Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Μόνο τέσσερα στα δέκα τιμολόγια πληρώνονται εμπρόθεσμα – Η ταλαιπωρία των επιχειρηματιών στις Β2Β συναλλαγές

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΕλλάδα: Μόνο τέσσερα στα δέκα τιμολόγια πληρώνονται εμπρόθεσμα - Η ταλαιπωρία των επιχειρηματιών στις Β2Β συναλλαγές
spot_img

Atradius Hellas: Το 55% των τιμολογίων εξοφλούνται εκπρόθεσμα στην Ελλάδα – Το 81% των επιχειρηματιών ανησυχούν για την αφερεγγυότητα στις πληρωμές

Μόλις τέσσερα στα δέκα τιμολόγια πληρώνονται εμπρόθεσμα στην Ελλάδα, με την εμπορική πίστωση να αποτελεί την κυρίαρχη μορφή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και τους οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες να θεωρούν ότι οι κίνδυνοι αφερεγγυότητας είτε θα αυξηθούν, είτε θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

   Τα ανωτέρω προκύπτουν από το Βαρόμετρο Πρακτικών Πληρωμών 2025 της Atradius Hellas, που κατέγραψε τις τελευταίες τάσεις στις Β2Β πληρωμές στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε έρευνα που διενεργήθηκε στο διάστημα από το τέλος του α΄ τριμήνου μέχρι τις αρχές του β΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους.

   Αναλυτικότερα, το τελευταίο Βαρόμετρο της Atradius κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι περισσότερο από το 80% των επιχειρήσεων αναμένουν ότι οι κίνδυνοι αφερεγγυότητας είτε θα αυξηθούν είτε θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για τις ταμειακές ροές και τη ρευστότητα εν μέσω ασταθών συνθηκών συναλλαγών και των αβέβαιων προοπτικών για τη συμπεριφορά πληρωμών των πελατών B2B κατά τους επόμενους μήνες. Από την ίδια έρευνα προέκυψε επίσης, ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις αναμένουν ότι ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων σε ημέρες θα παραμείνει σταθερός, υποδηλώνοντας έτσι σταθερούς, αν και όχι απαραίτητα βελτιωμένους κύκλους πληρωμών.

   Ως βασικότερος λόγος για τις καθυστερήσεις πληρωμών αποτέλεσε η αδυναμία ρευστότητας του πελάτη, ενώ για την πλειονότητα των ερωτηθέντων η εμπορική πίστωση αναδείχθηκε ως η βασικότερη πηγή χρηματοδότησης, με τα τραπεζικά δάνεια να αποτελούν την αμέσως επόμενη.

   Αναλυτικότερα τα βασικότερα συμπεράσματα από το τελευταίο Βαρόμετρο Πρακτικών Πληρωμών της Atradius Hellas έχουν ως εξής:

   * Μόλις το 39% των πληρωμών καταβάλλεται στην Ελλάδα εμπρόθεσμα, το 55% καλύπτεται εκπρόθεσμα και το 7% χαρακτηρίζεται επισφαλές χρέος.

   * Για το 39% των ερωτηθέντων η αδυναμία ρευστότητας του πελάτη αποτέλεσε το βασικότερο λόγο για τον οποίο στην Ελλάδα τα τιμολόγια πληρώνονται με καθυστέρηση. Ακολούθησαν για το 35% η επιχειρησιακοί περιορισμοί, για το 25% οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και για ένα ακόμη 25% οι οικονομικές πιέσεις.

   * Για το 57% των ερωτηθέντων κατά τους τελευταίους 12 μήνες δεν επήλθε καμιά μεταβολή στο μέσο όρο είσπραξης απαιτήσεων σε μέρες, για το 22% απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος και για το 21% λιγότερος χρόνος κάλυψης των συναλλακτικών υποχρεώσεων.

   * Το 53% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί την εμπορική πίστωση ως βασική πηγή χρηματοδότησης, το 47% τα τραπεζικά δάνεια, το 33% εσωτερικές χρηματοδοτήσεις και το 28% τη χρηματοδότηση τιμολογίων.

   Διαρκή καταναλωτικά αγαθά

   Στον κλάδο διακίνησης και εμπορίας διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ως βασικές πηγές χρηματοδότησης αναφέρθηκαν από το 50% η εμπορική πίστωση, από το 43% τα τραπεζικά δάνεια, από το 34% οι εσωτερικές χρηματοδοτήσεις και από το 20% η χρηματοδότηση τιμολογίων.

   Το 50% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι κατά το επόμενο δωδεκάμηνο θα υπάρξει αύξηση του κινδύνου αφερεγγυότητας των Β2Β πελατών, το 39% δήλωσε ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει επί του παρόντος αμετάβλητος, ενώ το 11% δεν τοποθετήθηκε.

   Ως κορυφές επιχειρηματικές προκλήσεις για τον κλάδο, το 36% των ερωτηθέντων ανέφερε την ανταπόκριση στις μεταβολές της αγοράς, το 33% το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και το 32% τους αυξανόμενους κανονισμούς.

   Κατά τους ερωτώμενους, οι πέντε βασικότερες προκλήσεις για τον κλάδο των διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν η διατήρηση πελατειακών σχέσεων (39%), η αντιμετώπιση οικονομικών μεταβολών που επηρεάζουν την πληρωμή πελατών (37%), οι καθυστερημένες πληρωμές (32%), τα επισφαλή χρέη (32%) και η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας πελατών (31%).

   Κατασκευές

   Για τον κλάδο των κατασκευών, το Βαρόμετρο της Atradius κατέγραψε ως βασικότερη πηγή χρηματοδότησης την εμπορική πίστωση, σύμφωνα με το 61% των ερωτηθέντων. Το 49% αυτών ανέφεραν τα τραπεζικά δάνεια, το 30% τις εσωτερικές χρηματοδοτήσεις και τη χρηματοδότηση τιμολογίων το 23%.

   Το 41% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι κατά το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση του κινδύνου αφερεγγυότητας στον κλάδο, το 37% δήλωσε ότι ο κίνδυνος παραμένει επί του παρόντος σταθερός, ενώ 22% των ερωτηθέντων δεν τοποθετήθηκε.

   Ως τρεις κορυφαίες επιχειρηματικές προκλήσεις για τον κλάδο, το 47% ανέδειξε τις τεχνολογικές τάσεις, το 40% τα αυξημένα κόστη παραγωγής και το 39% τους διαρκώς αυξανόμενους κανονισμούς.

   Τέλος, ως βασικότερες προκλήσεις στον τομέα των κατασκευών το 43% ανέφερε τις καθυστερημένες πληρωμές, το 36% τα επισφαλή δάνεια, το 30% τη διαχείριση πελατειακών σχέσεων, το 28% την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας πελατών και το 27% την αποτροπή πιστωτικής απάτης

   Χάλυβας – Μέταλλα

   Στον κλάδο χάλυβα – μετάλλων, ως βασικές πηγές χρηματοδότησης αναφέρθηκαν τα τραπεζικά δάνεια από το 57% των ερωτηθέντων, η εμπορική πίστωση από το 49% αυτών, η χρηματοδότηση τιμολογίων από το 41% και οι εσωτερικές χρηματοδοτήσεις από το 36%, όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

   Το 35% των συμμετεχόντων στο Βαρόμετρο εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση της μεταβολής κινδύνου αφερεγγυότητας των Β2Β πελατών κατά τους επόμενους μήνες 12 μήνες, το 51% θεώρησε ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει σταθερός και το 14% δεν απάντησε.

   Σε ό,τι αφορά τις τρεις κορυφές επιχειρηματικές προκλήσεις για τον κλάδο, το 40% ανέφερε τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις, το 38% την αυξανόμενη ανταγωνιστική πίεση και το 38% τα αυξανόμενα κοστή εισροών παραγωγής.

   Τέλος, ως βασικότερες μελλοντικές προκλήσεις για τον κλάδο το 38% ανέφερε τη διατήρηση ταμειακών σχέσεων, το 36% τις καθυστερημένες πληρωμές, το 35% την ανάσχεση ταμειακών ροών, το 35% την αντιμετώπιση οικονομικών μεταβολών που επηρεάζουν την πληρωμή των πελατών και το 30% την αποτροπή πιστωτικής απάτης.

   Ο διευθύνων σύμβουλος της Atradius Hellas, Γεράσιμος Τζέης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του τελευταίου Βαρόμετρου Πρακτικών Πληρωμών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «κοιτώντας μπροστά, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα εντοπίζουν πολλές και σημαντικές προκλήσεις, με βασικότερες την ταχεία αντίδραση σε ξαφνικές οικονομικές αλλαγές, την πλοήγηση σε ολοένα και πιο πολύπλοκους κανονισμούς και την προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Το τοπίο στο εμπόριο παραμένει περίπλοκο, με τις εταιρείες να επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και προσαρμογή στις όποιες προκλήσεις έχουν μπροστά τους. Κυρίαρχη απειλή αποτελεί η συναλλακτική αφερεγγυότητα και κατά συνέπεια ο κίνδυνος της μη πληρωμής τιμολόγιων. Μοναδική απάντηση για ασφαλή “πλοήγηση” στο επιχειρείν αποτελούν οι ασφαλίσεις πιστώσεων, που εγγυώνται ισχυρό ταμείο, ανεμπόδιστη ροή κεφαλαίων και ευκολότερη πρόσβαση στην τραπεζική δανειοδότηση».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα