H αυξανόμενη δημοτικότητα της πρωτεΐνης μεταξύ των νέων προβληματίζει γονείς και ειδικούς
Οι έφηβοι καταναλώνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης σε σκόνη, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με το παρελθόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης των ερευνητών από το CS Mott Children’s Hospital του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν συγκεριμένα ότι δύο στους πέντε, ή το 41% των γονέων που ερωτήθηκαν είχαν ένα παιδί που κατανάλωνε συμπληρώματα πρωτεΐνης τον περασμένο χρόνο. Τα συμπληρώματα περιελάμβαναν μπάρες πρωτεΐνης (29%), σέικ (23%) ή σκόνη (15%). Μάλιστα, περίπου το ένα τέταρτο των γονέων των οποίων τα παιδιά έλαβαν συμπληρώματα πρωτεΐνης μέσα στο έτος – κυρίως γονείς αγοριών – είπαν ότι το παιδί τους καταναλώνει ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης καθημερινά ή σχεδόν κάθε μέρα.
Δείτε ακόμη: Lidl It:Ανάκληση ζυμαρικών λόγω σοβαρού κινδύνου τραυματισμού
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τη νέα τάση;
Σε γενικές γραμμές, οι έφηβοι και κυρίως τα αγόρια, συνδέουν την πρωτεΐνη με την εμφάνιση, την απόδοση και τη γενική υγεία.
Περίπου το 55% των γονέων των αγοριών ανέφεραν ότι οι έφηβοί τους χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα για να χτίσουν μυ ή να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ωστόσο, μόνο το 18% και το 36% των γονέων των κοριτσιών είπαν ότι το παιδί τους τα κατανάλωνε για να χτίσει μυς και να ενισχύσει την αθλητική απόδοση.
Το 34% των γονέων κοριτσιών, ωστόσο, είπε ότι οι έφηβες τους χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα ως υποκατάστατα γεύματος όταν ήταν πολύ απασχολημένες για να φάνε κανονικό γεύμα, ενώ μόνο το 18% των γονέων αγοριών ανέφερε αυτόν τον λόγο. Περισσότεροι γονείς κοριτσιών είπαν επίσης ότι τα παιδιά τους κατανάλωναν συμπληρώματα για να τα βοηθήσουν να χάσουν βάρος ή επειδή πίστευαν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ήταν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται 60.000 πλαστικά ποτήρια με μεταλλικά καλαμάκια – Κίνδυνος κοψίματος
«Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, ειδικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», είπε η Dana Ellis Hunnes, PhD , ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο UCLA Health. «Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν κάποια συμπληρώματα πρωτεΐνης εκεί έξω που έπαιρναν κυρίως οι αθλητές, αλλά τώρα είναι σχεδόν παντού».
Τα αποτελέσματα από την Έρευνα Τροφίμων & Υγείας 2024 του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφοριών για τα Τρόφιμα διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί από τους 3.000 ενήλικες που ερωτήθηκαν ακολούθησαν μια συγκεκριμένη δίαιτα—με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες να είναι από τις πιο δημοφιλείς. Το ποσοστό των Αμερικανών ενηλίκων που προσπαθούν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 71% φέτος, από 67% το 2023 και 58% το 2022.
Μια άλλη επιρροή είναι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, όπου οι υπεύθυνοι για τη φυσική κατάσταση και τη διατροφή ενθαρρύνουν μερικές φορές τους οπαδούς τους να τρώνε ποσότητες πρωτεΐνης που υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνιστώμενες ποσότητες.
Περίπου ένας στους 10 γονείς ανέφερε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως υπεύθυνα για την επιθυμία των εφήβων τους να καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη, είπε η Sarah J. Clark, MPH , συνδιευθύντρια της Εθνικής Δημοσκόπησης του CS Mott Children’s Hospital για την υγεία των παιδιών .
Δείτε ακόμη:Γιατί γίνονται τόσες πολλές ανακλήσεις τροφίμων τον τελευταίο καιρό;
Είναι ασφαλές για τους έφηβους να καταναλώνουν ροφήματα και σκόνη πρωτεΐνης;
Η πρωτεΐνη είναι συστατικό που βοηθά στην οικοδόμηση μυών και οστών και υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την επισκευή των κυττάρων και πολλά άλλα.
Ενώ οι συγκεκριμένες ημερήσιες απαιτήσεις σε πρωτεΐνη εξαρτώνται από παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 14 ετών να καταναλώνουν μισό γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι ένας έφηβος που ζυγίζει περίπου 110 κιλά θα χρειαζόταν περίπου 50 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως – ή περίπου 20 γραμμάρια περισσότερη από ένα cheeseburger.
Τα συμπληρώματα μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη επιλογή παρά τη θρεπτική τους φήμη. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη των ράβδων πρωτεΐνης μπορεί να συναγωνιστεί εκείνη των ζαχαρωτών και ορισμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορεί να περιέχουν φυτικά συστατικά, καφεΐνη ή άλλα διεγερτικά, είπε η Clark.
Πολλά παιδιά μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε πρωτεΐνη μέσω της τακτικής τους διατροφής. Τρόφιμα όπως το κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα με μειωμένα λιπαρά, το γιαούρτι και το φυστικοβούτυρο είναι όλα καλές πηγές πρωτεΐνης και παρέχουν επίσης μια πλούσια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.
Για τα περισσότερα παιδιά, δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να καταναλώνουν ένα συμπλήρωμα μόνο για την προστιθέμενη πρωτεΐνη, εξήγησε η Clark. «Το να δίνετε στο σώμα σας περισσότερη πρωτεΐνη από όση μπορεί να χρησιμοποιήσει δεν πρόκειται να βοηθήσει», είπε. «Δεν πρόκειται να σε κάνει πιο γρήγορο ή πιο δυνατό ή καλύτερο στο άθλημά σου. Απλώς θα μετατραπεί σε λίπος».
Διαβάστε ακόμη: Έπασε όλα τα ρεκόρ: 37 παραβιάσεις εντόπισαν υγειονομικοί σε δημοφιλές μεξικάνικο εστιατόριο
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για ορισμένους εφήβους, όπως εκείνους που είναι λιποβαρείς ή υπερβολικά δραστήριοι. «Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορεί να είναι κατάλληλα για εφήβους που ασκούν τακτικά έντονη σωματική δραστηριότητα—σκεφτείτε τους κολυμβητές γυμνασίου που κάνουν δύο προπονήσεις την ημέρα, τους ποδοσφαιριστές που σηκώνουν βάρη πολλές φορές την εβδομάδα ή τους τριαθλητές», είπε ο Clark. «Για αυτούς τους έφηβους, η προσθήκη πρωτεΐνης σε σκόνη σε ένα smoothie ή ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών».