Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποτοποιία ΠΟΛΥΚΑΛΑ: Από τον “ανιχνευτή γεύσεων” το 1897 στο σύγχρονο και πετυχημένο brand

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΠοτοποιία ΠΟΛΥΚΑΛΑ: Από τον "ανιχνευτή γεύσεων" το 1897 στο σύγχρονο και πετυχημένο brand
spot_img

 Αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα της ιστορία της ελληνικής ποτοποιίας ΠΟΛΥΚΑΛΑ που λειτουργεί από το 1897, στάθηκε ένα σχόλιο του κ. Γιώργου Πολυκαλά σε άρθρο του Cibum για την μεγάλη επιστροφή του βερμούτ. Ο κ. Πολυκαλάς 3η γενιά της επιχείρησης, έγραψε ως σχόλιο στο άρθρο:

ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΑΤΕ ΟΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΕΡΜΟΥΤ ΠΟΛΥΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΒΕΡΜΟΥΤ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝΕ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ...”

Μετά από αυτό, φυσικά, δεν υπήρχε άλλη επιλογή: Επικοινωνήσαμε με την ιστορική ποτοποιία για να μάθουμε που είχαμε κάνει λάθος στο άρθρο. Και τελικά αποδείχθηκε ότι όντως ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε την συνδρομή της συγκεκριμένης εταιρείας στην πορεία της ποτοποιίας στην Ελλάδα.

Μας υποδέχθηκε με χαρά και χαμόγελο η κ. Ρένα Πολυκαλά 4η γενιά, η οποία είναι ενεργή στο χώρο της ποτοποιίας από το 2003 έχοντας βάλει το “λιθαράκι της” όπως λέει η ίδια, στην αναβίωση των γεύσεων και των προϊόντων της ιστορικής ποτοποιίας. Η διαχείριση γίνεται και από τις δυο γενιές (3η και 4η) , γιατί μια οικογενειακή επιχείρηση δεν είναι εύκολη περίπτωση και ειδικά όταν έχει στις πλάτες της τόσα χρόνια και προσθέτει πως “η μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας από τη μια γενιά στην άλλη θέλει υπομονή και ανοιχτό πνεύμα”.

Η κ. Πολυκαλά, μας ξενάγησε στον κόσμο της ιστορικής Αθηναϊκής ποτοποιίας, μας μίλησε για τον προπάππου της ο οποίος βρήκε συνταγές από όλη την Ελλάδα και την Ιταλία και τον αγώνα της νέας γενιάς των ιδιοκτητών, που ανακάλυψε εκ νέου τα παλιά συνταγολόγια του προπάππου τα οποία συνδύασε με ευφάνταστες φιάλες αποδεικνύοντας πως όταν εξελίσσεται η παράδοση, το αποτέλεσμα αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς.

Δημοσίευμα σε εφημερίδα της εποχής, για την ποτοποιία του Προπάππου Βασίλη Πολυκαλά στο κέντρο της Αθήνας

Η Ιστορία της ποτοποιίας Πολυκαλά

“Η ιστορία μας ξεκινά στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1897” λέει η κ. Ρένα Πολυκαλά. “Ο προπάππους μου Βασίλης Πολυκαλάς ήταν έμπορος κρασιών και μεγάλος ανιχνευτής γεύσεων. Έφυγε από την Κεφαλονιά και γύρισε όλη την Ελλάδα καθώς και την Νότια Ιταλία συλλέγοντας συνταγές λικέρ από τα παραδοσιακά νοικοκυριά. Ήρθε στην Αθήνα όπου και εγκαταστάθηκε στην οδό Άνθιμου Γαζή, δίπλα στο περίβολο της παλιάς βουλής. Εκεί είχε ένα μικρό μαγαζί που σέρβιρε κρασί και λικέρ. Πολλοί γνωστοί της εποχής περνούσαν από εκεί.

Στη συνέχεια ο Πάππους μου Δημήτρης Πολυκαλάς όπου και εξέλιξε τον τομέα του στην Ποτοποιία εγκαταστάθηκε στην οδό Κλεισθένους 2 δίπλα στο μέγαρο του Δημαρχείου της Αθήνας. Εκει έκανε παραγωγή, λικέρ, βερμούτ, ούζο και γλυκά κρασιά και ήταν από τους πρωτοπόρους σε ετικέτα και στυλ.

Στη συνέχεια ο πατέρας μου μπήκε στην επιχείρηση και την συνέχισε με αγάπη και μεράκι. Μετέφερε την ποτοποιία σαν παραγωγική μονάδα στα Νότια της Αθήνας και νοίκιασε το απέναντι μαγαζί από την παλιά ποτοποιία στην οδό Κλεισθένους 3 για πρατήριο πουλώντας τόσο τα παραγόμενα προϊόντα του όσο και των συνάδελφων του. Στη συνέχεια κατά την δεκαετία του 80 αυξήθηκε η κατανάλωση εισαγόμενων ποτών. Έτσι αναγκάστηκε να εισάγει και να πουλά βότκα, ουίσκι κλπ. Η ποτοποιία συνέχισε να υπάρχει αλλά πιο υποτονικά με παραγωγή μόνο σε ούζο και κονιάκ. Στη συνέχεια αγόρασε το κατάστημα στον ίδιο δρόμο Κλεισθένους 7 και δημιούργησε άλλο ένα πόστο λιανεμπορίου.

Από το 2000 και μετά και καθώς εγώ και αδερφός μου είχαμε μεγαλώσει και σπουδάσει αναλάβαμε τα ηνία της εταιρείας σε δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Δημήτρης συνέχισε το Λιανεμπόριο και εγώ μετά από 10 χρόνια στο εξωτερικό αποφάσισα να ακολουθήσω το επάγγελμα της Ποτοποιίας. Γύρισα στην Ελλάδα ανακάλυψα το παλιό συνταγολόγιο, βρήκα ευφάνταστες φιάλες αξιόλογους συνεργάτες και δημιουργούς και με την βοήθεια του πάτερα μου δημιουργήσαμε την Συλλογή Πολυκαλά 1897“.

Ποιο είναι το μυστικό που διαφοροποιεί την ποτοποιία Πολυκαλά από τις άλλες ποτοποιίες

Η κ. Πολυκαλά λέει πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 200 ποτοποιίες, συμπεριλαμβανομένων και των αποσταγματοποιών τσίπουρου και όλες είναι μοναδικές. Ωστόσο το πλεονέκτημα της Πολυκαλά είναι πως κουβαλάει μια Ιστορία 125 χρονών, 4 γενιές έχουν ασχοληθεί και έχουν προσπαθήσει να την αναπτύξουν μέσα στις δύσκολες συγκυρίες. Και η κ. Πολυκαλά συνεχίζει: “Χρόνια ειδικευόμαστε στα λικέρ. Έχουμε εμπειρία, γνώση και τεχνογνωσία να κάνουμε τα λικέρ όλο και καλυτέρα. Τα προϊόντα μας είναι σε vintage φιάλες με εντυπωσιακές ετικέτες από συνεργασίες με επιλεγμένους designers. Αν και το τελικό προϊόν το επιμελούμαι πάντα εγώ. Συνεργαζόμαστε με καταστήματα λιανικής που πουλάνε αλκοόλ ιανικής, όπως κάβες, ζαχαροπλαστεία παραδοσιακά κλπ. καθώς και μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ. Όλα βέβαια καταλήγουν στο ίδιο παρονομαστή, τον καταναλωτή. Όπου στη τελική αυτός αποφασίζει τι ξεχωρίζει και τι όχι”.

Ρένα και Γιώργος Πολυκαλάς 3η και 4η γενιά της ποτοποιίας

Η πρόκληση της προσαρμογής ενός ιστορικού Brand 125 ετών, στη σύγχρονη εποχή

“Η ποτοποιία της οικογένειάς μας ιδρύθηκε πριν 125 χρόνια” λέει η κ. Πολυκαλά. “Φέτος διανύουμε μια επετειακή χρονιά με νέες προσθήκες προϊόντων και επετειακές συσκευασίες. Το brand υπάρχει αλλά η εξέλιξη και η πορεία της είναι στα χέρια μας για να γνωστοποιηθεί και να δημιουργήσει αγορά και ζήτηση. Τα λικέρ έχουν περάσει σε άλλο τρόπο σερβιρίσματος, γίνονται αναπόσπαστο μέρος στην παραγωγή κοκτέιλ. Μια μόδα που σταδιακά ανεβαίνει στην Ελλάδα και έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μέχρι την κορύφωση της”

“Είμαστε μια εταιρεία που κάνει τα αδύνατα δυνατά να λειτουργεί μέσα στην εποχή της. Η στροφή μας τα τελευταία χρόνια στην δημιουργία λικέρ και blend μας καθιστά πρωτοπόρους και συγκεντρωμένους στην ανάπτυξη τους.

Επίσης σαν εταιρεία δημιουργήσαμε e-shop (https://polykalas.gr/) δίνοντας την ευκαιρία σε μεγαλύτερο κοινό να μας γνωρίσουν και σε περιοχές που δεν έχουμε συνεργάτες να έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν τα προϊόντα μας”.

Και η κ. Ρένα Πολυκαλά καταλήγει: “Η ημέρα μας ξεκινάει πάντα με χαμόγελα και όρεξη για δουλειά. Το μότο μας σαν εταιρεία (περασμένο από γενιά σε γενιά) είναι ότι η δουλειά θέλει όρεξη και φαντασία. Κάτι που στη δική μας περίπτωση είναι πολύ σημαντικό. Εκτός από τα καθημερινά καθήκοντα παραγωγής των λικέρ μας και τυποποίησης, αναπτύσσουμε ιδέες για καινούργια προϊόντα και καινοτόμες συνταγές που προσαρμόζονται από παλιό συνταγολόγιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.

Ελληνική Βιομηχανία τροφίμων και τουρισμού: Σημαντική οριζόντια προσθήκη σε όλα τα πρότυπα ISO

Η τροποποίηση που ήρθε από το... "πουθενά" για τους πιστοποιημένους οργανισμούς και ενισχύει τη δέσμευση για τη Δράση για το Κλίμα μέσω της τυποποίησης - Η θέση της TÜV AUSTRIA Hellas.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα