Πολιτικές πιέσεις καθυστερούν την εφαρμογή του διατροφικού λογότυπου, αλλά η επιστημονική κοινότητα παραμένει υπέρ της χρήσης του.
Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της 1ης Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε να εννοηθεί ότι η υποχρεωτική υιοθέτηση του Nutri-Score σε κοινοτικό επίπεδο δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει επίσημη δήλωση που να επιβεβαιώνει την πλήρη εγκατάλειψη του μέτρου, έγινε σαφές ότι η επέκταση του διατροφικού λογότυπου δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μεγάλη νίκη για τα λόμπι της ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων, που ασκούν εδώ και χρόνια πιέσεις για την καθυστέρηση ή την ακύρωση της εφαρμογής του Nutri-Score. Εταιρείες όπως η Ferrero, καθώς και η ιταλική κυβέρνηση, πέτυχαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία, προωθώντας την εναλλακτική ετικέτα NutrInform Battery, η οποία θεωρείται τόσο περίπλοκη που έχει απορριφθεί από διατροφολόγους και δεν χρησιμοποιείται σχεδόν από καμία εταιρεία.
Παρά την απόφαση της ΕΕ να μην καταστήσει το Nutri-Score υποχρεωτικό, το σύστημα παραμένει ενεργό σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισπανία και Ελβετία. Επιπλέον, άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, εξετάζουν σοβαρά την υιοθέτησή του.
Ακόμη και στην Ιταλία, όπου οι αντιδράσεις είναι έντονες, το Nutri-Score δεν είναι απαγορευμένο. Σούπερ μάρκετ όπως η Carrefour, η Esselunga, το Aldi και το Lidl διαθέτουν προϊόντα με τη συγκεκριμένη επισήμανση, ενώ γνωστές μάρκες όπως η Mutti τη χρησιμοποιούν στις διεθνείς αγορές.
Στη Γαλλία, το Nutri-Score έχει ευρεία αποδοχή, με 1.450 μάρκες εγγεγραμμένες στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Santé Publique France), γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από το 60% των τροφίμων στην αγορά φέρουν το λογότυπο.
Το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δεσμευθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής Farm to Fork να εφαρμόσει ένα υποχρεωτικό διατροφικό λογότυπο βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα. Η εφαρμογή του Nutri-Score είχε προγραμματιστεί για το τέλος του 2022, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε για το 2023, μετά το 2024, και σήμερα η διαδικασία βρίσκεται σε στάσιμη κατάσταση.
Ωστόσο, όλες οι επιστημονικές προϋποθέσεις έχουν ήδη καλυφθεί:
- Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει προσδιορίσει τα διατροφικά κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τα οποία αντιστοιχούν στα δεδομένα που χρησιμοποιεί το Nutri-Score.
- Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της ΕΕ κατέληξε σε μελέτη του ότι τα ερμηνευτικά λογότυπα με χρώματα είναι πιο αποτελεσματικά στην καθοδήγηση των καταναλωτών.
- Η δημόσια διαβούλευση μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022 έδειξε ότι καταναλωτές, ΜΚΟ, επιστήμονες και ερευνητικά ιδρύματα στηρίζουν ένα λογότυπο όπως το Nutri-Score.
Παρά τα δεδομένα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να έχει υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις συγκεκριμένων πολιτικών και βιομηχανικών συμφερόντων. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέξει να ξεκινήσει τη διαδικασία από το μηδέν, θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για την εφαρμογή ενός παρόμοιου λογότυπου – πιθανότατα πολύ κοντά σε αυτό που ήδη υπάρχει.