Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα για τα διατροφικά οφέλη της κατανάλωσης αλιευμάτων από τις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας

ΑρχικήΝέαΈρευνα για τα διατροφικά οφέλη της κατανάλωσης αλιευμάτων από τις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας
spot_img

Τα διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση αλιευμάτων προερχόμενων από τις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να προσδιορίσει έρευνα, που υλοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Μέσω του σχετικού έργου αναμένεται η μέτρηση των θρεπτικών συστατικών των αλιευμάτων αυτών, με αναλύσεις σε περισσότερα από 15 λιπαρά οξέα, κορεσμένα και ακόρεστα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μετρήσεις των ΕPA και DHA, δύο λιπαρών οξέων που η παρουσία τους σε μεγάλες συγκεντρώσεις αυξάνει τη διατροφική αξία των ψαριών που τα περιέχουν αλλά και το διατροφικό όφελος για τους καταναλωτές. Επιπλέον, θα γίνουν αναλύσεις περισσοτέρων από 25 μετάλλων και των ιχνοστοιχείων, μεταξύ αυτών και όλων των βαρέων μετάλλων (αρσενικό, υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος, κά), τα οποία εάν βρίσκονται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες αυξάνουν τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Η υλοποίηση του έργου αποφασίστηκε δεδομένου ότι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ένας μεγάλος αριθμός ψαριών αλιεύονται στις λίμνες Βεγορίτιδα, Βόλβη, Δοϊράνη και Κερκίνη και αποτελούν αντικείμενο εμπορίας και κατανάλωσης στην εγχώρια και εξωχώρια αγορά. H διατροφική σύσταση των ψαριών μεταβάλλεται σε συνάρτηση κυρίως με το περιβάλλον διαβίωσης, την τροφή που καταναλώνουν και την εποχή αλιείας και επηρεάζεται σημαντικά από την ποιότητα του νερού μέσα στο οποίο διαβιούν. Καθώς, άλλωστε, η διατροφική σύσταση και η ποιότητα των αλιευμάτων αυτών των λιμνών δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής παρακολούθησης, αποφασίστηκε η διενέργεια της έρευνας ώστε να μπορούν να δοθούν συστάσεις στους καταναλωτές για τα οφέλη αυτών των αλιευμάτων. Παράλληλα, μέσω του έργου πρόκειται να γίνει η περιγραφή του διατροφικού προφίλ των ψαριών σε κάθε λίμνη και να αποτιμηθεί ενδεχόμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Μπάτος, επισήμανε ότι «η λογική του προγράμματος είναι να εντοπιστούν τα διατροφικά οφέλη, η διατροφική αξία και τα χαρακτηριστικά που έχουν τα αλιεύματα των λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας. Όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια μας για την προώθηση και την προβολή των αλιευμάτων και των προϊόντων μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού».

Η έρευνα θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον εντοπισμό των πιο αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας στις τέσσερις λίμνες, την περιγραφή των εμπορικών ειδών κάθε λίμνης και τον καθορισμό του αριθμού των ειδών και του αριθμού των δειγμάτων ανά είδος, την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων,τις αναλύσεις της σάρκας των ψαριών και την περιγραφή της σύστασής τους.

Τα αποτελέσματα αυτού του έργου θα εξεταστούν υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων και άλλων ερευνητικών έργων σχετικού αντικειμένου στις λίμνες και στους ιχθυοπληθυσμούς που θα μελετηθούν, ενώ η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει στόχο να αποτιμήσει την ποιότητα του νερού και του περιβάλλοντος των λιμνών. Το έργο αυτό, τέλος, θα συνεισφέρει σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα για μια συστηματική παρακολούθηση της διατροφικής ποιότητας των αλιευμάτων και της ποιότητας του νερού, στο μέλλον.

Η έρευνα εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα