Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Πάνω από 100% οι αυξήσεις στην τιμή – Κλοπές και αντικλεπτικά στην Ισπανία

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: Πάνω από 100% οι αυξήσεις στην τιμή – Κλοπές και αντικλεπτικά στην Ισπανία
spot_img

Ανησυχία για την Ελληνική ελαιοπαραγωγή.

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν φτάσει οι τιμές του ελαιόλαδου. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ USDA, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο. Η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν έδειξε «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης στην παραγωγή της Ισπανίας – τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ελαιολάδου στον κόσμο- που επλήγη από ξηρασία η οποία οδήγησε σε πτώση παραγωγής περίπου 50%. Επίσης και στη χώρα μας καθώς και στην Ιταλία –δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου- επικρατεί ανησυχία για μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων όπως δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland. 

Χαρακτηριστικό της ακρίβειας και της γενικότερης κατάστασης είναι πως στην Ισπανία οι λιανοπωλητές βάζουν λουκέτα στα μπουκάλια ελαιολάδου το οποίο κοστίζει πλέον 8,45 ευρώ το κιλό! Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο έχει γίνει στόχος κακοποιών λόγω της τιμής του. Τον Αύγουστο περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου εκλάπησαν από το Ισπανικό ελαιοτριβείο Μarin Serrano El Lagar, αξίας πάνω από 420.000 ευρώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα