Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένο νερό: «Καρφωτές» από πρώην εργαζομένους για παράνομη επεξεργασία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕμφιαλωμένο νερό: «Καρφωτές» από πρώην εργαζομένους για παράνομη επεξεργασία
spot_img

Μία στις 3 γαλλικές εταιρείες φυσικού μεταλλικού νερού χρησιμοποιούν απαγορευμένες μεθόδους απολύμανσης.

Ο κανονισμός της ΕΕ για το φυσικό μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό, απαγορεύει τον καθαρισμό και την  απολύμανση πριν την εμφιάλωση, για τη διασφάλιση της ποιότητας, της καθαρότητας και των συστατικών των νερών της πηγής. Η μόνη επεξεργασία που επιτρέπεται στο φυσικό μεταλλικό νερό είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, οπότε το νερό χαρακτηρίζεται «φυσικά ανθρακούχο», «με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα» ή «ενισχυμένο με αέριο της πηγής», αναλόγως με την περίπτωση.

Όμως μία στις τρεις εταιρείες της Γαλλίας χρησιμοποιούν απαγορευμένες και «δόλιες» μεθόδους καθαρισμού σύμφωνα με αποκάλυψη της Le monde και του Radio France. Το θέμα αναδείχθηκε μετά την δημόσια παραδοχή της Nestle ότι  προσέφυγε σε απαγορευμένες μεθόδους, με την χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρων ενεργού άνθρακα, σε ορισμένα από τα μεταλλικά νερά της για να διατηρήσει την «διατροφική τους ασφάλεια». H Nestle εμφιαλώνει μεταξύ άλλων τα νερά Perrier και San Pellegrino.

Όπως αναφέρει η Le monde, τα φημισμένα ως τα πιο αγνά και διεθνώς αναγνωρισμένα νερά Vittel, Contrex, Hépar, Perrier και St-Yorre δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, ιδίως λόγω σποραδικής παρουσίας βακτηρίων ή χημικής μόλυνσης. Ενώ αυτές οι τεχνικές καθαρισμού είναι εγκεκριμένες για το νερό της βρύσης ή το νερό που φέρει την ένδειξη “επιτραπέζιο”, απαγορεύονται για το νερό που φέρει την ένδειξη “νερό πηγής” ή “φυσικό μεταλλικό νερό”. Αυτά υποτίθεται ότι προέρχονται από διατηρημένους υπόγειους πόρους και δεν πρέπει να απολυμαίνονται.

Η έρευνα της Γαλλικής Αρχής IGAS διαπίστωσε πως τουλάχιστον το ένα τρίτο των γαλλικών εμπορικών σημάτων πηγών και μεταλλικού νερού παραβιάζουν ή εξακολουθούν να παραβιάζουν τους κανονισμούς, καθώς και την ευρεία χρήση τέτοιων μη συμμορφούμενων πρακτικών επεξεργασίας, με εκατομμύρια καταναλωτές να μην ενημερώνονται ή ακόμη και να εξαπατούνται για πολλά χρόνια, και χιλιάδες θέσεις εργασίας να διακυβεύονται σε ολόκληρη τη Γαλλία. Kυβερνητική πηγή είπε ότι η έρευνα IGAS ξεκίνησε αφού η Nestle είπε στις αρχές το 2021 ότι χρησιμοποιούσε θεραπείες που υπερέβαιναν τους κανονισμούς.

Σύμφωνα με τη Le monde ένας πρώην εργαζόμενος στη γαλλική εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Sources Alma που παράγει το δημοφιλές στους Γάλλους Cristaline “κάρφωσε» την εταιρεία στην Αρχή κατά της απάτης για «ύποπτες πρακτικές» το 2020 με αποτέλεσμα οι δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο