H Ουκρανία εντάσσει στη «μαύρη λίστα» άλλες δύο εταιρείες κολοσσούς που συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία παρά τις δεσμεύσεις.
Παρά τη δέσμευσή τους να μειώσουν τις δραστηριότητές τους και να αναστείλουν τις διαφημίσεις και την παραγωγή στη Ρωσία, PepsiCo και Mars συνεχίζουν να εργάζονται στη χώρα, «πληρώνοντας σημαντικούς φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό της, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομία του επιτιθέμενου», σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NACP) που πρόσθεσε τους δύο κολοσσούς τροφίμων στη λίστα των «διεθνών χορηγών του πολέμου». Στη λίστα με τις εταιρείες «Χορηγών Πολέμου» έχει συμπεριληφθεί επίσης η Mondelez και η Unilever.
Η PepsiCo πριν από ένα χρόνο είπε πως διέκοψε πλήρως την παραγωγή στη Ρωσία αφού πρώτα είχε δεσμευτεί να αναστείλει τις πωλήσεις, ενώ η Mars είχε πει πως θα περιορίσει τη Ρωσική αγορά μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Τον Μάρτιο του 2022, η PepsiCo, ανακοίνωσε τον τερματισμό των διαφημιστικών δραστηριοτήτων και της παραγωγής ποτών στη Ρωσία. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2022 ξεκίνησε και πάλι η παραγωγή των ποτών “7Up” και “Mirinda” με τα εμπορικά σήματα “Evervess” και “Frustyle”. Τον Μάρτιο του 2023, η παραγωγή του ποτού “Pepsi” ξεκίνησε ξανά με τα εμπορικά σήματα “Evervess” (τμήμα υψηλότερης τιμής) και “Lyubymy” (κατηγορία χαμηλότερης τιμής). Επιπλέον, η PepsiCo λάνσαρε μια νέα μάρκα λεμονάδας στη χώρα με την ονομασία «Ρωσικό δώρο» για να αντικαταστήσει τα προηγούμενα προϊόντα. Η εταιρεία συνεχίζει επίσης την παραγωγή και διανομή άλλων προϊόντων: πατατάκια, σνακ και γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τα πατατάκια Lay της PepsiCo βρέθηκαν σε μερίδες τροφίμων Ρώσων στρατιωτών.
H NACP λέει μάλιστα πως στον ιστότοπο αναζήτησης προσωπικού, το ρωσικό υποκατάστημα της LLC “Mars”, καθώς και η PepsiCo, δημοσιεύουν ανακοινώσεις για την πρόσληψη νέου προσωπικού (περισσότερες από 100 τρέχουσες κενές θέσεις).
Η PepsiCo είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στη Ρωσία με 19 εργοστάσια και 20.000 εργαζόμενους. Μάλιστα ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τα καθαρά κέρδη της κατά 333% σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας τα 525 εκατομμύρια δολάρια και κατέβαλε πάνω από 115 εκατομμύρια δολάρια στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με την έκθεση.
Και η Mars όμως δεν βγήκε χαμένη… φέρεται να έλαβε 377 εκατομμύρια δολάρια σε καθαρά κέρδη από τις ρωσικές δραστηριότητές της το 2022, τα οποία ήταν 59% περισσότερα από το προηγούμενο έτος σύμφωνα πάντα, με την Υπηρεσία της Ουκρανίας NACP.