Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Ανακαλύφθηκε «γονίδιο αντίστασης» στο θανατηφόρο E. coli

ΑρχικήΝέαΕπιστήμη: Ανακαλύφθηκε «γονίδιο αντίστασης» στο θανατηφόρο E. coli
spot_img

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα γονίδιο που βοηθά τα θανατηφόρα βακτήρια E. coli να αποφύγουν τα αντιβιοτικά, οδηγώντας ενδεχομένως σε καλύτερες θεραπείες για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ διαπίστωσε ότι μια συγκεκριμένη μορφή βακτηρίου – το E. coli ST131 – είχε ένα προηγουμένως απαρατήρητο γονίδιο που το έκανε εξαιρετικά ανθεκτικό στα κοινά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.

Ο καθηγητής Mark Schembri , από το School of Chemistry and Molecular Biosciences του UQ, είπε ότι αυτό το «γονίδιο αντίστασης» μπορεί να εξαπλωθεί απίστευτα γρήγορα.

«Σε αντίθεση με τη μεταφορά γονιδίων στους ανθρώπους, όπου το φύλο απαιτείται για τη μεταφορά γονιδίων, τα βακτήρια έχουν γενετικές δομές στα κύτταρά τους – που ονομάζονται πλασμίδια – που ανταλλάσσονται γρήγορα και εύκολα μεταξύ τους», είπε ο καθηγητής Schembri.

«Αυτό το γονίδιο ανθεκτικότητας βρίσκεται σε ένα τέτοιο πλασμίδιο και καθιστά γρήγορα το E. coli ST131 εξαιρετικά ανθεκτικό στα ευρέως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης.

«Αυτά τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), των λοιμώξεων της κυκλοφορίας του αίματος και της πνευμονίας.

«Είναι σημαντικό ότι αυτό το γονίδιο συνεργάζεται με άλλα γονίδια ανθεκτικότητας για την επίτευξη αντοχής σε επίπεδο μεγαλύτερο από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιβιοτικών που μπορούμε να επιτύχουμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

«Έτσι θα πρέπει να επανεξετάσουμε το σχέδιο θεραπείας μας και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε αντιβιοτικά που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις λοιμώξεις παρά αυτόν τον μηχανισμό αντίστασης στα αντιβιοτικά».

Τα ευρήματα έδωσαν στην ομάδα τις πρώτες ενδείξεις για να εξηγήσουν πώς το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά E. coli ST131 εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Το E. coli προκαλεί περισσότερες από 150 εκατομμύρια λοιμώξεις κάθε χρόνο, κυρίως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs).Είναι επίσης μια από τις πιο κοινές αιτίες σήψης, μια ασθένεια που σκοτώνει περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Τώρα στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν καλύτερες θεραπείες για να σταματήσουν τις λοιμώξεις από E. coli ST131.

“Έχουμε χάσει ένα κρίσιμο μέρος του οπλισμού μας για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης και της σήψης, αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα”, είπε ο καθηγητής Schembri.

«Τώρα που κατανοούμε τον αντίκτυπο αυτού του γονιδίου αντίστασης στα αντιβιοτικά με τη μεσολάβηση πλασμιδίου, μπορούμε να επινοήσουμε πιο προσαρμοσμένες στρατηγικές θεραπείας.

«Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν νέους συνδυασμούς αντιβιοτικών ή ακόμα και εναλλακτικά μη αντιβιοτικά φάρμακα που εμποδίζουν τη μόλυνση από E. coli ST131».

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης,  Δρ Minh-Duy Phan ,  είπε ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της αναδυόμενης αντοχής έναντι των κρίσιμων αντιβιοτικών τελευταίας γραμμής.

«Η αντοχή σε αντιβιοτικά όπως οι καρβαπενέμες και οι πολυμυξίνες αναδύεται γρήγορα σε ορισμένα μέρη του κόσμου και διαπιστώσαμε ότι το γονίδιο αντοχής στη φθοριοκινολόνη που χαρακτηρίσαμε στη μελέτη μας συνδέεται συχνά με τέτοια αντοχή», είπε ο Δρ Phan.

«Η εξέλιξη έχει δώσει στο E. coli αυτό το γονίδιο, αλλά είμαι βέβαιος ότι η ανθρώπινη εφευρετικότητα μπορεί ακόμα να επικρατήσει ενάντια σε αυτό το θανατηφόρο βακτήριο».

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο  Antimicrobial Agents and Chemotherapy  (DOI:  10.1128/aac.02146-21 ).

Πηγή: EurekAlert

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα