Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
28.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκλαβενίτης: Σε ποιο κατάστημα της Αττικής επιβλήθηκε νέο πρόστιμο

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΣκλαβενίτης: Σε ποιο κατάστημα της Αττικής επιβλήθηκε νέο πρόστιμο
spot_img

«Βροχή» τα πρόστιμα σε σουπερμάρκετ για παραβιάσεις του νόμου για τον κιμά που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής ανακοίνωσε σήμερα νέο πρόστιμο σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης. Αυτή τη φορά η παράβαση των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (Κανόνες διακίνησης και Εμπορίας προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών) διαπιστώθηκε σε κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Δημητρακοπούλου στην Αθήνα.

Η παράβαση αφορά στην παρουσία υπολειμμάτων κιμά στη μηχανή κοπής κάτι που απαγορεύεται (άνω των 100 γραμμαρίων)  καθώς υπάρχει κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα παθογόνα βακτήρια (τα οποία είναι αιτίες τροφικών δηλητηριάσεων) που ενδεχομένως υπάρχουν στον κομμένο κιμά, αν παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Γι αυτό το άρθρο 20 των κανόνων  ΔΙΕΠΠΥ αναφέρει πως «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια». Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων η νομοθεσία το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την  τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.

Στο συγκεκριμένο κατάστημα του Σκλαβενίτη, οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως στη μηχανή κοπής μοσχαρίσιου κιμά, είχαν παραμείνει 350 γραμμάρια. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι 500€ και ο έλεγχος έγινε στις 17 Ιουνίου.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο μοσχαρίσιος κιμάς και ο κιμάς κοτόπουλου προκαλούν περισσότερες νοσηλείες λόγω τροφικής δηλητηρίασης από άλλα κρέατα. Ο  κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Εάν τα παθογόνα υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, (για παράδειγμα στη μηχανή κιμά) τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας.

Να σημειωθεί πως στην ίδια αλυσίδα σουπερμάρκετ και για τον ίδιο λόγο είχε επιβληθεί και τον Φεβρουάριο σε κατάστημα στη Λυκόβρυση και τον Ιανουάριο στη Λευκάδα ενώ η ίδια παράβαση εντοπίζεται και σε πολλά κρεοπωλεία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα