Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντομοφαγία: Είναι πρόθυμοι οι Έλληνες να φάνε εγκεκριμένα από την ΕΕ έντομα;

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΕντομοφαγία: Είναι πρόθυμοι οι Έλληνες να φάνε εγκεκριμένα από την ΕΕ έντομα;
spot_img

Διαπολιτισμικές προοπτικές για τα τρόφιμα με βάση τα έντομα – Πληροφορίες από καταναλωτές στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, οι διαπολιτισμικές μελέτες έχουν γίνει όλο και πιο σημαντικές για την κατανόηση των διαφορών στην αποδοχή των διαφόρων τροφίμων από τους καταναλωτές. Μελέτη δύο Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Ιρλανδία (Εργαστήριο Καταναλωτή και Αισθητηριακής Αντίληψης Τροφίμων & Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Τμήμα Επιστημών Υγείας και Διατροφής, Σχολή Επιστημών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ατλαντικού Ιρλανδία) εξετάζει και συγκρίνει την αποδοχή των τροφίμων με βάση τα έντομα μεταξύ των καταναλωτών στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, δύο χώρες της ΕΕ όπου τα τρόφιμα με βάση τα έντομα δεν είναι ευρέως διαθέσιμα.

- Advertisement -

Μια διαδικτυακή έρευνα διανεμήθηκε και στις δύο χώρες και οι απαντήσεις από 489 συμμετέχοντες (Ελλάδα: 
n = 283· Ιρλανδία: n = 206) αναλύθηκαν, χρησιμοποιώντας μη παραμετρικά τεστ για τα ποσοτικά δεδομένα και συνδυασμό θεματικής και ανάλυσης περιεχομένου για τα ποιοτικά δεδομένα.

Συνολικά, το τεστ Mann–Whitney U έδειξε ότι οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα ήταν σημαντικά λιγότερο πρόθυμοι να καταναλώσουν τροφές με βάση τα έντομα από εκείνους στην Ιρλανδία. Μεταξύ των εγκεκριμένων από την ΕΕ εντόμων, το τεστ Friedman έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην Ιρλανδία προτιμούσαν σημαντικά τους κίτρινους αλευροσκούληκες από τους οικιακούς γρύλους και τις μεταναστευτικές ακρίδες, ενώ οι συμμετέχοντες στην Ελλάδα δεν έδειξαν σημαντική προτίμηση μεταξύ αυτών των ειδών.

Και οι δύο ομάδες ήταν πιο πρόθυμες να καταναλώσουν τροφές με βάση τα έντομα όταν τα έντομα δεν ήταν ορατά, ενώ διέφεραν στην προτίμησή τους ως προς το ποσοστό συμπερίληψης της πρωτεΐνης των εντόμων στα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν διαφορές στην προθυμία κατανάλωσης διαφορετικών τύπων μη ορατών προϊόντων εντόμων. Το τεστ έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην Ιρλανδία θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο στην κατανάλωση τροφών με βάση τα έντομα από εξωτερικούς παράγοντες, με τις ζωντανές επιδείξεις από τους σεφ να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή. Ωστόσο, τα μέλη της οικογένειας θα ήταν ο πιο επηρεαστικός παράγοντας για εκείνους από την Ελλάδα. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods παρουσιάζονται και συζητούνται αποχρώσεις στην προθυμία των συμμετεχόντων να αγοράσουν τρόφιμα με βάση τα έντομα.

Συνολικά, τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές και στις δύο χώρες είναι απίθανο να αγοράσουν τρόφιμα με βάση τα έντομα χωρίς να τα δοκιμάσουν πρώτα ή εάν είναι πιο ακριβά από τα εναλλακτικά προϊόντα. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα στα τοπικά καταστήματα και η ομοιότητα με τα τρόφιμα που συνήθως αγοράζονται μπορεί να είναι σχετικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν τρόφιμα με βάση τα έντομα. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την αξία μιας διαπολιτισμικής προσέγγισης, αποκαλύπτοντας σημαντικές διαφορές στα κίνητρα επιλογής φαγητού, τις βαθμολογίες τροφικής νεοφοβίας και λόγους (μη)προθυμίας κατανάλωσης τροφών με βάση τα έντομα μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια διαμορφώνουν τις προοπτικές για τα τρόφιμα με βάση τα έντομα, παρέχοντας γνώσεις που δεν θα είχαν προκύψει από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένα σε κάθε χώρα. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα τρόφιμα με βάση τα έντομα δεν είναι ευρέως διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες και οι καταναλωτές μπορούν να τα προμηθευτούν κυρίως στο διαδίκτυο, τα ευρήματα δείχνουν ότι η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να προσαρμόζει στρατηγικές στο πολιτιστικό πλαίσιο σε κάθε χώρα.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να ενημερώσουν στρατηγικές που στοχεύουν στην αύξηση της αποδοχής των εντόμων ως τροφής από τους καταναλωτές σε ευρωπαϊκές χώρες με περιορισμένη έκθεση σε τέτοια προϊόντα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: anga, L., Panagiotou, M., Noci, F., Charalampidou, M., Gkatzionis, K., & Dermiki, M. (2025). Διαπολιτισμικές προοπτικές για τα τρόφιμα με βάση τα έντομα: Πληροφορίες από καταναλωτές στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Foods , 14 (3), 490. https://doi.org/10.3390/foods14030490

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα