Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα τρία τέταρτα των θεσμικών επενδυτών αναφέρουν ότι ενδέχεται να αποεπενδύσουν από εταιρείες με χαμηλές επιδόσεις ESG

ΑρχικήΝέαΤα τρία τέταρτα των θεσμικών επενδυτών αναφέρουν ότι ενδέχεται να αποεπενδύσουν από εταιρείες με χαμηλές επιδόσεις ESG
spot_img

Ένας αυξανόμενος αριθμός θεσμικών επενδυτών σε όλο τον κόσμο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις επιδόσεις ESG (Environmental, Social and Governance) στη λήψη αποφάσεων και το 74% είναι πλέον πιο πιθανό να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από εταιρείες με χαμηλό ιστορικό ESG. Ωστόσο, εξακολουθεί να λείπει μια συγκεκριμένη δράση και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καλύτερη γνωστοποίηση της ποιότητας από τις εταιρείες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Θεσμικών Επενδυτών της EY για το 2021.

Η έκθεση, η οποία διανύει το έκτο έτος της, εξετάζει τις απόψεις 320 θεσμικών επενδυτών σε 19 χώρες. Δείχνει ότι το 90% των επενδυτών δηλώνουν ότι αποδίδουν τώρα μεγαλύτερη σημασία στις επιδόσεις ESG στη λήψη αποφάσεων από ό, τι πριν από την πανδημία COVID-19 και ότι το 92% δηλώνει ότι έχει αναλάβει αποφάσεις τους τελευταίους 12 μήνες με βάση τα πιθανά οφέλη μιας «πράσινης ανάκαμψης».

Υπάρχουν επίσης σαφείς προθέσεις μεταξύ της πλειονότητας των επενδυτών, να εξετάσουν στενότερα τους κινδύνους ESG σε όλα τα χαρτοφυλάκιά τους και τους επενδυτικούς στόχους τους στο μέλλον. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι, κατά την επόμενη διετία, σχεδιάζουν να εντείνουν την ανάλυσή τους για τους «φυσικούς» κινδύνους – τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ικανότητα μιας επιχείρησης να παρέχει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Πρόκειται για αύξηση από το 73% το 2020. Ομοίως, το 80% θα κάνει περισσότερα για να αξιολογήσει τους κινδύνους «μετάβασης» – που είναι οι επιπτώσεις στην αγορά που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα – από το 71% το 2020.

Η έρευνα δείχνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για να διαπιστώσουν εάν οι εταιρείες είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους ESG. Οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι εξετάζουν διάφορους παράγοντες κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον υπάρχει εκπρόσωπος ESG – όπως ένας Επικεφαλής Υπεύθυνος Βιωσιμότητας – που αναφέρεται απευθείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και την εκτελεστική ομάδα (53%), κατά πόσον η οργανωτική κουλτούρα ευθυγραμμίζεται με τους στόχους ESG (52%) και κατά πόσον η εταιρεία διαθέτει ανεξάρτητη διασφάλιση για την υποβολή εκθέσεων ESG (48%). Ωστόσο, μόνο το 42% ανησυχεί για το αν τα διοικητικά συμβούλια έχουν εποπτεία των επιδόσεων της ESG ή εάν η εκτελεστική αποζημίωση συνδέεται με αυτήν.

Παρά την όξυνση της εστίασης στις επιδόσεις στο ESG και τις φιλοδοξίες να κάνει περισσότερα, η έρευνα δείχνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές έχουν καθυστερήσει σχετικά να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Μόλις το 49% έχει αναλάβει δράση για την επικαιροποίηση των επενδυτικών προσεγγίσεων του και μόνο το 44% έχει ανανεώσει τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων. Μόνο το 44% πιστεύει ότι έχει μια «εξαιρετικά ώριμη» προσέγγιση σε σχέση με τον κλιματικό κίνδυνο.

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την ποιότητα και τη διαφάνεια των εκθέσεων της ESG εκ μέρους των εταιρειών. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) δηλώνουν πως δεν πιστεύουν πως οι εταιρείες δηλώνουν επαρκώς ζητήματα θέματα οικονομικής ύλης. Πρόκειται για σημαντική αύξηση από 37% το 2020.

Ωστόσο, υπάρχει σαφής ελπίδα ότι η εισαγωγή παγκόσμιων προτύπων θα βοηθήσει σε αυτό το μέτωπο – και το 89% των επενδυτών που ερωτήθηκαν λένε ότι θέλουν αυτά τα πρότυπα να γίνουν υποχρεωτικά.

Η Marie-Laure Delarue, Παγκόσμια Αντιπρόεδρος – Διασφάλιση της EY, λέει:

«Είναι σαφές ότι η πανδημία COVID-19 ώθησε τους επενδυτές να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις επιδόσεις ESG. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι αυτό αρχίζει να μεταφράζεται σε δράση, αν και τόσο οι εταιρείες όσο και οι επενδυτές πρέπει να λάβουν πιο τολμηρά μέτρα για να θέσουν τις επιδόσεις ESG στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων.

“Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι πολύ μακρύς, δεδομένων των προσδοκιών της κοινωνίας, και η πραγματική πρόοδος απαιτεί τη συμμετοχή επενδυτών και επιχειρήσεων, μαζί με ελεγκτές, ρυθμιστές των προτύπων και ρυθμιστικές αρχές. Όλοι πρέπει να είμαστε στο τραπέζι.”

Ο Mathew Nelson, επικεφαλής των παγκόσμιων υπηρεσιών κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας της EY, λέει:

“Εάν πρόκειται να υπάρξει πραγματική πρόοδος τα προσεχή χρόνια, οι επενδυτές πρέπει να καταστήσουν τις επιδόσεις ESG μέρος του στρατηγικού τους σχεδιασμού και οι εταιρείες πρέπει να δράσουν γρήγορα για να παράσχουν σαφέστερη και λεπτομερέστερη γνωστοποίηση σχετικά με τους κινδύνους ESG. Αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε το γεγονός ότι χρειαζόμαστε επειγόντως ένα σαφέστερο ρυθμιστικό τοπίο, με συνεπή παγκόσμια πρότυπα που θα πρέπει να ακολουθήσουν τόσο οι επενδυτές όσο και οι εταιρείες”.

Πηγή: ey.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα