Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εξαγωγές Ελληνικής ρίγανης: Οι Ολλανδοί μας την επέστρεψαν λόγω Αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης

ΑρχικήΝέαΕξαγωγές Ελληνικής ρίγανης: Οι Ολλανδοί μας την επέστρεψαν λόγω Αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης
spot_img

Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής πύλης RASFF από τις Ολλανδικές αρχές.

Η ελληνική ρίγανη κερδίζει συνεχώς έδαφος στις εξαγωγές, γεγονός που εξηγεί την αυξανόμενη τάση σε καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας οι οποίες έχουν ξεπεράσει σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 20.000 στρέμματα.

Μία καλή αγορά είναι αυτή της Ολλανδίας η οποία όμως χθες μας επέστρεψε τα φορτία καθώς εντόπισε στα φορτία Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PAs).

Οι Αρχές της Ολλανδίας ενημέρωσαν και την Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης RASFF για την ανίχνευση PAs σε φορτία ελληνικής ρίγανης, χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο σοβαρό καθώς ανιχνεύτηκε ποσότητα PAs 30313 μg/kg – ppb με μέγιστο επιτρεπτό τα 1000 μg/kg – ppb.

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ( PAs ), που μερικές φορές αναφέρονται ως βάσεις necine, είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από τα φυτά ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και  σχετίζονται με ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα. Περισσότερα από 660 PAs και PA N-οξείδια έχουν ταυτοποιηθεί σε περισσότερα από 6.000 φυτά και περίπου τα μισά από αυτά εμφανίζουν ηπατοτοξικότητα.

Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της EFSA. Και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με βάση φυτά παραγωγής αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επίπεδα έκθεσης που προκαλούν βραχυπρόθεσμη τοξικότητα με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η ΕΕ έθεσε νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια PAs με τον κανονισμό 2020/2040 που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο.

Τα ακόρεστα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι ηπατοτοξικά, δηλαδή βλάπτουν το ήπαρ. Τα PA προκαλούν επίσης ηπατική φλεβοαποφρακτική νόσο και καρκίνο του ήπατος.

Έρευνα  στο CVUA Stuttgart ανέλυσε την τυπική, εμπορικά διαθέσιμη, αποξηραμένη ρίγανη από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019 για την παρουσία Pas: σχεδόν τα μισά από τα δείγματα ρίγανης κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω εμφανώς υψηλών επιπέδων PA και ένα επιπλέον 22% των δειγμάτων κατηγοριοποιήθηκαν ακόμη και ως επιβλαβή για την υγεία κάποιου. Συνολικά το 71 % των δειγμάτων αποξηραμένης ρίγανης αναφέρθηκαν ως μη ασφαλή, λόγω των ποσοτήτων αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης που εντοπίστηκαν. Οι σταθερές, εντυπωσιακά υψηλές ποσότητες αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης που ανιχνεύθηκαν στα δείγματα αποξηραμένης ρίγανης (μέση τιμή 6.160 μg/kg, διάμεση τιμή 5.430 μg/kg) δείχνουν ότι το υποκείμενο πρόβλημα της μόλυνσης από ξένα φυτά που σχηματίζουν PA δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση αλλά, μάλλον, ένα πρόβλημα μεγάλης κλίμακας που επηρεάζει πολλά προϊόντα. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 1920, σημειώθηκε μεγάλη εστία τροφικής δηλητηρίασης στη Νότια Αφρική. Το περιστατικό αυτό οφειλόταν στη μόλυνση του αλεύρου σίτου με τοξικά PA. Επίσης, μεγάλα κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Αφγανιστάν, την Ινδία και την πρώην ΕΣΣΔ.

Δυστυχώς ο καταναλωτής μπορεί να κάνει ελάχιστες ενέργειες, καθώς δεν είναι δυνατό να γνωρίζει εάν η αποξηραμένη ρίγανη έχει μολυνθεί με άλλα φυτά και, εάν  κινδυνεύει από μόλυνση από PA  ή όχι.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα