Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Άνοιξε η διαβούλευση της ΕΕ για το νέο πρότυπο εμπορίας και επαλήθευσης ελέγχων

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: Άνοιξε η διαβούλευση της ΕΕ για το νέο πρότυπο εμπορίας και επαλήθευσης ελέγχων
spot_img

Η ΕΕ θα ήθελε να μάθει τη γνώμη σας για τις αλλαγές στο πρότυπο εμπορίας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Άνοιξε χθες και θα διαρκέσει για 4 εβδομάδες έως τις 28 Ιουνίου, η δημόσια διαβούλευση της ΕΕ για την  ευθυγράμμιση των προτύπων εμπορίας του ελαιολάδου της ΕΕ με τις αλλαγές που εγκρίθηκαν πρόσφατα στο πρότυπο εμπορίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια. Η αναθεώρηση θα αποσαφηνίσει επίσης τους κανόνες για την επαλήθευση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και τη διαδικασία δειγματοληψίας για τους ελέγχους συμμόρφωσης.

Οι παρατηρήσεις που θα γίνουν θα ληφθούν υπόψη για την οριστικοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Η πρώτη παρατήρηση έγινε σήμερα από την Φινλανδία με την επισήμανση «Το διάταγμα δεν πρέπει να περιορίζει τις ελεύθερες αγορές και να εμποδίζει τις επιχειρήσεις και τη γεωργία».

Όπως αναφέρει το Σχέδιο εκτελεστικού κανονισμού το νέο πρότυπο θεσπίζει κανόνες για τους ελέγχους συμμόρφωσης του ελαιολάδου για την επαλήθευση της εφαρμογής των προτύπων εμπορίας που ορίζεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2022/21043 της Επιτροπής.

Όσον αφορά στην επαλήθευση των ελέγχων, μπορεί να εμφανιστούν οργανοληπτικά ελαττώματα κατά το στάδιο παραγωγής της διαδικασίας παραγωγής λαδιού, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτέλεσμα ακατάλληλων συνθηκών μεταφοράς και αποθήκευσης. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πώς να κοινοποιούνται μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών οργανοληπτικά ελαττώματα που εντοπίζονται σε ένα λάδι που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Και είναι σημαντικό σε όλη την επικράτεια της Ένωσης να διενεργούνται διαδικασίες επαλήθευσης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των παρθένων ελαιολάδων να εφαρμόζονται ομοιόμορφα.

Για να διαβάσετε τις λεπτομέρειες του νέου προτύπου και να συμμετάσχετε στη διαδικασία πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.

Νέο εύρημα για τα εμφιαλωμένα νερά: Η μεταφορά και το κούνημα αυξάνουν βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς!

Πειραματική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανάδευση των εμφιαλωμένων νερών αυξάνει το μικροβιακό φορτίο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα