Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Egg-Tech Prize: Γιατί έμεινε χωρίς νικητή το βραβείο των 6 εκατ. δολαρίων του παγκόσμιου διαγωνισμού

ΑρχικήΝέαEgg-Tech Prize: Γιατί έμεινε χωρίς νικητή το βραβείο των 6 εκατ. δολαρίων του παγκόσμιου διαγωνισμού
spot_img

Ο διαγωνισμός Egg-Tech Prize αφορά σε τεχνολογίες επιλογής του φύλου των νεοσσών πριν εκκολαφθούν.

Σε αναμονή βρίσκεται η έκδοση του τελικού βραβείου του παγκόσμιου διαγωνισμού Egg-Tech Prize -αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων -για την εύρεση κλιμακούμενων τεχνολογιών σε νεοσσούς του φύλου πριν εκκολαφθούν μιας και κανένας από τους διαγωνιζόμενους δεν πληρούσε τα κριτήρια και όλες οι επιχειρήσεις θανατώνουν νεοσσούς.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως η βιομηχανία αυγών θανατώνει δισεκατομμύρια αρσενικούς νεοσσούς κάθε χρόνο, όπως αναφέρει στο Ag Fund News το Ίδρυμα για την Έρευνα Τροφίμων και Γεωργίας (FFAR).

Tα εκκολαπτήρια επωάζουν δισεκατομμύρια αυγά, περιμένουν 21 ημέρες να εκκολαφθούν, προσλαμβάνουν ειδικούς που μπορούν να καθορίσουν το φύλο τους και μετά σκοτώνουν το 50% των νεοσσών τους (μέσω ασφυξίας ή άλεσης). Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρσενικά κοτοπουλάκια δεν “χρησιμεύουν” στη βιομηχανία τροφίμων, μιας και δεν γεννούν και δεν υπάρχει αγορά για το κρέας τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του FFAR, αν τα εκκολαπτήρια διέθεταν τεχνολογία που καθόριζε το φύλο του αυγού την ημέρα γέννησης, πάνω από 6 δισεκατομμύρια αρσενικά αυγά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα, ζωοτροφές ή παραγωγή εμβολίων.

Μιας και κανένας, λοιπόν, δεν πληρούσε τα κριτήρια για το βραβείο, αφού όλες οι συμμετέχουσες εταιρείες υιοθετούσαν κάποια από αυτές τις πρακτικές θανάτωσης, η επιτροπή συνέστησε την παράταση της προθεσμίας για να δοθεί στους αιτούντες επιπλέον χρόνος για να αναπτύξουν περαιτέρω τη λύση τους για να πληρούν τα κριτήρια. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει νομοθεσία για την απαγόρευση της θανάτωσης νεοσσών μίας ημέρας της φυλής ωοπαραγωγών ορνίθων, που θα ισχύει και στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, επιστήμονες της Huminn Company και του Volcanic Institute, ενός ισραηλινού ινστιτούτου έρευνας αγροδιατροφής. κατασκεύασαν γενετικά μια κότα που γεννά αυγά από τα οποία εκκολάπτονται μόνο θηλυκοί νεοσσοί. Πρόκειται για την κότα “Golda” που χάρη σε μια ειδική τεχνολογία που μεταφέρει ένα βιολογικό χαρακτηριστικό μέσω των φυλετικών χρωμοσωμάτων, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη αρσενικών εμβρύων, εκτρέφει μια νέα γενιά κοτόπουλων, εντελώς πανομοιότυπη με τα κανονικά κοτόπουλα που γεννούν βρώσιμα αυγά και χρησιμοποιούνται ήδη στη γεωργία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα