Η συνεργασία μεταξύ Ελληνικών Πανεπιστημίων, ενός νοσοκομείου, και ενός ζαχαροπλαστείου, οδήγησε στην δημιουργία της σοκολάτας που βοηθάει διαβητικούς, υπερτασικούς και υπερλιπιδαιμικούς.
Ένα σοκολατάκι που βοηθά τους διαβητικούς, άτομα που έχουν πρόβλημα υπέρτασης και χοληστερίνης ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας DIOSCURIDES, της έδρας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Ζαχαροπλαστείου «Ρωξάνη» και της Νεφρολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Αρχικά έγινε μία έρευνα από τον κ. Τζιμίκα (DIOSCURIDES), με την έδρα Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών και τους Χημικούς Μηχανικούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , οι οποίοι έκαναν μετρήσεις στα εκχυλίσματα 50 – 60 φυτών για το ποσοστό πολυφαινολών σε αυτά. Οι μετρήσεις αυτές έγιναν και σε μίγματα μεταξύ των φυτών, καταλήγοντας στο πλέον ιδανικό μίγμα αναφορικά με τις απαιτούμενες πολυφαινόλες. Το μίγμα αυτό περιλαμβάνει μελισσόχορτο, λαδανιά και φλούδες από ρόδι. Το Τμήμα Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαίωσε ότι η ουσία που είχε προκύψει, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τρόφιμο. Έτσι, προέκυψε η ιδέα για το σοκολατάκι, όπου με την βοήθεια του Ζαχαροπλαστείου «Ρωξάνη» έγινε η παραγωγή του με την προσθήκη του μίγματος . Ακολούθως, το σοκολατάκι εστάλη σε εργαστήρια στην Αθήνα και πιστοποιήθηκε ότι ήταν κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, χωρίς την ύπαρξη επιβλαβών ουσιών.
Το επόμενο βήμα ήταν η επαφή και η συνεργασία με τη Νεφρολογική Κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Επελέγη η συγκεκριμένη κλινική για δύο λόγους, σύμφωνα με τον κ. Στέργιο Τζιμίκα: Ο πρώτος λόγος αφορά στην άριστη κατάρτιση της γιατρού και Διευθύντριας της Νεφρολογικής Κλινικής, κας Δέσποινας Καρασαββίδου, καθώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες στη Νεφρολογική Κλινική είναι καλύτερες κι από εκείνες μεγάλων κλινικών της χώρας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους νεφροπαθείς, των οποίων ο οργανισμός παρουσιάζει πολύ αυξημένο οξειδωτικό στρες*, καθιστώντας τις επιπλοκές πιο επικίνδυνες γι’ αυτούς.
Με τη συγκατάθεση των ασθενών, που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην έρευνα, τους δόθηκε σε καθημερινή βάση και για 3 μήνες ένα σοκολατάκι. Πριν την έναρξη της έρευνας έγιναν εξετάσεις και μετρήσεις του οξειδωτικού στρες στους ασθενείς ούτως ώστε να συγκριθούν με αυτές μετά το πέρας του τριμήνου. Τα αποτελέσματα, όπως μας είπε ο κ. Τζιμίκας, ήταν θεαματικά βάσει και των στατιστικών στοιχείων. Παρατηρήθηκε να ελαττώνεται η πίεση στους υπερτασικούς ασθενείς, να πέφτει το ζάχαρο και η κακή χοληστερίνη σε όσους αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι στους ανθρώπους που παρουσίαζαν σκληρία στα αγγεία, αυτή όχι μόνο δεν συνέχισε να αυξάνεται, αντιθέτως μειώθηκε. Ουσιαστικά υπήρχε σημαντική συμβολή στην υποχώρησή της.
Να σημειωθεί ότι με τη διεύρυνση της έρευνας σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και με την αξιοποίηση των στατιστικών στοιχείων που θα προκύψουν, θα υπάρξουν και πιο ασφαλή συμπεράσματα για την βοήθεια που πραγματικά προσφέρει το σοκολατάκι.
Όλη αυτή η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΝΘΥΛΑΚΩΣΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: α)ΒΙΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ β)ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ γ) ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.
*Tο οξειδωτικό στρες αντιπροσωπεύει μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν. Οι δραστικές μορφές οξυγόνου βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA.