Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περιβαλλοντικό έγκλημα: Νέος Ευρωπαϊκός νόμος με αυστηρότερες κυρώσεις και διευρυμένη λίστα αδικημάτων

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠεριβαλλοντικό έγκλημα: Νέος Ευρωπαϊκός νόμος με αυστηρότερες κυρώσεις και διευρυμένη λίστα αδικημάτων
spot_img

Το Συμβούλιο εκκαθαρίζει τη νέα νομοθεσία της ΕΕ με αυστηρότερες κυρώσεις και διευρυμένο κατάλογο αδικημάτων.

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε επίσημα οδηγία για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου. Ο νόμος θα βελτιώσει τη διερεύνηση και τη δίωξη αδικημάτων περιβαλλοντικού εγκλήματος. Η οδηγία θεσπίζει ελάχιστους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων. Αντικαθιστά τον προηγούμενο νόμο που χρονολογείται από το 2008. Ο νόμος θα ισχύει μόνο για αδικήματα που διαπράττονται εντός της ΕΕ. Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε αδικήματα που έχουν διαπραχθεί εκτός της επικράτειάς τους. Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να προσαρμόσουν τους εθνικούς τους κανόνες στην οδηγία.

- Advertisement -

Διευρυμένη λίστα αδικημάτων

Ο αριθμός των συμπεριφορών που θα συνιστούν ποινικό αδίκημα θα αυξηθεί από εννέα σε 20. Νέα αδικήματα περιλαμβάνουν εμπορία ξυλείας, παράνομη ανακύκλωση ρυπογόνων εξαρτημάτων πλοίων και σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα χημικά.

Ο νέος νόμος εισάγει επίσης μια ρήτρα «εγκεκριμένου αδικήματος» που εφαρμόζεται όταν ένα αδίκημα που αναφέρεται στην οδηγία διαπράττεται εκ προθέσεως και προκαλεί την καταστροφή ή ανεπανόρθωτη ή μακροχρόνια ζημία στο περιβάλλον.

Ποινές και κυρώσεις

Τα εκ προθέσεως αδικήματα που προκαλούν το θάνατο ενός ατόμου θα τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών (τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να προβλέπουν ακόμη αυστηρότερες ποινές στην εθνική τους νομοθεσία). Άλλα αδικήματα θα οδηγήσουν σε φυλάκιση έως πέντε ετών. Η ανώτατη ποινή φυλάκισης για παραβατικά αδικήματα θα είναι τουλάχιστον οκτώ χρόνια.

Για τις εταιρείες τα πρόστιμα θα είναι τουλάχιστον 5% του συνολικού παγκόσμιου τζίρου για τις πιο σοβαρές παραβάσεις ή εναλλακτικά 40 εκατ. ευρώ. Για όλες τις άλλες παραβάσεις, το μέγιστο πρόστιμο θα είναι τουλάχιστον 3% του κύκλου εργασιών ή εναλλακτικά 24 εκατ. ευρώ.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα φυσικά πρόσωπα και οι εταιρείες ενδέχεται να τιμωρηθούν με πρόσθετα μέτρα, όπως η υποχρέωση του παραβάτη να αποκαταστήσει το περιβάλλον ή να αποζημιώσει τη ζημιά, αποκλείοντάς τα από την πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση ή ανακαλώντας τις άδειες ή τις άδειές τους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορείτε να πάθετε από… παγάκια – Ο Μικροβιολόγος τροφίμων Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης Αναλύει τον “ύπουλο” κίνδυνο

Ο κίνδυνος από μολυσμένα παγάκια συχνά παραβλέπεται - Αιτίες μόλυνσης και πως μπορούν να αποτραπούν

Υπάρχουν τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος Νίκος Ζορζοβίλης δίνει την απάντηση

Ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά και γιατί πρέπει να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Συναγερμός για την καραμέλα “Μαύρος Θάνατος” – 10χρονη στο νοσοκομείο από χημικό έγκαυμα στο λαιμό – Ειδοποίηση από την Ευρώπη

Ευρωπαϊκός συναγερμός για την καραμέλα – πρόκληση που έχει γίνει viral στα social media και που ενέχει κίνδυνο ασφυξίας και εγκαύματος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα