Εργαστήριο βρήκε τοξίνες μούχλας και διάφορα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε νιφάδες βρώμης.
Οι νιφάδες βρώμης είναι δημοφιλείς λόγω της θρεπτικής τους αξίας και της ευελιξίας τους σε πολλές συνταγές. Εκτός από την πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, παρέχουν επίσης βασικά αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.
Ωστόσο, οι πρόσφατες δοκιμές του Öko-Test, του γερμανόφωνου περιοδικού προστασίας των καταναλωτών, αποκάλυψαν ορισμένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις νιφάδες βρώμης, κυρίως όσον αφορά την παρουσία τοξινών μούχλας και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε συγκεκριμένες μάρκες.
Το σημαντικότερο ζήτημα που προέκυψε από τις δοκιμές είναι η μόλυνση με τις τοξίνες μούχλας T-2 και HT-2, οι οποίες παράγονται από μύκητες του γένους Fusarium. Αυτές οι τοξίνες είναι επικίνδυνες, καθώς έχουν κυτταροτοξική δράση, μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα αυτών των τοξινών στις περισσότερες νιφάδες βρώμης που εξετάστηκαν βρίσκονται εντός των νόμιμων ορίων, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτά τα όρια μπορεί να είναι υψηλότερα από τα ασφαλή επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας κανονικής μερίδας νιφάδων βρώμης από έναν ενήλικα θα μπορούσε να καλύπτει πάνω από το μισό της μέγιστης ημερήσιας δόσης που θεωρείται ασφαλής. Τα παιδιά, ιδιαίτερα, είναι πιο ευάλωτα, καθώς η κατανάλωση μιας παρόμοιας μερίδας θα μπορούσε να υπερβεί τα επιτρεπτά όρια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τοξίνες αυτές ανιχνεύθηκαν κυρίως σε νιφάδες βρώμης από συμβατική καλλιέργεια, ενώ οι βιολογικές νιφάδες βρώμης είχαν λιγότερα προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι στη βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση μυκητοκτόνων, η πρακτική της αμειψισποράς φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του μύκητα Fusarium.
Εκτός από τις τοξίνες μούχλας, οι δοκιμές εντόπισαν και υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε ορισμένες νιφάδες βρώμης. Αν και τα επίπεδα αυτά θεωρήθηκαν χαμηλά, η πολλαπλή μόλυνση με διάφορα φυτοφάρμακα προκαλεί ανησυχία, καθώς δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χημικών αυτών ουσιών.
Ένα από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν είναι η γλυφοσάτη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο που είναι ύποπτο για καρκινογόνο δράση και θεωρείται επικίνδυνο για τη βιοποικιλότητα.
Παρά τα προβλήματα αυτά, οι νιφάδες βρώμης παραμένουν μια υγιεινή επιλογή, ιδιαίτερα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε β-γλυκάνες, ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, κατ’ επέκταση, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί το όφελος της μείωσης της χοληστερόλης, απαιτείται η κατανάλωση τριών γραμμαρίων β-γλυκάνης ημερησίως, που αντιστοιχεί σε δύο μερίδες νιφάδες βρώμης ή, ακόμα καλύτερα, κριθάρι, το οποίο περιέχει υψηλότερα επίπεδα β-γλυκανών.