Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων για το ζιζανιοκτόνο picloram

ΑρχικήΝέαEFSA: Τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων για το ζιζανιοκτόνο picloram
spot_img

Τα συμπεράσματα της έκθεσης της EFSA.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, η Corteva Agriscience International Sàrl υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Ολλανδίας για την τροποποίηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη δραστική ουσία picloram σε ζωικά προϊόντα (λίπος και συκώτι) και στο μέλι.

Στις 18 Ιουνίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε εντολή στην EFSA να αξιολογήσει την αίτηση και την έκθεση αξιολόγησης, όπως απαιτείται από το άρθρο 10 του κανονισμού για τα ΑΟΚ.

Η EFSA εντόπισε σημεία που χρειάζονταν περαιτέρω διευκρινίσεις και ζήτησε από την Ολλανδική αρχή να τα αντιμετωπίσει, η οποία υπέβαλε αναθεωρημένη έκθεση αξιολόγησης στην EFSA τον Αύγουστο του 2024 αντικαθιστώντας την προηγουμένως υποβληθείσα έκθεση αξιολόγησης.

Βάσει των συμπερασμάτων που εξήγαγε η EFSA στο πλαίσιο της επανεξέτασης από ομοτίμους της αξιολόγησης κινδύνου φυτοφαρμάκων για τη δραστική ουσία picloram σύμφωνα με την οδηγία 91/414/ΕΟΚ, των δεδομένων που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων αξιολογήσεων ΑΟΚ και των πρόσθετων δεδομένων που υπέβαλε το EMS στο πλαίσιο της παρούσας αίτησης, εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Η αξιολόγηση του κινδύνου για τον καταναλωτή πραγματοποιήθηκε με την αναθεώρηση 3.1 του μοντέλου πρόσληψης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων της EFSA.
  • Η βραχυπρόθεσμη έκθεση δεν υπερέβη την οξεία δόση αναφοράς (ARfD) για τα προϊόντα που αξιολογήθηκαν στην παρούσα αίτηση. Η υψηλότερη εκτιμώμενη μακροπρόθεσμη διαιτητική πρόσληψη ήταν 2% της ADI (NL toddler).
  • Η συμβολή των υπολειμμάτων που αναμένονται στα εμπορεύματα που αξιολογήθηκαν στην παρούσα αίτηση στη συνολική μακροπρόθεσμη έκθεση είναι μικρότερη από 0,01% της ADI.
  • Η εκτίμηση του κινδύνου για τον χρόνιο καταναλωτή πρέπει να θεωρείται ενδεικτική, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα ΑΟΚ για όλα τα εμπορεύματα που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του κανονισμού, εκτός από το μέλι, που αξιολογήθηκε στην παρούσα αίτηση και για τους σπόρους ελαιοκράμβης, τους σπόρους μουστάρδας, τους σπόρους βορδιγάλου και τα ανθοφόρα Brassica για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμες τιμές εκτίμησης κινδύνου.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εγκεκριμένη χρήση του picloram δεν θα οδηγήσει σε έκθεση του καταναλωτή από τα ζωικά προϊόντα και το μέλι που υπερβαίνει τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς και, ως εκ τούτου, είναι απίθανο να δημιουργήσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ΑΟΚ θα διεξαχθεί μια πιο λεπτομερής αξιολόγηση του κινδύνου για τον καταναλωτή.

Δεδομένου ότι η ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας picloram και η επανεξέταση των υφιστάμενων ΑΟΚ σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού 396/2005 (επανεξέταση των ΑΟΚ) δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, τα συμπεράσματα που αναφέρονται στην παρούσα αιτιολογημένη γνώμη είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξεταστούν υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων των εν λόγω επανεξετάσεων.

Τέλος, η EFSA προτείνει την τροποποίηση του υφιστάμενου ΑΟΚ για το μέλι. Επιπλέον, προτείνεται ένας νέος ορισμός υπολειμμάτων για την επιβολή στο μέλι ως «picloram». Ωστόσο, δεν προτείνονται αλλαγές για τα εμπορεύματα ζωικής προέλευσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο