Η Nutella αλλάζει και γίνεται vegan
Γεννημένη το 1964 στο Πιεμόντε από την οικογένεια Ferrero, τη χρονιά της 60ης επετείου της, η Nutella ανανεώνεται, προσαρμοζόμενη στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.
Η φυτική εκδοχή της εμβληματικής επάλειψης φουντουκιού θα φτάσει σύντομα σε μεγάλης κλίμακας διανομή, καθώς η Ferrero μάλιστα ετοιμάζεται να λανσάρει το νέο προϊόν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Έχοντας καταθέσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον περασμένο Δεκέμβριο του 2023 στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (Uibm) του Υπουργείου Επιχειρήσεων της Ιταλίας, φαίνεται ότι η Ferrero έχει λάβει το πράσινο φως για να λανσάρει το προϊόν στην αγορά.
Η επιβεβαίωση της άφιξης της Nutella με φυτική βάση, για την οποία η ηλεκτρονική εφημερίδα Il Fatto Alimentare μας είχε ειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο του 2023, δόθηκε από την εταιρεία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Linkontro, που διοργανώθηκε από την Nielesn IQ και η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κάλιαρι στα μέσα Μαΐου το 2024. Η προγραμματισμένη κυκλοφορία είναι για το φθινόπωρο του 2024.
Nutella φυτικής προέλευσης
Η διαφορά με την παραδοσιακή Nutella στην πραγματικότητα δεν θα είναι εντυπωσιακή, καθώς το 91,3% των συστατικών που την απαρτίζουν είναι φυτικής προέλευσης, όπου το υπόλοιπο 8,7% των συστατικών, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, θα είναι το μόνο που θα αντικατασταθεί.
Ωστόσο, το μυστήριο παραμένει ως προς το ποιο συστατικό φυτικής προέλευσης θα αντικαταστήσει το γάλα που χρησιμοποιείται σήμερα για την παραδοσιακή εκδοχή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν προέκυψε είδηση που να αναφέρεται ξεκάθαρα σε αντικατάσταση με συστατικά φυτικής προέλευσης.
Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τη συνταγή της Nutella: Ζάχαρη, φοινικέλαιο, φουντούκια (13%), αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη (8,7%), κακάο χαμηλών λιπαρών (7,4%), γαλακτωματοποιητές (λεκιθίνες σόγιας και αρωματική ουσία βανιλλίνη και θα αντιληφθεί ότι το νέο “Vegan spread φουντουκιού και κακάο” θα αλλάξει ελάχιστα. Το 91,3% των συστατικών είναι έτσι κι αλλιώς φυτικής προέλευσης, εκτός από το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη που αντιπροσωπεύει το 8,7% της συνταγής.
Η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι το γάλα θα αντικατασταθεί με σκόνη σόγιας, το οποίο μοιάζει πολύ με το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη. Όσον αφορά την υφή, η νέα κρέμα φουντουκιού Ferrero για vegans θα είναι πιθανώς πολύ παρόμοια με την αρχική. Το κόστος των πρώτων υλών αναμένεται να διαφοροποιηθεί ελάχιστα, αν όχι να μειωθεί.
Η vegan έκδοση της σαγηνευτικής κρέμας, η οποία θα φέρει την πιστοποίηση “Vegan”, θα κάνει σίγουρα χαρούμενους το ανάλογο κοινό και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τους λεγόμενους flexitarian καταναλωτές, οι οποίοι αριθμούν πλέον αρκετά εκατομμύρια άτομα.
H vegan μάχη με την “ελληνική” Merenda
Στο “ελληνικό” δίλημμα μεταξύ Nutella και Merenda φαίνεται πως έχουμε νικητή, καθώς η δεύτερη δεν έχει λανσάρει ή προγραμματίσει για την αγορά αντίστοιχο φυτικό προϊόν.