Έκθεση προειδοποιεί για την εξάρτηση από εισαγωγές και την ανάγκη για εθνικό σχέδιο αποθέματος τροφίμων.
Η ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την επάρκεια τροφίμων σε περιόδους κρίσης τίθεται υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με νέα έκθεση που αναδεικνύει την αυξημένη ευαλωτότητα του συστήματος εφοδιασμού.
Η μελέτη Just in Case: narrowing the UK civil food resilience gap περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 70 ειδικούς από τη βιομηχανία τροφίμων, την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό χώρο, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές και είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους.
Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας, η επιδείνωση της ποιότητας του νερού και η αύξηση του κινδύνου ασθενειών συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το Brexit, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά συστήματα παρακολούθησης.
Η μελέτη τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο εθνικού αποθέματος τροφίμων και να επενδύσει σε τοπικές και περιφερειακές στρατηγικές αποθήκευσης. Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει το 58% των διατροφικών του αναγκών, ενώ το 23% της κατανάλωσης τροφίμων προέρχεται από την ΕΕ.
Ο καθηγητής Tim Lang, συγγραφέας της έκθεσης, προειδοποιεί ότι υπάρχει εφησυχασμός ως προς την ασφάλεια τροφίμων και ζητά την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής που θα διασφαλίζει τη διατροφή όλων των πολιτών, τόσο σε περιόδους σταθερότητας όσο και κρίσης.
Μια άλλη έκθεση, η Modelling the effects of closer UK-EU cooperation and of US tariffs που συντάχθηκε από την Frontier Economics και την Best for Britain, εξετάζει τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμών των ΗΠΑ και τη σημασία της ρυθμιστικής ευθυγράμμισης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στενότερη οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκτηση 21,9 δισ. δολαρίων ετησίως σε εξαγωγές, ακόμη και αν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέους δασμούς. Αντίθετα, χωρίς τέτοια ρύθμιση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να υποστεί απώλειες 10,3 δισ. δολαρίων στις εξαγωγές.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ευθυγράμμιση των κανονισμών με την ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στη μερική ανάκτηση των απωλειών του ΑΕΠ που προκλήθηκαν από το Brexit. Παράλληλα, τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες της τρέχουσας εμπορικής πολιτικής, καθώς η στρατηγική “business as usual” ενδέχεται να περιορίσει την ανάπτυξη.
Όπως δήλωσε η Naomi Smith, CEO της Best for Britain, η βαθύτερη ρυθμιστική συνεργασία με την ΕΕ αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τη Βρετανία να ανακάμψει και να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία.