Μία στις 3 γαλλικές εταιρείες φυσικού μεταλλικού νερού χρησιμοποιούν απαγορευμένες μεθόδους απολύμανσης.
Ο κανονισμός της ΕΕ για το φυσικό μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό, απαγορεύει τον καθαρισμό και την απολύμανση πριν την εμφιάλωση, για τη διασφάλιση της ποιότητας, της καθαρότητας και των συστατικών των νερών της πηγής. Η μόνη επεξεργασία που επιτρέπεται στο φυσικό μεταλλικό νερό είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, οπότε το νερό χαρακτηρίζεται «φυσικά ανθρακούχο», «με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα» ή «ενισχυμένο με αέριο της πηγής», αναλόγως με την περίπτωση.
- Δείτε επίσης: Τι θα πάθετε αν φάτε ληγμένα πατατάκια
Όμως μία στις τρεις εταιρείες της Γαλλίας χρησιμοποιούν απαγορευμένες και «δόλιες» μεθόδους καθαρισμού σύμφωνα με αποκάλυψη της Le monde και του Radio France. Το θέμα αναδείχθηκε μετά την δημόσια παραδοχή της Nestle ότι προσέφυγε σε απαγορευμένες μεθόδους, με την χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρων ενεργού άνθρακα, σε ορισμένα από τα μεταλλικά νερά της για να διατηρήσει την «διατροφική τους ασφάλεια». H Nestle εμφιαλώνει μεταξύ άλλων τα νερά Perrier και San Pellegrino.
Όπως αναφέρει η Le monde, τα φημισμένα ως τα πιο αγνά και διεθνώς αναγνωρισμένα νερά Vittel, Contrex, Hépar, Perrier και St-Yorre δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, ιδίως λόγω σποραδικής παρουσίας βακτηρίων ή χημικής μόλυνσης. Ενώ αυτές οι τεχνικές καθαρισμού είναι εγκεκριμένες για το νερό της βρύσης ή το νερό που φέρει την ένδειξη “επιτραπέζιο”, απαγορεύονται για το νερό που φέρει την ένδειξη “νερό πηγής” ή “φυσικό μεταλλικό νερό”. Αυτά υποτίθεται ότι προέρχονται από διατηρημένους υπόγειους πόρους και δεν πρέπει να απολυμαίνονται.
Η έρευνα της Γαλλικής Αρχής IGAS διαπίστωσε πως τουλάχιστον το ένα τρίτο των γαλλικών εμπορικών σημάτων πηγών και μεταλλικού νερού παραβιάζουν ή εξακολουθούν να παραβιάζουν τους κανονισμούς, καθώς και την ευρεία χρήση τέτοιων μη συμμορφούμενων πρακτικών επεξεργασίας, με εκατομμύρια καταναλωτές να μην ενημερώνονται ή ακόμη και να εξαπατούνται για πολλά χρόνια, και χιλιάδες θέσεις εργασίας να διακυβεύονται σε ολόκληρη τη Γαλλία. Kυβερνητική πηγή είπε ότι η έρευνα IGAS ξεκίνησε αφού η Nestle είπε στις αρχές το 2021 ότι χρησιμοποιούσε θεραπείες που υπερέβαιναν τους κανονισμούς.
Σύμφωνα με τη Le monde ένας πρώην εργαζόμενος στη γαλλική εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Sources Alma που παράγει το δημοφιλές στους Γάλλους Cristaline “κάρφωσε» την εταιρεία στην Αρχή κατά της απάτης για «ύποπτες πρακτικές» το 2020 με αποτέλεσμα οι δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα.