Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού
spot_img

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.

Ο Βιολόγος MSc Food Science, Γενικός διευθυντής AG ADVENT και συνιδρυτής και διαχειριστής του Cibum, Νίκος Γδοντέλης, απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα τηλεθεατών της Εκπομπής της ΕΡΤ1 “Studio 4” περί ασφάλειας τροφίμων. Οι οικοδεσπότες Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάσης Αναγνωστόπουλος, μετέφεραν στον επιστήμονα τροφίμων τις ανασφάλειες των καταναλωτών σχετικά με τη χρήση λαδόκολλας στο φούρνο, το πόσο ασφαλής είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, γιατί δεν πρέπει τα βρέφη κάτω των 12 μηνών να τρώνε μέλι και για το πόσο θρεπτικά ή όχι είναι τα κατεψυγμένα και τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Γδοντέλης ενημερώνει τους τηλεθεατές της εκπομπής για θέματα ασφάλειας τροφίμων και η εκ νέου πρόσκληση έγινε γιατί όπως είπε η  κ. Ζαμπέτογλου «Την προηγούμενη φορά που ήρθες… έσκισες!». Η κ. Ζαμπέτογλου διαπίστωσε επίσης πως αν και η ασφάλεια τροφίμων αφορά και ενδιαφέρει όλον τον κόσμο, δεν “πολυακούγεται”.

Στη συνέχεια οι παρουσιαστές της εκπομπής, έθεσαν στον Νίκο Γδοντέλη μερικά από τα ερωτήματα που συγκέντρωσαν από καταναλωτές, με πρώτο το εάν είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας. Ο κ. Γδοντέλης επεσήμανε πως πρέπει να επιλέγουμε αντικολλητικό χαρτί και όχι λαδόκολλα, πως δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε δεύτερη φορά ακόμα και αν είναι σε καλή κατάσταση και να διαβάζουμε πάντα τις προδιαγραφές σχετικά με τη θερμοκρασία του φούρνου και τον χρόνο ψησίματος.

Όσον αφορά στη ασφαλή χρήση των φούρνων μικροκυμάτων, ο επιστήμονας τροφίμων έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης (δείτε παρακάτω το βίντεο) όπως να ανακατεύετε το φαγητό όταν το θερμαίνετε στα μικροκύματα και τόνισε ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε μπροστά του όταν λειτουργεί, πρότεινε ακόμα και να φεύγουμε από την κουζίνα.

Τέθηκε επίσης το ερώτημα γιατί τα βρέφη δεν πρέπει να τρώνε μέλι. Ο επιστήμονας τροφίμων διευκρίνισε πως αυτό παλαιότερα ίσχυε για μωρά έως 3 μηνών αλλά τώρα έχει επεκταθεί στο ένα έτος και αυτό διότι έχουν σημειωθεί ασθένειες βρεφών από μέλι, όχι μόνο λόγω αλλεργίας αλλά και λόγω της παρουσίας του μικροοργανισμού Clostridium botulinum και των τοξινών του, που προκαλεί αλλαντίαση η οποία στα βρέφη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για να την αντιμετωπίσει.

Ο Βιολόγος-σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων, απάντησεκαι στο θέμα των νέων προϊόντων και γιατί παραμένουν λίγο χρόνο στο ράφι και μετά απορρίπτονται και για το εάν τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι θρεπτικά. Σύμφωνα με τον κ. Γδοντέλη η κατάψυξη είναι παρεξηγημένη. Καταρχήν δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά στα κατεψυγμένα προϊόντα, ενώ τα περισσότερα καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

Τέλος, ο σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων έλυσε και το ζήτημα των συσκευασμένων τροφίμων και των κονσερβών σχετικά με τα συντηρητικά που περιέχουν και την θρεπτική τους αξία.

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις του Νίκου Γδοντέλη στο Studio 4.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο