Ισπανικές κουτάλες περιέχουν απίστευτα υψηλή ποσότητα τοξικής χημικής ουσίας.
Το Βέλγιο ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα, (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από κουτάλες κουζίνας προέλευσης Ισπανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου FASFC, πρόκειται για την νάιλον κουτάλα της μάρκας “WOOOW” με αριθμό παρτίδας, VS1551 συσκευασμένη σε χαρτόνι. Η ανάκληση και η ειδοποίηση στο RASFF, έγινε λόγω της μετανάστευσης πρωτογενών αρωματικών αμινών από το σκεύος στο φαγητό. Η χημική ουσία Primary aromatic amines, εντοπίστηκε σε ποσότητα 13.4751 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 0,002 mg/kg!
Η FASFC είπε ότι το προϊόν διανεμήθηκε μέσω πολλών καταστημάτων και ζήτησε από τους καταναλωτές να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης.
Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (ή PAA ) είναι χημικά προϊόντα που προέρχονται από αμμωνία και χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, στην παραγωγή καουτσούκ, στη βαφή υφασμάτων, δέρματος και χαρτιού, αλλά και στην παραγωγή αζωχρωστικών και στην παραγωγή πλαστικών υλικών. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εμπίπτουν στην κατηγορία των ουσιών που έχουν γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις για τον άνθρωπο. Συνεπώς ορισμένες πρωτογενείς αρωματικές αμίνες PAA παρουσιάζουν τοξικολογική ανησυχία.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι αρωματικές αμίνες καθώς και μελαμίνη και κυανουρικό οξύ ανιχνεύθηκαν στα ούρα από 171 έγκυες γυναίκες σε έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 12 χημικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε περισσότερο από το 60% των δειγμάτων, με το κυανουρικό οξύ, τη μελαμίνη, την ανιλίνη, την 4,4′-μεθυλενοδιανιλίνη και ένα σύνθετο ο-τολουιδίνης και μ-τολουιδίνης να ανιχνεύεται στο 99 έως 100% των δειγμάτων! Σύμφωνα με την μελέτη, αυτές οι ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη του παιδιού.
Τα PAA ξεχωρίζουν μεταξύ των μη σκόπιμα προστιθέμενων ουσιών (NIAS) που βρίσκονται σε εύκαμπτες συσκευασίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν μεταναστεύουν στα τρόφιμα σε ανιχνεύσιμα επίπεδα και συνεπώς οι δοκιμές για τη μετανάστευση πρωτογενών αρωματικών αμινών (PAA) από τα υλικά συσκευασίας τροφίμων (FCM) στα τρόφιμα είναι κρίσιμης σημασίας.