Η EFSA οριστικοποίησε την προσωρινή γνωμοδότηση του περασμένου Μαρτίου για τους κινδύνους από MOAH και MOSH στα τρόφιμα.
Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου (MOH) περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα χημικών ενώσεων που λαμβάνονται κυρίως από απόσταξη πετρελαίου και διύλιση. Κατηγοριοποιούνται σε δύο κύριες ομάδες που αναφέρονται ως MOSH (Mineral Oil Scorated Hydrocarbons) και MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons).
Το MOH μπορεί να εισέλθει σε τρόφιμα με πολλούς τρόπους — μέσω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, παράγοντες απελευθέρωσης, βοηθήματα επεξεργασίας, πρόσθετα τροφίμων ή ζωοτροφών και μετανάστευση από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Έχουν βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, τα οποία συνήθως περιέχουν υψηλότερα επίπεδα MOSH από το MOAH. Τα υψηλότερα επίπεδα MOH βρέθηκαν στα φυτικά έλαια και η υψηλότερη έκθεση εκτιμάται για τους νέους και τα βρέφη που έχουν τρέφονται αποκλειστικά με παρασκευάσματα για βρέφη που περιέχουν υψηλά επίπεδα MOSH.
Ο πιθανός αντίκτυπος του MOH στην ανθρώπινη υγεία ποικίλλει ευρέως. Τα MOAH μπορούν να δράσουν ως γονιδιοτοξικοί καρκινογόνοι παράγοντες (μπορεί να βλάψουν το το γενετικό υλικό των κυττάρων, και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο), ενώ κάποια MOSH είναι γνωστό ότι συσσωρεύονται στο ήπαρ και το λεμφικό σύστημα
Η EFSA επανεξέτασε τον κίνδυνο έκθεσης σε MOH μέσω των τροφίμων. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα MOSH δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης.
Ένας τύπος MOAH μπορεί να περιέχει γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για ουσίες όπως αυτές, δεν μπορεί να καθοριστεί ασφαλές επίπεδο.
Οι ειδικοί πρότειναν να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με τον τύπο του MOAH που υπάρχει στα τρόφιμα και περισσότερα δεδομένα τοξικότητας που πρέπει να συλλέγονται για την καλύτερη αξιολόγηση των κινδύνων που εγκυμονούν. Είπαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετάμε τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της MOSH στην ανθρώπινη υγεία.
Για να διαβάσετε την γνωμοδότηση της EFSA πατήστε ΕΔΩ.