Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Πόσα φυτοφάρμακα έχουν τα τρόφιμα στην Ευρώπη; – Τελευταία στοιχεία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Πόσα φυτοφάρμακα έχουν τα τρόφιμα στην Ευρώπη; - Τελευταία στοιχεία
spot_img

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για την ανίχνευση καταλοίπων φυτοφαρμάκων, απογοητευτικά αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

Η τελευταία έκθεση της EFSA σχετικά με τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μία εικόνα των επιπέδων υπολειμμάτων που βρίσκονται σε μια επιλογή των προϊόντων που συνήθως καταναλώνονται.

Το 2021 συλλέχθηκαν συνολικά 87.863 δείγματα τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι το 96,1 % των δειγμάτων ενέπιπτε σε νόμιμα επιτρεπόμενα επίπεδα. Για το υποσύνολο των 13. 845 δειγμάτων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του συντονισμένου από την ΕΕ προγράμματος ελέγχου (ΠΣΕ της ΕΕ), το 97,9 % ήταν εντός των νόμιμων ορίων.

Η EU MACP αναλύει δείγματα που συλλέγονται τυχαία από 12 τρόφιμα. Για το 2021 ήταν μελιτζάνες, μπανάνες, μπρόκολο, μανιτάρια, γκρέιπφρουτ, πεπόνια, γλυκοπιπεριές, επιτραπέζια σταφύλια, παρθένο ελαιόλαδο, σιτάρι, λίπος βοοειδών και αυγά κοτόπουλου.

Από τα δείγματα που αναλύθηκαν στο συντονισμένο πρόγραμμα:

  • Διαπιστώθηκε ότι το 58,1 % (8.043 δείγματα) ήταν απαλλαγμένο από ποσοτικώς προσδιορίσιμα επίπεδα καταλοίπων.
  • 39,8 % (5.507) περιείχαν ένα ή περισσότερα υπολείμματα σε συγκεντρώσεις μικρότερες ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα (γνωστά ως ανώτατα όρια καταλοίπων ή ΑΟΚ).
  • 2,1 % (295) περιείχαν υπολείμματα που υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Η ίδια επιλογή προϊόντων υποβάλλεται σε δειγματοληψία ανά τριετία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν ανοδικές ή καθοδικές τάσεις.

Το συνολικό ποσοστό κατά το οποίο τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων υπερέβησαν το ΑΟΚ αυξήθηκε από 1,4 % το 2018 σε 2,1 % το 2021. Εκτός από τα γκρέιπφρουτ, το μέσο ποσοστό υπέρβασης των ΑΟΚ ήταν 1,4 % το 2021, όπως και το 2018. Το 2021, τα κράτη μέλη επέστησαν την προσοχή στην υψηλότερη παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε γκρέιπφρουτ που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ και το ίδιο έτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τους συνοριακούς ελέγχους.

Εκτός από τα εναρμονισμένα και συγκρίσιμα δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο του συντονισμένου προγράμματος της ΕΕ (ΠΔΠ της ΕΕ), η ετήσια έκθεση της EFSA περιλαμβάνει επίσης στοιχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο των εθνικών δραστηριοτήτων ελέγχου που διεξάγονται από μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ [1], τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων παρακολούθησης αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την εκτίμηση της διατροφικής έκθεσης των καταναλωτών της ΕΕ σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Η EFSA διενήργησε εκτίμηση διατροφικού κινδύνου στο πλαίσιο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της. Φέτος, για πρώτη φορά εισήχθη για πρώτη φορά μια πιλοτική πιθανολογική αξιολόγηση ενός υποσυνόλου ουσιών.

Η έκθεση δείχνει ότι τα προϊόντα διατροφής που αναλύθηκαν το 2021 είναι απίθανο να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, η έκθεση περιλαμβάνει ορισμένες συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα