Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έκθεση ορόσημο: Υπέρογκο το κόστος της υγιεινής διατροφής – Απλησίαστες οι τιμές των θρεπτικών τροφίμων

ΑρχικήΝέαΈκθεση ορόσημο: Υπέρογκο το κόστος της υγιεινής διατροφής – Απλησίαστες οι τιμές των θρεπτικών τροφίμων
spot_img

cibum team

Η έρευνα του οικονομολόγου Will Masters της σχολής Friedman ρίχνει φως στην τιμή των θρεπτικών τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

 Η έκθεση αυτή, τεκμηρίωσε για πρώτη φορά πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτό που αναφέρουν οι διατροφολόγοι ως υγιεινή διατροφή, με βάση τις τιμές των τροφίμων που διατίθενται στις τοπικές αγορές τους, όπως δήλωσε ο ίδιος.

 Σύμφωνα με τη διεθνή αυτή έκθεση – ορόσημο που βασίζεται σε εργασίες με επικεφαλής τον William Masters και τους συναδέλφους του στο Friedman School, αποδεικνύεται πως το κόστος μια υγιεινής διατροφής είναι πάρα υψηλό για τους φτωχούς, αλλά πολύ χαμηλότερο από αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι του κόσμου ξοδεύουν ήδη για φαγητό.

 Η εμβληματική έκθεση « State of Food Security and Nutrition in the World» (SOFI 2020), κυκλοφόρησε πέρυσι από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ, και αναφέρει ότι περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν μπορούν να αντέξουν ούτε καν την οικονομικά φθηνότερη μορφή υγιεινής διατροφής. Εν τω μεταξύ, πάνω από 4 δισεκατομμύρια ξοδεύουν περισσότερα για τη διατροφή τους, αλλά συχνά τρώνε λιγότερο υγιεινά από ό, τι θα μπορούσαν.

 «Η έκθεση SOFI τεκμηρίωσε για πρώτη φορά πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτό που λένε οι διατροφολόγοι ως υγιεινή διατροφή, με βάση τη σύνθεση και τις τιμές των τροφίμων που διατίθενται στις τοπικές αγορές τους», δήλωσε ο Masters στο TUFTS.

 Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ και περισσότερα από τα μισά παιδιά ακολουθούν συνολικά δίαιτες κακής ποιότητας, σύμφωνα με μια περσινή δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition . “Αυτό συμβαίνει παρά τις πολύ χαμηλές τιμές των τροφίμων σε σύγκριση με τα εισοδήματα, ακόμη και μεταξύ των φτωχότερων Αμερικανών”, είπε ο Masters.

 Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση SOFI σημειώνει ότι 690 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν κάτω από τα όρια της πείνας το 2019 – αύξηση 10 εκατομμυρίων από το 2018 – και ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια είναι επισιτιστικά ανασφαλείς.

 Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το υψηλό κόστος των υγιεινών τροφίμων αποτελεί εμπόδιο. Αυτό που είναι φθηνό να καλλιεργηθεί και να διανεμηθεί είναι οι αμυλούχοι κόκκοι και οι ρίζες, τα φυτικά έλαια και μερικά άλλα βασικά τρόφιμα που παρέχουν θερμίδες για την ικανοποίηση βραχυπρόθεσμων αναγκών.

 Η παραγωγή και η διανομή είναι ακριβότερη για τα φρούτα και τα λαχανικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή άλλα συστατικά μιας υγιεινής διατροφής, τα οποία οι φτωχοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Σε περιβάλλοντα υψηλότερου εισοδήματος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτά τα υγιεινά προϊόντα είναι προσιτά, όπως είναι προσιτά όμως και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα, βολικά και έντονα διαφημισμένα τρόφιμα που κυριαρχούν στις ανθυγιεινές δίαιτες.

 “Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή στη σκέψη για την πείνα και τον υποσιτισμό, μεταβαίνοντας από τις θερμίδες και την επισιτιστική ανασφάλεια προς τη σκοπιμότητα της επίτευξης μακροπρόθεσμων διατροφικών στόχων”, δήλωσε ο Masters.

 Πιστεύει ότι τα μετρήσιμα αποτελέσματα μπορούν να καθοδηγήσουν την πολιτική, δημιουργώντας δημόσια υποστήριξη έτσι ώστε οι φτωχότεροι να μπορούν να αγοράσουν αυτό που χρειάζονται, και να υπάρξουν προσπάθειες μείωσης του κόστους των πιο υγιεινών τροφίμων. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα μπορούσαν τελικά να δουν έναν κόσμο χωρίς θρεπτική φτώχεια, όπου τα υγιεινά τρόφιμα θα είναι ο κανόνας για όλους», είπε.

 Ο Masters εργάζεται τώρα για το έργο ” Τιμές τροφίμων για διατροφή “, το οποίο είναι μια τετραετής προσπάθεια 3 εκατομμυρίων δολαρίων για να εξοπλίσει τις κυβερνήσεις και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς με ακριβείς, ενημερωμένες μετρήσεις του κόστους της διατροφής και της προσιτής τιμής σε όλο τον κόσμο. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates άλλους οργανισμούς.

 Ο Masters και οι συνάδελφοί του εργάζονται κυρίως στην Αφρική και την Ασία, χρηματοδοτούμενοι από δωρητές που επικεντρώνονται στον υποσιτισμό. Αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν και επιπτώσεις για τους Αμερικανούς. «Στον πλούσιο κόσμο, η υγιεινή διατροφή είναι πολυτέλεια – αλλά όχι επειδή τα υλικά είναι ακριβά. Η πολυτέλεια είναι να έχουμε αρκετό χρόνο και προσοχή για να επιλέξουμε προσεκτικά, να ρυθμίσουμε το μάρκετινγκ και να παρακάμψουμε όλες τις εξαιρετικά νόστιμες και βολικές προσφορές γύρω μας. Χρειάζεται προσπάθεια και ικανότητα.», δήλωσε ο Μάστερς.

 «Υγιεινά, προσιτά τρόφιμα υπάρχουν και θα μπορούσε να συντεθεί μια υγιεινή διατροφή από τα πολλά θρεπτικά τρόφιμα που διατίθενται σε χαμηλές τιμές. Οι άνθρωποι στην Αμερική πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να το καταλάβουν, ενώ τα άτομα χαμηλού εισοδήματος στην Αφρική και την Ασία δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτά τα είδη. Ελπίζω ότι τελικά θα έχουμε δημόσιες πολιτικές που καθιστούν τις υγιεινές και βιώσιμες επιλογές πιο προσιτές παντού στον κόσμο, με χώρο για επιδόρπιο και κάθε είδους λιχουδιές κατά περίπτωση», κατέληξε ο Masters.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα