Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΓΣΕΒΕΕ: Απαραίτητες οι νέες τεχνολογίες και η αειφορία στις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΓΣΕΒΕΕ: Απαραίτητες οι νέες τεχνολογίες και η αειφορία στις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις
spot_img

Οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να υιοθετήσουν σύγχρονες αντιλήψεις για την σχέση της επιχειρηματικότητας με την αγροτική παραγωγή.

Στον κομβικό ρόλο των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα και στην ανάγκη για ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών εξελίξεων και αειφόρων πρακτικών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αλλά και στον κλάδο ευρύτερα, καθώς και στην υιοθέτηση σύγχρονων αντιλήψεων για τη σχέση της επιχειρηματικότητας με την αγροτική παραγωγή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και πρόεδρος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σε πρόσφατη εκδήλωση στη Λάρισα.

   Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η θεματική μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με τίτλο «Μοναδικότητα προϊόντων ποιότητας αγροδιατροφικού τομέα που παράγονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Καταγραφή, αγορές και στρατηγικές προώθησής τους».

   «Όπως γνωρίζετε, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για τη Θεσσαλία, καθώς συμβάλλει σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα, αριθμό επιχειρήσεων και οικονομική ανάπτυξη. Εμείς τον αντιμετωπίσαμε ως σύμπλεγμα, δηλαδή ως ενιαία περιοχή που περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα, την πρώτη μεταποίηση και τον κλάδο τροφίμων και ποτών», τόνισε ο πρόεδρος στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά συγκεντρώνεται σε ένα εργαλείο η υφιστάμενη διάσπαρτη πληροφόρηση για τα προϊόντα αυτά, καθώς και η καταγραφή των αγορών κατεύθυνσης (εγχώριες και διεθνείς) για την ανάδειξη στρατηγικών προώθησης τους.

   «Στις ανάγκες που διαπιστώθηκαν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, η αειφορική παραγωγή, οι πολυεπίπεδες δικτυώσεις και η ενίσχυση της πρόσβασης σε τεχνολογίες πληροφορικής. Στόχος μας είναι να αποτελέσει η συγκεκριμένη μελέτη οδηγό για τη διάγνωση αναγκών εκπαίδευσης και απόκτησης κατάλληλων δεξιοτήτων, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των γνώσεων και της επιχειρηματικής κουλτούρας των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής, εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων, εργαζομένων και αγροτών, αλλά και των ανέργων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον τομέα αυτό» τόνισε ο κ. Καββαθάς.

   Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη ενσωμάτωσης αφενός των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και αειφόρων πρακτικών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αφετέρου των σύγχρονων αντιλήψεων σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα και τη σχέση της με την αγροτική παραγωγή.

   Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η Ζωή Ακριβούλη, οικονομολόγος, ΜΑ (Econ), σύμβουλος επιχειρήσεων και ανάπτυξης η οποία τόνισε την υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με άλλους τομείς και κλάδους, όπως ο τουρισμός, που αποτελούν τις  βασικές κατευθύνσεις για τα προϊόντα της θεσσαλικής γης, ώστε να αυξηθεί το μερίδιό τους εντός αλλά και εκτός συνόρων, ενώ στο «Νέο σήμα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση AFQ» αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο