Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκλαβενίτης: Σε ποιο κατάστημα της Αττικής επιβλήθηκε νέο πρόστιμο

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΣκλαβενίτης: Σε ποιο κατάστημα της Αττικής επιβλήθηκε νέο πρόστιμο
spot_img

«Βροχή» τα πρόστιμα σε σουπερμάρκετ για παραβιάσεις του νόμου για τον κιμά που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής ανακοίνωσε σήμερα νέο πρόστιμο σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης. Αυτή τη φορά η παράβαση των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (Κανόνες διακίνησης και Εμπορίας προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών) διαπιστώθηκε σε κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Δημητρακοπούλου στην Αθήνα.

Η παράβαση αφορά στην παρουσία υπολειμμάτων κιμά στη μηχανή κοπής κάτι που απαγορεύεται (άνω των 100 γραμμαρίων)  καθώς υπάρχει κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα παθογόνα βακτήρια (τα οποία είναι αιτίες τροφικών δηλητηριάσεων) που ενδεχομένως υπάρχουν στον κομμένο κιμά, αν παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Γι αυτό το άρθρο 20 των κανόνων  ΔΙΕΠΠΥ αναφέρει πως «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια». Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων η νομοθεσία το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την  τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.

Στο συγκεκριμένο κατάστημα του Σκλαβενίτη, οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως στη μηχανή κοπής μοσχαρίσιου κιμά, είχαν παραμείνει 350 γραμμάρια. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι 500€ και ο έλεγχος έγινε στις 17 Ιουνίου.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο μοσχαρίσιος κιμάς και ο κιμάς κοτόπουλου προκαλούν περισσότερες νοσηλείες λόγω τροφικής δηλητηρίασης από άλλα κρέατα. Ο  κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Εάν τα παθογόνα υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, (για παράδειγμα στη μηχανή κιμά) τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας.

Να σημειωθεί πως στην ίδια αλυσίδα σουπερμάρκετ και για τον ίδιο λόγο είχε επιβληθεί και τον Φεβρουάριο σε κατάστημα στη Λυκόβρυση και τον Ιανουάριο στη Λευκάδα ενώ η ίδια παράβαση εντοπίζεται και σε πολλά κρεοπωλεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο