ΑρχικήΝέαΕλληνικός αμπελώνας: Απώλειες 65.000 στρεμμάτων σε μια 10ετία

Ελληνικός αμπελώνας: Απώλειες 65.000 στρεμμάτων σε μια 10ετία

1 λεπτά ανάγνωσης

Μεγάλη μείωση παρουσιάζει η έκταση του ελληνικού αμπελώνα την περίοδο 2012-2021, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ, ο προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Γραμματικός, η καθαρή μείωση εκτάσεων ανέρχεται σε 27.772,9 στρέμματα.

   Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) «εάν στις εκτάσεις αυτές συνυπολογισθούν και προστεθούν οι νέες φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με βάση το καθεστώς Αδειών Φύτευσης που άρχισε να ισχύει από το έτος 2016 έως το 2021, δηλαδή φυτεύσεις 37.180,79 στρεμμάτων τότε η πραγματική μείωση ανέρχεται σε 64.953,69 στρέμματα, αφού η διαφορά μεταξύ 2012 και 2021 περιλαμβάνει και τις φυτεύσεις μέσω Αδειών Φύτευσης».

- Advertisement -

   Η μεγαλύτερη μείωση στις εκτάσεις αμπέλου καταγράφεται στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το γεγονός ότι τα δηλωμένα οινοποιεία αυξήθηκαν από τα 665 που ήταν το 2010 σε 1.617 το 2021, δείχνει «τεράστιο κατακερματισμό τόσο στην παραγωγή, όσο και στο εμπόριο, αντιγράφοντας τις παθογένειες που συναντάμε στα διαρθρωτικά μεγέθη της πρωτογενούς παραγωγής», όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιοι ελληνικοί ελαιώνες κινδυνεύουν περισσότερο – Χάρτης κινδύνου για την ελληνική ελιά από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Ο νέος χάρτης καταγράφει μεγάλες γεωγραφικές διαφορές στους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.

Άσπρισε η ελιά σας; Τι είναι η βαμβακάδα και πότε χρειάζεται επέμβαση

Η λευκή εμφάνιση πάνω στα άνθη και στους νεαρούς βλαστούς προκαλεί συχνά ανησυχία, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι το δέντρο κινδυνεύει άμεσα

Τυρόπιτες στην Ελλάδα: Πότε είναι καλύτερα να τις αποφύγετε και τι πρέπει να γνωρίζουν καταναλωτές, φούρνοι και βιομηχανία

Τι λέει ο ΕΦΕΤ για τη συντήρηση και το ζήτημα ασφάλειας τροφίμων πίσω από το αγαπημένο σνακ των Ελλήνων.