Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: νέα πρότυπα ποιότητας, ιχνηλασιμότητας και συσκευασίας στην Ισπανία. Πρωτόγνωρο καθεστώς ελέγχου

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: νέα πρότυπα ποιότητας, ιχνηλασιμότητας και συσκευασίας στην Ισπανία. Πρωτόγνωρο καθεστώς ελέγχου
spot_img

cibum team

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε το πρότυπο ποιότητας και ιχνηλασιμότητας για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο για να ενισχύσει την αξία του εμβληματικού προϊόντος και να το χαρακτηρίσει «ως υψηλότερης ποιότητας στον κόσμο και με τις μέγιστες εγγυήσεις σε όλη τη διαδικασία παραγωγής».

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει μια σειρά απαιτήσεων για την ιχνηλασιμότητα, την παραγωγή και τη συσκευασία του τελικού προϊόντος.

Για το σκοπό αυτό, τίθεται στη διάθεση των φορέων εκμετάλλευσης και των ελεγκτικών αρχών ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών για να ειδοποιούν υποχρεωτικά και εκ των προτέρων κάθε κίνηση που επηρεάζει το ελαιόλαδο. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένας Κώδικας ορθών πρακτικών που θα ενισχύσει την εικόνα του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ή του EVOO.

Για να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών, η χρήση των όρων «παρθένο» και «έξτρα παρθένο» θα περιοριστεί μόνο στο ελαιόλαδο, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα φυτικά λίπη στην ισπανική αγορά.

Επιπλέον, ενισχύεται η απαγόρευση ανάμιξης ελαιολάδου με άλλα έλαια και θα απαγορευθεί ότι τα τρόφιμα που έχουν ελαιόλαδο στη σύνθεσή τους μπορούν να το αναδείξουν στο όνομα της πώλησης, αν και πρέπει να το συμπεριλάβουν στον κατάλογο των συστατικών,  προκειμένου να «αποφευχθεί η εξαπάτηση των καταναλωτών». Αυτή η απαγόρευση σημαίνει ότι, για παράδειγμα, τα επιθέματα ή καρυκεύματα με βάση το ελαιόλαδο δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους όρους «ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο» στην εμπορική τους ονομασία.

Χωρίς μείγματα

Για να εγγυηθεί ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, απαγορεύεται επίσης στην Ισπανία η πρακτική γνωστή ως «refrescado» που συνίσταται στην ανάμειξη παρθένων ελαιολάδων από την τρέχουσα σοδειά με άλλα από προηγούμενες για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του παλαιότερου προϊόντος, πρακτική που ήταν νόμιμη τα τελευταία 40 χρόνια.

Για να ενισχυθεί η μέγιστη διαφάνεια, ο νέος κανονισμός ενισχύει επίσης τη δημοσιοποίηση εκθέσεων σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων συμμόρφωσης και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος,  που θα είναι προσβάσιμες στους καταναλωτές.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, θα αναγκαστεί να φέρει ένα τυποποιημένο σύστημα ιχνηλασιμότητας, πολύ απαιτητικό, το οποίο θα απαιτεί οι κινήσεις λαδιού να καλύπτονται από συνοδευτικά έγγραφα για μεγαλύτερο έλεγχο. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο καθεστώς ελέγχου, «το οποίο δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο» και «θέτει την Ισπανία στην κορυφή των ποιοτικών απαιτήσεων του ελαιολάδου», σύμφωνα με το υπουργείο.

Για την πραγματοποίηση της ιχνηλασιμότητας, το Υπουργείο θα θέσει στη διάθεσή του ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να ενημερώνεται  κάθε κίνηση που επηρεάζει το προϊόν.

Πηγή: business cheshire

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα