Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EIT Food: Αναγκαία για την Ευρώπη η αλλαγή στις πηγές πρωτεΐνης

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςEIT Food: Αναγκαία για την Ευρώπη η αλλαγή στις πηγές πρωτεΐνης
spot_img

Συστάσεις πολιτικής με στόχο την επιτάχυνση της προόδου προς μια μετασχηματιστική αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης πρωτεΐνης.

«Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής ανθρώπινης διατροφής, αλλά η υπερπαραγωγή πρωτεϊνών με βάση τα ζώα είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Εάν πρόκειται να τροφοδοτήσουμε τον ταχέως αναπτυσσόμενο παγκόσμιο πληθυσμό μας, τότε πρέπει να βρούμε βιώσιμους τρόπους παραγωγής νέων, υψηλής ποιότητας, ασφαλών και υγιεινών πρωτεϊνών, όπως πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, καλλιεργημένο κρέας και πρωτεΐνη εντόμων»

EIT Food

 Μετά από ένα χρόνο εις βάθος προβληματισμού, διαβουλεύσεων, συζητήσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη και συνεντεύξεων εμπειρογνωμόνων, έγγραφο του EIT Food που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) , διατυπώνει μια σειρά συστάσεων προς τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ, τονίζοντας ότι η διαφοροποίηση των πηγών των πρωτεϊνών, θα πρέπει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των μελλοντικών διατροφικών στρατηγικών προκειμένου να τροφοδοτηθεί ένας αυξανόμενος πληθυσμός με ταυτόχρονο μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Η διαφοροποίηση των πηγών πρωτεϊνών, μπορεί να επιτρέψει στην Ευρώπη να μεταβεί από μια ισχυρή εξάρτηση από ζωικές πρωτεΐνες έντασης πόρων σε ένα μείγμα βιώσιμων πηγών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, καλλιέργειας, ζύμωσης ακριβείας, άλγης και εντόμων.

Η παραγωγή και η κατανάλωση πρωτεϊνών βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών από τα πιεστικά ζητήματα του συστήματος τροφίμων της Ευρώπης, από τη διατροφή και τη δημόσια υγεία, μέχρι τις γεωργικές εκπομπές και τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Μεταξύ των συστάσεων του ΕΙΤ Food είναι η εξέλιξη εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης, προώθηση της καινοτομίας, υποστήριξη των αγροτών, χρηματοδότηση της διαφοροποίησης των πρωτεϊνών από τις κυβερνήσεις, πρωτοβουλίες για τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και τις πολιτιστικές προτιμήσεις των πρωτεϊνών, συνεργασία σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, καθώς και εκπαίδευση και κατάρτιση του κλάδου της βιομηχανίας Τροφίμων.

Οι συστάσεις παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Future of Food στις Βρυξέλλες, που φιλοξενείται από το EIT Food, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εμπνεύσει τους νομοθέτες να μεταμορφώσουν τα συστήματα τροφίμων μας.

Η Marja-Liisa Meurice, Διευθύντρια, EIT Food North and East δήλωσε:

«Η υιοθέτηση της διαφοροποίησης πρωτεϊνών προωθεί την καινοτομία, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες και να τοποθετήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ στην πρώτη γραμμή ενός ταχέως εξελισσόμενου τομέα. Η υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής για τη διαφοροποίηση πρωτεϊνών δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα. Η εφαρμογή αυτών των συστάσεων απαιτεί ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των ενδιαφερόμενων μερών του κλάδου, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών. Μόνο μέσω κοινών δεσμεύσεων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κύριες προκλήσεις της εποχής μας, να ξεπεράσουμε τους παραδοσιακούς περιορισμούς και να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση παγκόσμιας ευθύνης. Καθώς συνεχίζουμε αυτή τη συζήτηση, καλούμε όλους τους φορείς χάραξης πολιτικής και τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλη την ΕΕ να ενωθούν μαζί μας για να συνδημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό, υγιεινό και ασφαλές σύστημα τροφίμων».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο