Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επανάσταση στις ΗΠΑ με τους νέους κανόνες του FDA για την επισήμανση “υγιεινό”

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕπανάσταση στις ΗΠΑ με τους νέους κανόνες του FDA για την επισήμανση "υγιεινό"
spot_img

Με μηνύσεις απειλούν οι εταιρείεςΔεν μπορούν να φέρουν το όρο “υγιεινό” δημητριακά όπως τα Kellogs, τουρσιά, μερικά γιαούρτια και έτοιμα γεύματα.

Της Δέσποινας Χάρου

Αμερικάνικες εταιρείες κολοσσοί στον κλάδο των τροφίμων απειλούν με μηνύσεις τον FDA καθώς σύμφωνα με τη νέα γραμμή του Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, τροφές όπως, τουρσί, ορισμένα γιαούρτια, δημητριακά, μπάρες καθώς και κάποια έτοιμα γεύματα χαμηλά σε θερμίδες, δεν θα έχουν δικαίωμα στον ισχυρισμό “υγιεινό”, στην ετικέτα τους. Η συνθήκη που θα τεθεί σε ισχύ το 2026 έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο χώρο, καθώς οι κατασκευαστές ορισμένων προϊόντων θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι στα προϊόντα τους προκειμένου να συγκαταλέγονται στα υγιεινά.

   Ο προηγούμενος ορισμός του FDA ως προς το “υγιεινό” που ορίστηκε το 1994 δεν περιελάμβανε προϋποθέσεις για τη ζάχαρη, κάτι που επικρίθηκε έντονα διότι τρόφιμα όπως τα δημητριακά με ζάχαρη είχαν δικαίωμα στην “υγιεινή ετικέτα” ενώ τρόφιμα όπως αβοκάντο ή σολομός, όχι. Τώρα η νέα γραμμή του οργανισμού φαίνεται να έχει πάει στο άλλο άκρο καθώς σχεδόν εξομοιώνει τα ανθυγιεινά τρόφιμα με τα υγιεινά.

   Οι νέες οδηγίες ορίζουν πλέον πως τα τρόφιμα θα πρέπει να έχουν μια ορισμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών σύμφωνα με το ποσοστό της Ημερήσιας Αξίας (DV) θρεπτικών συστατικών που ποικίλει αναλόγως το τρόφιμο. Για παράδειγμα, το όριο στο νάτριο θα πρέπει να είναι 10% της DV ανά μερίδα, που σημαίνει πως το τουρσί δεν πληροί τις προϋποθέσεις για 1%. Ωστόσο, το τουρσί επειδή αποτελείται από αγγούρια που  διατηρούνται σε άλμη, η οποία αποτελείται από ξύδι αλάτι και μπαχαρικά, μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια, σύμφωνα με τη Daily Mail.

   Τα δημητριακά από την άλλη, για να θεωρούνται υγιεινά, θα πρέπει να περιέχουν 3/4 ουγκιές δημητριακών ολικής αλέσεως, 230 χιλιοστόγραμμα νατρίου, 2,5 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων και όχι περισσότερο από 1 γραμμάριο κορεσμένων λιπαρών. Αυτό σημαίνει πως ετικέτες όπως τα Kellogg’s, παρ’ όλο που τα προϊόντα τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, δεν θα θεωρούνται υγιεινά λόγω της ζάχαρης που υπερβαίνει το όριο.

   Έχουν ξεσπάσει πολλές αντιδράσεις ως προς αυτόν τον κανονισμό με εκπροσώπους εταιριών να απειλούν ακόμη και με μήνυση. Σύμφωνα με τη DailyMail, η Consumer Brands Association, η οποία εκπροσωπεί την Pepsi και την Coca-Cola, υπονόησε ότι μπορεί να μηνύσει τον FDA καθώς ο κανονισμός παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης των εταιρειών τροφίμων.

“Οι παρασκευαστές έχουν το δικαίωμα να επισημαίνουν τα τρόφιμα που είναι αντικειμενικά «υγιεινά» ως τέτοια, με βάση τον ορισμό του «υγιεινού» που είναι αληθινό, πραγματικό και μη αμφιλεγόμενο. Ανησυχούμε ότι ο περιορισμός της αληθούς και μη παραπλανητικής χρήσης της λέξης “υγιεινό” στην επισήμανση του προϊόντος θα μπορούσε να βλάψει τόσο τον καταναλωτή όσο και τον κατασκευαστή”, είπε.

    Ακόμη, η εταιρία κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων Healthy Choice, επισημαίνει τον κίνδυνο να χαθεί απο την αγορά, και μαζί με αυτήν και τα οφέλη που προσφέρει στους καταναλωτές πάνω από 30 χρόνια, αν ανταποκριθεί στα πρότυπα του FDA, αλλάζοντας την γεύση των γευμάτων της.

Η Chobani που κατασκευάζει γιαούρτια, επίσης εξέφρασε τις ανησυχίες της ως προς τους κανόνες για τη ζάχαρη που πιθανόν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη γεύση αλλά και στην υφή των προϊόντων.  Ακόμη και οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν την αυστηρότητα της νέας σύστασης. Η Marion Nestle, ομότιμη καθηγήτρια Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είπε: “Σχεδόν τίποτα δεν θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις, οπότε φυσικά η ιδέα δεν αρέσει στους κατασκευαστές τροφίμων”. Πρόσθεσε ότι οι οδηγίες του FDA “αποκλείουν αυτόματα τη συντριπτική πλειοψηφία των βαριά επεξεργασμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, καθώς και πολλά κρέατα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης” από την επισήμανση ως υγιεινά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα