Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έκθεση: Πως η βιομηχανία τροφίμων θα διεξάγει αποτελεσματικές αξιολογήσεις κινδύνου αλλεργιογόνων

ΑρχικήΟικιακάΑλλεργιογόνα ΤρόφιμαΈκθεση: Πως η βιομηχανία τροφίμων θα διεξάγει αποτελεσματικές αξιολογήσεις κινδύνου αλλεργιογόνων
spot_img

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις βιομηχανίες τροφίμων.

Πριν από δύο χρόνια, η ομάδα εμπειρογνωμόνων για την «Ποσοτική εκτίμηση κινδύνου για τα αλλεργιογόνα τροφίμων (QRA)» κατήρτησε οδηγίες για να βοηθήσει στην εναρμόνιση της διαδικασίας συλλογής δεδομένων για την εκτίμηση κινδύνου για τα αλλεργιογόνα τροφίμων και να βοηθήσει στην εφαρμογή τους.

Η καθοδήγηση αναπτύχθηκε σε διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς από τη βιομηχανία τροφίμων, τις αρχές ασφάλειας τροφίμων, τον ακαδημαϊκό χώρο, τις οργανώσεις ασθενών και άλλους ερευνητικούς οργανισμούς/συμβούλους.

Το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι κυρίως η βιομηχανία που επιθυμεί να κατανοήσει και να διεξάγει αξιολογήσεις κινδύνου για τα αλλεργιογόνα τροφίμων και ενδεχομένως QRA.

Η παρουσία ακούσιων αλλεργιογόνων στα τρόφιμα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων για τα άτομα με αλλεργίες. Η QRA είναι ένα εργαλείο για την εκτίμηση του κινδύνου που παρουσιάζει για τους αλλεργικούς καταναλωτές η ακούσια παρουσία ενός αλλεργιογόνου σε ένα τρόφιμο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση της διαχείρισης των αλλεργιογόνων.

Πρόσφατα, το Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής της Ευρώπης (ILSI Europe) ανέπτυξε μια νέα καθοδήγηση για να βοηθήσει στην εναρμόνιση των διαδικασιών συλλογής δεδομένων για την εκτίμηση του κινδύνου αλλεργιογόνων τροφίμων μεταξύ των βιομηχανιών και να βοηθήσει στην εφαρμογή. Το έγγραφο επικεντρώνεται στα εξής:

  • Προληπτικές αξιολογήσεις για την παραγωγή τροφίμων υπό κανονικές συνθήκες για την κατανόηση της διασταυρούμενης επαφής
  • Κινδύνους και τον κατάλληλο μετριασμό του κινδύνου, τόσο στην ανάντη αλυσίδα εφοδιασμού συστατικών όσο και στη διαχείριση των λειτουργιών των εγκαταστάσεων παραγωγής τροφίμων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του χρήστη
  • Αξιολογήσεις κινδύνου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ενός περιστατικού αλλεργιογόνου, όπου προϊόν που έχει ήδη παραχθεί και ενδεχομένως κυκλοφορεί στην αγορά εμπλέκεται με νέες πληροφορίες που απαιτούν αξιολόγηση.

Η QRA είναι απαραίτητη μόνο όταν ο κίνδυνος που παρουσιάζεται για τους καταναλωτές δεν είναι άμεσα σαφής και όταν είναι εφικτή βάσει της ποιότητας των δεδομένων ή του διαθέσιμου χρόνου. Η καθοδήγηση θα βοηθήσει τα μέλη του κλάδου να αποφασίσουν πότε η QRA για τα αλλεργιογόνα είναι κατάλληλη και αναγκαία, αν είναι εφικτή και πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο