Η Mercosur αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την ΕΕ ώστε να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ζάχαρη, υποστηρίζουν CIUS και CAOBISCO.
Η CIUS, (Ευρωπαϊκή Ένωση Χρηστών Ζάχαρης για τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών) και η CAOBISCO (Ένωση Βιομηχανιών Σοκολάτας, Μπισκότων και Ζαχαροπλαστικής της ΕΕ), ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνάψει και να επικυρώσει το συντομότερο δυνατό τη συμφωνηθείσα ΣΕΣ με τη Mercosur.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Ενώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει την πρόσβαση στην αγορά για ακατέργαστη και λευκή ζάχαρη από τις χώρες MERCOSUR και επέκταση του προγραμματισμένου TRQ. Οι εισαγωγές λευκής ζάχαρης επαρκούς ποιότητας και τήρησης των κανόνων προέλευσης, θα πρέπει να διευκολυνθούν, ώστε να παρέχεται πρόσβαση στη ζάχαρη για τους χρήστες του τομέα τροφίμων και ποτών σε περίπτωση ελλειμματικής κατάστασης στην αγορά ζάχαρης της ΕΕ.
Η Mercosur είναι ένα εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής με πλήρη μέλη την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Συνδεδεμένες χώρες είναι Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Περού και Σουρινάμ.
Η Συμφωνία της ΕΕ με τη Mercosur θα επιτρέψει σε 180.000 τόνους ακατέργαστης ζάχαρης της Νότιας Αμερικής να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.
Η CIUS και η CAOBISCO ζητούν από την ΕΕ να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια ζάχαρης στους ευρωπαίους χρήστες ζάχαρης , καθώς το τρέχον πλαίσιο και οι υπάρχουσες οδοί πρόσβασης δεν επαρκούν. Είναι θεμελιώδες για τον κλάδο, να έχει πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές αφορολόγητων σακχάρων για να διασφαλιστεί η συνεχής παραγωγή προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ευρώπη και να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να διασφαλιστεί ο βιώσιμος εφοδιασμός των εταιρειών που χρησιμοποιούν ζάχαρη στην Ευρώπη, εκ τον οποίων το 99% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποφευχθούν απώλειες θέσεων εργασίας, τονίζεται στην ανακοίνωση.