Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εγκλήματα τροφίμων: Ανθρωποκυνηγητό από την FSA και το FSS στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΕγκλήματα τροφίμων: Ανθρωποκυνηγητό από την FSA και το FSS στη Βρετανία
spot_img

cibum team

Τα ζωικά υποπροϊόντα, η 2,4-δινιτροφαινόλη, το βόειο κρέας και το αλκοόλ, συγκαταλέγονται στις κατηγορίες προϊόντων που έχουν αποτελέσει μέρος των ερευνών για εγκλήματα τροφίμων, από τις αρμόδιες αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σχετική ενημέρωση έγινε στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχειρηματικής Επιτροπής του Food Standard Agency (FSA) και του Food Standards Scotland (FSS).

Η Εθνική Μονάδα Εγκλήματος Τροφίμων (NFCU) έχει τέσσερις νέες έρευνες, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποθέσεων σε εννέα. Μέχρι στιγμής την φετινή χρονιά έχουν ολοκληρωθεί και κλείσει τρεις υποθέσεις εγκλημάτων σε τρόφιμα.

Η επιχείρηση Wayfaring ασχολείται με τις πωλήσεις 2,4-δινιτροφαινόλης (DNP), μιας χημικής ουσίας που πωλείται ως χάπι διατροφής για απώλεια βάρους. Μια άλλη έρευνα σχετικά με την προμήθεια DNP που ονομάζεται Operation Atlas έχει ανατεθεί τώρα στην Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος.

Η επιχείρηση Bantam ερευνά την επιστροφή των ζωικών υποπροϊόντων (ABP) πίσω στην τροφική αλυσίδα μέσω απάτης και κλοπής. Κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου από τη NFCU εντοπίστηκαν πιθανά αδικήματα κλοπής. Οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν ενώ εντοπίστηκαν προϊόντα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων λιρών. Η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρόμοια δραστηριότητα εντοπίστηκε από την NFCU σε άλλη επιχείρηση τροφίμων, που είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας τον Ιούλιο, η οποία οδήγησε σε συλλήψεις. Τον Αύγουστο, οι έρευνες οδήγησαν στα ίχνη επιχείρησης που εμπλέκεται στον διακίνηση παράνομων προϊόντων. 

Τέλος, η Operation Hawk έχει πληροφορίες για παραπλανητική επισήμανση προέλευσης κρέατος ως βρετανικό. 

Στη Σκωτία, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σχετικά με νοθευμένη αλκοόλη, βόειο κρέας και άλλα τρόφιμα, καθώς και για την καλή διαβίωση των ζώων.

Πέντε περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Crown Office και στο Procurator Fiscal Service. 

Οι πρόσφατες έρευνες περιλαμβάνουν ύποπτη απάτη σε τρόφιμα, η οποία αφορά σε παράνομη συγκέντρωση και εξαγωγή οστρακοειδών, αυθεντικότητα του βοείου κρέατος,  νοθεία σαφράν,  απομίμηση ειδών ζαχαροπλαστικής και βότκας και παραπλανητική περιγραφή του ζαμπόν της Πάρμας που πωλείται από μια σκωτσέζικη επιχείρηση. Επίσης είναι σε εξέλιξη έρευνες για κανονιστικές μη συμμορφώσεις σε εγκεκριμένες από τον FSS εγκαταστάσεις.

Η Σκωτσέζικη μονάδα εγκληματικότητας και περιστατικών τροφίμων (SFCIU) ηγήθηκε ερευνών για την εισαγωγή ύποπτων για νοθεία οίνων, φυτικού Viagra, νερού από τις πηγές zamzam και άλλων τροφίμων που εντοπίστηκαν στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Σκωτίας.

Το SFCIU βοήθησε την Αστυνομία της Σκωτίας σε μια επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη δύο ανδρών στην Κεντρική Σκωτία, που φέρονται να προμήθευαν 2,4 δινιτροφαινόλη και στεροειδή μέσω διαδικτυακών φόρουμ.

Μια άλλη υπόθεση αφορά την παραγωγή, το μάρκετινγκ στο διαδίκτυο και την πώληση βρώσιμων προϊόντων κάνναβης από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν ασυνήθιστες ποσότητες τετραϋδροκανναβινόλης (THC), η οποία μπορεί να είναι τοξική σε υψηλές δόσεις. Τα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης είναι συσκευασμένα για να μιμούνται επώνυμα γλυκά και ανθρακούχα ποτά, καθιστώντας έτσι πιο πιθανή την κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες. Μάλιστα λόγω αρκετά παιδιά στη Βρετανία χρειάστηκε να νοσηλευτούν όταν κατανάλωσαν αυτά τα προϊόντα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα