Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι η κάνναβη το superfood που περίμεναν οι vegan;

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΕίναι η κάνναβη το superfood που περίμεναν οι vegan;
spot_img

Επιστημονική ανασκόπηση για τον ρόλο της κάνναβης ως λειτουργικής τροφής στη χορτοφαγική διατροφή.

Πρόσφατα, έχει ανανεωθεί το ενδιαφέρον για τη συμπερίληψη του Cannabis sativa στη διατροφή, καθώς πολλές χώρες έχουν κάνει διαχωρισμό μεταξύ ψυχαγωγικής και βιομηχανικής χρήσης (η ψυχαγωγική χρήση έχει θεωρηθεί ότι οδηγεί σε κατάχρηση με συνέπεια επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία). Τα κοτσάνια της βιομηχανικής κάνναβης (χαμηλή σε ψυχοτρόπες ουσίες) έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς για κλωστοϋφαντουργικούς σκοπούς, ενώ οι σπόροι είναι διατροφικά ευέλικτοι. Υπάρχουν σχεδόν 50 ποικιλίες κάνναβης που καλλιεργούνται για τρόφιμα με ποικίλη σύνθεση μακροθρεπτικών συστατικών. 

Επί του παρόντος, πολλές χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κίνα και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία κ.λπ.) επιτρέπουν την καλλιέργεια ποικιλίας χαμηλής περιεκτικότητας σε THC. Πρόσφατα, στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ολλανδία, η κατανάλωση σπόρων κάνναβης για διατροφικούς σκοπούς έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την αυξημένη εμπορία προϊόντων με βάση την κάνναβη. Στοιχεία από την Εταιρική Στατιστική Βάση Δεδομένων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας υποδηλώνουν ότι η καλλιέργεια κάνναβης για την παραγωγή σπόρων τα τελευταία 10 χρόνια (2011–2021) στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από 2851 εκτάρια σε 8857 εκτάρια, με την παραγωγή της να αυξάνεται από 85.357 σε 383.697 τόνους ανά έτος.

 Ως τροφή, η χρήση της κάνναβης πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των σπόρων στο σύνολό τους, που έχουν μετατραπεί σε αλεύρι ή μετασχηματίζονται, όπως και για τα λιπιδικά συστατικά, μετά την εκχύλιση του ελαίου. Αυτές οι τρεις μορφές χρήσης έχουν δείξει πολλά υποσχόμενες και η πρόσφατη αναβίωση του ενδιαφέροντος για την κάνναβη για διατροφικούς σκοπούς έχει προτείνει ότι ορισμένες ιδιότητες των σπόρων κάνναβης μπορούν να ενσωματωθούν στην ανθρώπινη διατροφή. Συγκεκριμένα, η κάνναβη θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον στην περίπτωση της χορτοφαγικής διατροφής χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα. 

Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του mdpi, κατέγραψε τις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με τις θρεπτικές ιδιότητες της κάνναβης, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της, στις χορτοφαγικές δίαιτες.

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη φτάνει το 30%, συνεπώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Vegan να αποκτήσουν μια πρόσθετη πηγή πρωτεΐνης με υψηλή βιολογική αξία.  Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι έχει βαθμολογία αμινοξέων συγκρίσιμη με την πρωτεΐνη ασπράδι αυγού. Τα χαρακτηριστικά των πρωτεϊνών κάνναβης όπως η διαλυτότητα, ο αφρισμός, η γαλακτωματοποίηση, η δέσμευση λαδιού, η διαλυτότητα, η ζελατινοποίηση και ο σχηματισμός μεμβράνης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη χρήση της κάνναβης στη βιομηχανία τροφίμων και συζητήθηκαν εκτενώς από τους Wang και Xiong σε μια πρόσφατη ανασκόπηση. Από την άποψη των πρωτεϊνών, η σύνθεση των σπόρων κάνναβης μπορεί να συγκριθεί με το άλευρο σόγιας, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή εναλλακτικών κρεάτων φυτικής προέλευσης λόγω της υψηλής βιολογικής του αξίας. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, όπως πολλές άλλες φυτικές διατροφικές πηγές, η κάνναβη περιέχει επίσης ορισμένα αντιθρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιοδιαθεσιμότητα πρωτεϊνών όπως το φυτικό οξύ, οι τανίνες και οι αναστολείς πρωτεάσης.

Η περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40% και η περιεκτικότητα σε λιπίδια περίπου 25-30%. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα λίπη κάνναβης προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, η οποία φτάνει σχεδόν το 90% του λιπιδικού κλάσματος. Το ποσοστό των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να φτάσει έως και το 80% του συνολικού λίπους. Τα κύρια απαραίτητα λιπαρά οξέα στην κάνναβη είναι το λινολεϊκό οξύ και το άλφα-λινολενικό οξύ. Όσον αφορά στα μέταλλα οι σπόροι κάνναβης θεωρούνται καλή πηγή μετάλλων καθώς περιέχει σίδηρο,  ψευδάργυρο και ασβέστιο. 

 Οι αποφλοιωμένοι σπόροι εμφανίζουν περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη πάνω από 46% και 35%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η ποσότητα των διαθέσιμων υδατανθράκων είναι συνήθως πολύ χαμηλή και αμελητέα καθώς το πολυσακχαριδικό συστατικό του αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από διαιτητικές ίνες. Ωστόσο, οι ενδιαφέρουσες διατροφικές πτυχές της κάνναβης περιλαμβάνουν επίσης την παρουσία βιοδραστικών πεπτιδίων με αντιοξειδωτική δράση και άλλων φυτοχημικών όπως οι πολυφαινόλες και οι στερόλες, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

Συμπερασματικά οι σπόροι κάνναβης είναι πολύ ευέλικτοι και πολλά υποσχόμενοι και το διατροφικό προφίλ των προϊόντων με βάση την κάνναβη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς. Μπορούν να καταναλωθούν ως ολόκληρα, αποφλοιωμένα ή με τη μορφή λαδιού, αλευριού ή μεμονωμένες πρωτεΐνες. Από σπόρους κάνναβης είναι δυνατό να ληφθούν άλευρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κλάδο της αρτοποιίας, έλαια πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και παράγωγα για ενισχυτικούς, συμπληρωματικούς και διατροφικούς σκοπούς. Οι ιδιότητες των σπόρων κάνναβης φαίνονται σημαντικές για τις χορτοφαγικές δίαιτες, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Οι σπόροι κάνναβης και τα παράγωγά τους είναι μια πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων λιπαρών οξέων και μετάλλων που θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη στη χορτοφαγική διατροφή.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο