Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χυμός πορτοκαλιού: Αυξήσεις στην τιμή λόγω της κλιματικής αλλαγής που οδήγησε σε ελλείψεις

ΑρχικήΝέαΧυμός πορτοκαλιού: Αυξήσεις στην τιμή λόγω της κλιματικής αλλαγής που οδήγησε σε ελλείψεις
spot_img

Τι λένε οι ειδικοί της βιομηχανίας για τη βελτίωση της κατάστασης.

    Στα ύψη φαίνεται να οδεύουν οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού σύμφωνα με τους προμηθευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν στο FoodIngredientsFirst, πως δεν υπαρχει κάποια ένδειξη πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. Εντωμεταξύ οι ελλείψεις εφοδιασμού όλο ένα και μεγαλώνουν, αφήνοντας τις εταιρείες υπό πίεση να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις. Αλυσίδες εφοδιασμού εσπεριδοειδών όπως το IFF, το Givaudan και το Symrise, αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην ευρύτερη βιομηχανία.

   Σύμφωνα με τον Dawn Streich, παγκόσμιο διευθυντή προϊόντων για τα Citrus, Givaudan Taste & Wellbeing, η ζήτηση για προϊόντα πορτοκαλιού στην αγορά «παραμένει ισχυρή». Το HLB (Huánglóngbìng), γνωστό και ως νόσος του πράσινου των εσπεριδοειδών, επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις τιμές των εσπεριδοειδών. «Η καλλιέργεια του 2024/2025 προβλέπεται να πέσει στη Βραζιλία για τέταρτη συνεχή χρονιά, ενώ οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά εύρη», εξηγεί.

    Εν τω μεταξύ, ο Richard Hartfall, διευθυντής πλατφόρμας εσπεριδοειδών στο Symrise, υποστηρίζει ότι «οι τιμές και η διαθεσιμότητα των εσπεριδοειδών κυμαίνονται». Λέει ότι οι ελλείψεις καλλιεργειών, η μειωμένη ποιότητα των φρούτων και οι προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα επηρεάζονται από γεγονότα όπως οι τυφώνες που προκαλούν ζημιές σε περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών όπως η Φλόριντα, με αποτέλεσμα λιγότερη παγκόσμια διαθεσιμότητα εσπεριδοειδών και αύξηση των τιμών.

    Ο Karel Coosemans, διευθυντής παγκόσμιου προγράμματος καινοτομίας, Re-Master Citrus στο IFF, λέει ότι η κύρια αιτία αυτής της μείωσης των καλλιεργειών και της αύξησης των τιμών προκαλείται από έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων. «Είναι μια τέλεια καταιγίδα. Τα ακραία κλίματα, τυφώνες και παγετοί, είχαν τεράστιο αντίκτυπο στη Φλόριντα την σεζόν 2022/2023 και συνεχίζουν να ασκούν διαρκή αποτελέσματα. Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει επίσης ξηρασίες στο Μεξικό, τη Βραζιλία και την Ισπανία». Συν τοις άλλοις, εξηγεί ότι το Huanglongbing (HLB), επίσης γνωστό ως πράσινη νόσος, υπήρξε τεράστια κινητήρια δύναμη για τη μείωση των καλλιεργειών στη Φλόριντα, το Μεξικό και τη Βραζιλία. «Η [HLB] συνεχίζει να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό χωρίς να υπάρχει πραγματική λύση. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί που αγωνίζονται να εκπληρώσουν τα συμβόλαιά τους για το 2023 έχουν πληγεί από οικονομικούς παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός στη Νότια Αμερική και ο ανταγωνισμός για πόρους στη ζώνη των εσπεριδοειδών των ΗΠΑ».

    Η Coosemans πιστεύει ότι οι κατασκευαστές υιοθετούν εναλλακτικές στρατηγικές υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης. «Πολλοί προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα του χυμού στα προϊόντα τους, κάτι που προφανώς μπορεί να δημιουργήσει γευστικές προκλήσεις. Βλέπουμε αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές μας λύσεις γεύσης, οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν τη μείωση των επιπέδων χυμού διατηρώντας παράλληλα μια πλούσια γεύση».

   Ο Sjors Peters, παγκόσμιος ηγέτης μάρκετινγκ καινοτομίας για ποτά στο IFF, πιστεύει ότι οι αντιλήψεις των καταναλωτών σχετικά με τη γεύση, τη φυσικότητα και την υγεία συνέχισαν να αυξάνουν τη ζήτηση για τα τα όχι συμπυκνωμένα προϊόντα (NFC) έναντι του Παγωμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού (FCOJ). «Η προτίμηση στον χυμό NFC έναντι του FCOJ έχει επίσης τονιστεί από την έλλειψη μεταφοράς από προηγούμενες καλλιέργειες. Ένα αποτέλεσμα της υψηλότερης παραγωγής NFC ήταν η δραστική μείωση της διαθεσιμότητας αιθέριου ελαίου πορτοκαλιού», λέει.

   Η Coosemans προσθέτει ότι η Ευρώπη παραδοσιακά συμπλήρωνε τις ανάγκες της σε χυμό πορτοκαλιού με συμπυκνωμένο χυμό από τη Βραζιλία και τη Φλόριντα πριν από χρόνια. «Η έλλειψη διαθεσιμότητας χυμού από τη Φλόριντα για τους παραγωγούς των ΗΠΑ αύξησε τη ζήτηση για εισαγόμενο από συμπύκνωμα (NFC) με τις αμερικανικές μάρκες χυμών. Από το περασμένο καλοκαίρι, η Βραζιλία μεταφέρει μέρος της καλλιέργειας της στην παραγωγή Περισσότερο NFC αντί του συμπυκνώματος χυμού χαμηλότερης αξίας για την αγορά των ΗΠΑ, δημιουργώντας ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού συμπυκνωμάτων για την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές στην αγορά των ΗΠΑ (spot και NFC) είναι πολύ υψηλότερες από αυτές στην αγορά της ΕΕ », εξηγεί.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα