Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έγκριση της ΕΕ για τη χρήση σκόνης εντόμων με υπεριώδη ακτινοβολία

ΑρχικήΝέαΈγκριση της ΕΕ για τη χρήση σκόνης εντόμων με υπεριώδη ακτινοβολία
spot_img

Η προσθήκη επεξεργασμένης σκόνης προνυμφών αλευρώδη στα τρόφιμα εγκρίθηκε ως πηγή βιταμίνης D.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ενσωμάτωση των εντόμων στη διατροφή, εγκρίνοντας τη χρήση σκόνης προνυμφών αλευρώδη (Tenebrio molitor) που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία.

- Advertisement -

Ο νέος κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, επιτρέπει τη χρήση της συγκεκριμένης σκόνης σε διάφορα τρόφιμα, με στόχο την ενίσχυση της περιεκτικότητας σε βιταμίνη D. Επί του παρόντος, η παραγωγή και διάθεση της συγκεκριμένης σκόνης περιορίζεται σε μία γαλλική εταιρεία.

Η κατανάλωση εντόμων είναι διαδεδομένη σε πολλές περιοχές του κόσμου και η ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει πρωτόκολλα για την ασφάλειά τους στα τρόφιμα. Όσοι επιθυμούν να ενσωματώσουν έντομα στα προϊόντα τους πρέπει να εξασφαλίσουν έγκριση και να αναγράφουν ξεκάθαρα τα συστατικά στις ετικέτες.

Παρότι η χρήση των εντόμων κερδίζει έδαφος ως βιώσιμη πηγή πρωτεϊνών, οι καταναλωτές στην ΕΕ εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις. Μια πρόσφατη μελέτη που είχατε διαβάσει στο cibum και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods ανέλυσε τη στάση των καταναλωτών σε Ελλάδα και Ιρλανδία σχετικά με τα τρόφιμα που περιέχουν έντομα. Οι Έλληνες καταναλωτές ήταν σημαντικά λιγότερο πρόθυμοι να δοκιμάσουν τρόφιμα με έντομα σε σύγκριση με τους Ιρλανδούς.

Μια άλλη έρευνα της εταιρείας Heristo AG έδειξε ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες εμφανίζονται πιο διστακτικές απέναντι στην κατανάλωση εντόμων. Παρά τον σκεπτικισμό, οι επιστήμονες επισημαίνουν τα διατροφικά οφέλη των εντόμων, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και απαιτούν λιγότερους φυσικούς πόρους για την εκτροφή τους συγκριτικά με τις παραδοσιακές ζωικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η κατανάλωση εντόμων παραμένει επιλογή των καταναλωτών και δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά στη διατροφή τους.

Καθώς όμως η χρήση τους ενέχει και πιθανούς κινδύνους, ιδιαίτερα για άτομα με αλλεργίες, τα τρόφιμα με βάση τα έντομα υπόκεινται σε αυστηρές επιστημονικές αξιολογήσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών.

https://www.ansa.it/europa/notizie/rubriche/altrenews/2025/01/29/lue-autorizza-luso-della-farina-di-larve-trattata-da-uv_c496a7c1-56b9-4bba-a6b7-ed08696d26f5.html

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα