ΑρχικήΝέαΕκτινάχθηκαν στο €1,5 δισ. οι Ελληνικές εισαγωγές κρέατος και προϊόντων του

Εκτινάχθηκαν στο €1,5 δισ. οι Ελληνικές εισαγωγές κρέατος και προϊόντων του

2 λεπτά ανάγνωσης

Δυσανάλογα μεγάλη αύξηση στην αξία των εισαγωγών σε σύγκριση με την αύξηση στην ποσότητα.

Μεγάλη αύξηση κατά 31% σε σχέση με το 2021 παρουσίασαν οι εισαγωγές κρέατος το 2022 σε αξία. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Meat News οι εισαγωγές κρέατος ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε ποσότητα ήταν αυξημένη κατά 2,7%.

- Advertisement -

Από την ανάλυση φαίνεται ότι είχαμε μείωση στις ποσότητες νωπού βόειου κρέατος και αύξηση σε όλα τα άλλα είδη κρέατος που εισάγαμε. Αυτό όμως που καταγράφεται είναι η δυσανάλογα μεγάλη αύξηση στην αξία των εισαγωγών σε σύγκριση με την αύξηση στην ποσότητα, αφού η μέση αξία ανά κιλό σε όλα τα βασικά είδη κρέατος εμφανίζεται αυξημένη κατά 26% έως και 37% συγκριτικά με το 2021.

Οι βασικοί προμηθευτές της χώρας μας παραμένουν σταθεροί. Στο βόειο κρέας κυρίαρχη είναι η Γαλλία, αν και χάνει μερίδιο αγοράς, ενώ ανερχόμενη δύναμη είναι η Ισπανία. Στο χοιρινό αδιαμφισβήτητη είναι η κυριαρχία της Ολλανδίας, ενώ στα πουλερικά όπου οι εισαγωγές είναι σχετικά μικρές, αφού ο εγχώριος παραγωγικός τομέας εμφανίζει υψηλή αυτάρκεια, η πρωτιά ανήκει στη Βουλγαρία. Στο αιγοπρόβειο κρέας κυριαρχεί η Νέα Ζηλανδία, μετά από μια μεγάλη πτώση τη διετία της πανδημίας.

- Advertisement -

Αναλυτικά η παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων με πίνακες και διαγράμματα, καθώς και η διακύμανση των εισαγωγών από την προ-μνημονιακή μέχρι την μετα-πανδημική περίοδο δημοσιεύεται στο τεύχος Μαΐου του Meat News, το οποίο κυκλοφορεί σύντομα.

Πηγή: meatnews

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Έφαγε άγρια μανιτάρια και θήλασε το παιδί της – Τι συνέβη 20 ώρες αργότερα, σύμφωνα με το BMC Pediatrics

Σπάνιο περιστατικό δηλητηρίασης μέσω θηλασμού, με το παιδί να εμφανίζει ενδείξεις ηπατικής και εντερικής βλάβης.

«Μην τον αγοράζετε»: 5.000 αφίσες στο μετρό του Λονδίνου καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν σολομό

Εκστρατεία κατά της εντατικής εκτροφής σολομού καταγγέλλει παράσιτα, χημικές θεραπείες και τεχνητό χρωματισμό των ψαριών.

Το κόλπο με τη σάλτσα που κάνει ένα γεύμα να φαίνεται πιο υγιεινό

Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει πώς η τοποθέτηση της σάλτσας επηρεάζει την αντίληψη για την υγιεινή αξία του φαγητού.