Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εργασία: Ένα “ευχαριστώ” στον συνάδελφο κάνει καλό όχι μόνο στην καρδιά αλλά και στην απόδοση

ΑρχικήΝέαΕργασίαΕργασία: Ένα "ευχαριστώ" στον συνάδελφο κάνει καλό όχι μόνο στην καρδιά αλλά και στην απόδοση
spot_img

Η έκφραση ευγνωμοσύνης σε συναδέλφους, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, κάνει την καρδιά τους να ανταποκρίνεται καλύτερα στο στρες και να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις. 

Μια μελέτη από το Rady School of Management του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια  διαπίστωσε ότι οι συνάδελφοι που έδειχναν ευγνωμοσύνη ο ένας τον άλλον πριν εκτελέσουν μια εργασία υψηλού στρες είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή ανταπόκριση σε σύγκριση με ομάδες που δεν εξέφρασαν ευγνωμοσύνη. Και αυτό έχει σημασία και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες καθώς η ενισχυμένη καρδιαγγειακή ανταπόκριση οδηγεί σε αυξημένη συγκέντρωση, περισσότερη αυτοπεποίθηση, επιτρέποντας στα άτομα να δίνουν τη μέγιστη απόδοσή τους.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα με 200 συμμετέχοντες που έπρεπε να διαγωνιστούν σε έναν διαγωνισμό εμπνευσμένο από την τηλεοπτική εκπομπή «Shark Tank». Οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές του Πανεπιστημίου του San Diego που χωρίστηκαν σε ομάδες  για να αναπαράγουν τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων στο χώρο εργασίας. Δηλαδή, άτομα που δεν έχουν στενές προσωπικές σχέσεις, αλλά περνούν πολύ χρόνο μαζί. 

Για να μετρηθεί η απόκριση του οργανισμού τους στην κατάσταση, οι συμμετέχοντες φορούσαν ηλεκτρόδια στο λαιμό και τον κορμό τους που συλλέγουν σήματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) και καρδιογραφίας αντίστασης (ICG), αλλά και ειδικούς μηχανισμούς στο χέρι τους για τη μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης. Σε μια επιλεγμένη ομάδα ομάδων ανατέθηκε τυχαία να εκφράσει ευγνωμοσύνη και οι βιολογικές τους αντιδράσεις, συγκρίθηκαν με ομάδες που δεν ευχαριστούσαν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Να σημειωθεί πως οι άνθρωποι που έχουν να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν, βιολογικά, να αντιδράσουν με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος περιλαμβάνει να ανταποκρίνονται πραγματικά στην πρόκληση και να έχουν μια αποτελεσματική καρδιαγγειακή απόκριση γνωστή ως απάντηση πρόκλησης. Σε αυτή την περίπτωση, η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα, τα αγγεία διαστέλλονται, το αίμα φτάνει στην περιφέρεια, το οξυγονωμένο αίμα φτάνει στον εγκέφαλο και η γνωστική λειτουργία ενεργοποιείται σε όλους τους κυλίνδρους. Ο άλλος τρόπος συνιστά οι άνθρωποι να μην ανταποκρίνονται τόσο καλά, με αποτέλεσμα η καρδιά να αντλεί λιγότερο αίμα, τα αγγεία συστέλλονται, η ροή του αίματος στην περιφέρεια μειώνεται όπως μειώνεται και η απόδοση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο μια έκφραση ευγνωμοσύνης διάρκειας 1-2 λεπτών από τον έναν συνάδελφο στον άλλο, ώθησε τις αντιδράσεις τους να γίνουν πιο προσαρμοστικές, προσανατολισμένες σε αυτή τη βιολογική πρόκληση. Κατά τη διάρκεια της συλλογικής εργασίας, οι ομάδες εμφάνισαν αμφότερες μειωμένη ροή αίματος και αυξημένη αγγειακή συστολή ως αποτέλεσμα της πίεσης. Ωστόσο, μια έκφραση ευγνωμοσύνης πριν από την εργασία έκανε την καρδιά τους να αποκριθεί καλύτερα στο στρες και αντιμετώπισαν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις. 

Το πείραμα αυτό αποδεικνύει κάτι που ακούγεται αυτονόητο στη θεωρία, αλλά όχι στην πράξη. Πρέπει να δείχνουμε ευγνωμοσύνη σε όσους δουλεύουν μαζί μας κάτω από την ίδια πίεση. Αυτό δεν θα ήταν ωφέλιμο μόνο για τους υπαλλήλους, αλλά και για οποιονδήποτε οργανισμό θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητά του και να πετύχει κοινούς στόχους. Άλλωστε, μια ικανοποιημένη και δεμένη ομάδα είναι πιο αποδοτική από μια ομάδα γεμάτη από στρεσαρισμένους και τοξικούς συναδέλφους. Πείτε, λοιπόν, ένα ευχαριστώ στο συνάδελφό σας, κάνει καλό στην υγεία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα