Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνο οικιακό σκεύος προέλευσης Ισπανίας – Ειδοποίηση RASFF από το Βέλγιο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνο οικιακό σκεύος προέλευσης Ισπανίας - Ειδοποίηση RASFF από το Βέλγιο
spot_img

Ισπανικές κουτάλες περιέχουν απίστευτα υψηλή ποσότητα τοξικής χημικής ουσίας.

Το Βέλγιο ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα, (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από κουτάλες κουζίνας προέλευσης Ισπανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου FASFC, πρόκειται για την νάιλον κουτάλα της μάρκας “WOOOW” με αριθμό παρτίδας, VS1551 συσκευασμένη σε  χαρτόνι. Η ανάκληση και η ειδοποίηση στο RASFF, έγινε λόγω της μετανάστευσης πρωτογενών αρωματικών αμινών από το σκεύος στο φαγητό. Η χημική ουσία Primary aromatic amines, εντοπίστηκε σε ποσότητα 13.4751 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 0,002 mg/kg!

Η FASFC είπε ότι το προϊόν διανεμήθηκε μέσω πολλών καταστημάτων και ζήτησε από τους καταναλωτές να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης.

Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (ή PAA ) είναι χημικά προϊόντα που προέρχονται από αμμωνία και χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, στην παραγωγή καουτσούκ, στη βαφή υφασμάτων, δέρματος και χαρτιού, αλλά και στην παραγωγή αζωχρωστικών και στην παραγωγή πλαστικών υλικών. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εμπίπτουν στην κατηγορία των ουσιών που έχουν γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις για τον άνθρωπο. Συνεπώς ορισμένες πρωτογενείς αρωματικές αμίνες PAA παρουσιάζουν τοξικολογική ανησυχία. 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι αρωματικές αμίνες καθώς και μελαμίνη και κυανουρικό οξύ ανιχνεύθηκαν στα ούρα από 171 έγκυες γυναίκες σε έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 12 χημικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε περισσότερο από το 60% των δειγμάτων, με το κυανουρικό οξύ, τη μελαμίνη, την ανιλίνη, την 4,4′-μεθυλενοδιανιλίνη και ένα σύνθετο ο-τολουιδίνης και μ-τολουιδίνης να ανιχνεύεται στο 99 έως 100% των δειγμάτων! Σύμφωνα με την μελέτη, αυτές οι ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη του παιδιού.

Τα PAA ξεχωρίζουν μεταξύ των μη σκόπιμα προστιθέμενων ουσιών (NIAS) που βρίσκονται σε εύκαμπτες συσκευασίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν μεταναστεύουν στα τρόφιμα σε ανιχνεύσιμα επίπεδα και συνεπώς οι δοκιμές για τη μετανάστευση πρωτογενών αρωματικών αμινών (PAA) από τα υλικά συσκευασίας τροφίμων (FCM) στα τρόφιμα είναι κρίσιμης σημασίας. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο