Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
31.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Νέα αξιολόγηση του κινδύνου των υδρογονανθράκων ορυκτών ελαίων (MOH) στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Νέα αξιολόγηση του κινδύνου των υδρογονανθράκων ορυκτών ελαίων (MOH) στα τρόφιμα
spot_img

Τι λέει το προσωρινό συμπέρασμα της EFSA – Σε δημόσια διαβούλευση η επικαιροποιημένη αξιολόγηση.

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA κατέληξαν προσωρινά στο συμπέρασμα ότι οι κορεσμένοι υδρογονάνθρακες με ορυκτέλαια (MOSH) δεν προκαλούν ανησυχία για την υγεία. Αντίθετα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ορισμένες ουσίες της ομάδας που είναι γνωστές ως αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) αποτελούν πιθανή ανησυχία για την υγεία.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα του σχεδίου επιστημονικής γνώμης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση χθες προκειμένου να επικαιροποιηθεί η προηγούμενη αξιολόγηση κινδύνου της EFSA για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων στα τρόφιμα.

Οι υδρογονάνθρακες ορυκτέλαιου (MOH) περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα χημικών ενώσεων που λαμβάνονται κυρίως από την απόσταξη και τη διύλιση πετρελαίου. Κατηγοριοποιούνται σε δύο κύριες ομάδες που αναφέρονται ως MOSH (Κορεσμένοι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων) και MOAH (Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου).

«Για το MOSH, ανεπιθύμητες ενέργειες στο ήπαρ παρατηρήθηκαν σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος αρουραίου, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι επιδράσεις δεν σχετίζονται με τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, μπορέσαμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο James Kevin Chipman, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων.

Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης δύο διαφορετικούς τύπους MOAH, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να περιέχει γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για γονοτοξίνες σαν αυτές δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ένα ασφαλές επίπεδο.

Λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με την εμφάνιση του MOAH στα τρόφιμα, επομένως οι ειδικοί εργάστηκαν σε δύο διαφορετικά σενάρια πρόβλεψης, τα οποία έδειξαν πιθανή ανησυχία για την υγεία χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση περιθωρίου έκθεσης.

Υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων στα τρόφιμα

Το MOH μπορεί να εισέλθει στα τρόφιμα με πολλούς τρόπους – μέσω της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, των παραγόντων απελευθέρωσης, των βοηθημάτων επεξεργασίας, των πρόσθετων τροφίμων ή των ζωοτροφών και της μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Έχουν βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, τα οποία συνήθως περιέχουν υψηλότερα επίπεδα MOSH από το MOAH. Τα υψηλότερα επίπεδα MOH βρέθηκαν στα φυτικά έλαια και η υψηλότερη έκθεση υπολογίστηκε για τους νέους, ειδικά τα βρέφη που έχουν τραφεί αποκλειστικά με βρεφικό γάλα που περιέχει υψηλά επίπεδα MOSH.

Συστάσεις

Οι ειδικοί συνέστησαν να γίνει περισσότερη έρευνα για να ποσοτικοποιηθεί η παρουσία του MOAH στα τρόφιμα και να συλλέγονται δεδομένα τοξικότητας για την καλύτερη αξιολόγηση των κινδύνων που ενέχουν. Για το MOSH, είναι σημαντικό να συνεχίσει να μελετά τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Η διαβούλευση είναι ανοιχτή μεταξύ 15 Μαρτίου 2023 και 30 Απριλίου 2023 , ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις τους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας εντερόκοκκος μπορεί να “εξοντώσει” τις καρκινογόνες αφλατοξίνες – Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Βιολογική αποτοξίνωση της αφλατοξίνης Β 1 από Enterococcus faecium HB2-2.

Συναγερμός στη Βρετανία: Σάντουιτς ιδιωτικής ετικέτας πολλών σουπερμάρκετ προκάλεσαν εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις

Δεκάδες σάντουιτς, αραβικές πίτες και σαλάτες σούπερ μάρκετ ανακαλούνται λόγω κινδύνου E.coli.

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα