Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Νέα εκτίμηση κινδύνου για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Νέα εκτίμηση κινδύνου για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου στα τρόφιμα
spot_img

Η EFSA οριστικοποίησε την προσωρινή γνωμοδότηση του περασμένου Μαρτίου για τους κινδύνους από MOAH και MOSH στα τρόφιμα.

Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου (MOH) περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα χημικών ενώσεων που λαμβάνονται κυρίως από απόσταξη πετρελαίου και διύλιση. Κατηγοριοποιούνται σε δύο κύριες ομάδες που αναφέρονται ως MOSH (Mineral Oil Scorated Hydrocarbons) και MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons).

Το MOH μπορεί να εισέλθει σε τρόφιμα με πολλούς τρόπους — μέσω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, παράγοντες απελευθέρωσης, βοηθήματα επεξεργασίας, πρόσθετα τροφίμων ή ζωοτροφών και μετανάστευση από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. 

Έχουν βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, τα οποία συνήθως περιέχουν υψηλότερα επίπεδα MOSH από το MOAH. Τα υψηλότερα επίπεδα MOH βρέθηκαν στα φυτικά έλαια και η υψηλότερη έκθεση εκτιμάται για τους νέους και τα βρέφη που έχουν τρέφονται αποκλειστικά με παρασκευάσματα για βρέφη που περιέχουν υψηλά επίπεδα MOSH. 

Ο πιθανός αντίκτυπος του MOH στην ανθρώπινη υγεία ποικίλλει ευρέως. Τα MOAH μπορούν να δράσουν ως γονιδιοτοξικοί καρκινογόνοι παράγοντες (μπορεί να βλάψουν το το γενετικό υλικό των κυττάρων, και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο), ενώ κάποια MOSH είναι γνωστό ότι συσσωρεύονται στο ήπαρ και το λεμφικό σύστημα

Η EFSA επανεξέτασε τον κίνδυνο έκθεσης σε MOH μέσω των τροφίμων. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα MOSH δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης. 

Ένας τύπος MOAH μπορεί να περιέχει γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για ουσίες όπως αυτές, δεν μπορεί να καθοριστεί ασφαλές επίπεδο.

Οι ειδικοί πρότειναν να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με τον τύπο του MOAH που υπάρχει στα τρόφιμα και περισσότερα δεδομένα τοξικότητας που πρέπει να συλλέγονται για την καλύτερη αξιολόγηση των κινδύνων που εγκυμονούν. Είπαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετάμε τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της MOSH στην ανθρώπινη υγεία.      

Για να διαβάσετε την γνωμοδότηση της EFSA πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα