Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: PFAS σε κομποστοποιήσιμες συσκευασίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈρευνα: PFAS σε κομποστοποιήσιμες συσκευασίες
spot_img

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ αναλύουν τις κομποστοποιήσιμες συσκευασίες για δυνητικά ρυπογόνες χημικές ουσίες.

Ξέρουμε πως το πλαστικό διόλου φιλικό είναι προς το περιβάλλον, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κομποστοποιήσιμα προϊόντα χαρτιού ή χαρτονιού και τον τρόπο που επηρεάζουν το περιβάλλον.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Sarit Kaserzon από την UQ’s Queensland (Κουίνσλαντ) Alliance for Environmental Health Sciences (QAEHS)  και η ομάδα του, με αφορμή τις πρόσφατες απαγορεύσεις στις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων μίας χρήσης στην Αυστραλία και την κυκλοφορία μιας μεγάλης ποικιλίας εναλλακτικών συσκευασιών, αποφάσισαν να κατανοήσουν αυτά τα προϊόντα και πώς μπορεί να μολύνουν τα ρεύματα ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης.

Ο στόχος ήταν να γίνει κατανοητό πώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να επιμείνουν όταν η συσκευασία κομποστοποιείται ή ανακυκλώνεται και πώς ο άνθρωπος επηρεάζεται όταν εκτίθεται σε αυτήν. Επιπλέον, η κατανόηση αυτή συμβάλλει και στη διεύρυνση της γνώσης για το πώς τα απόβλητα μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμα με πιο βιώσιμες πρακτικές.

Η έρευνα έχει ήδη εντοπίσει χημικές ουσίες όπως ορυκτέλαια, επιβραδυντικά φλόγας και ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) σε μη λιπασματοποιήσιμα χάρτινα δοχεία, πρόσθετα που ενισχύουν τη δομική τους ακεραιότητα και αντοχή στη θερμότητα, το νερό και το λίπος.

Οι PFAS είναι περίπου 12.000 ενώσεις (πάνω από 4.700 μπορούν να βρεθούν σε κοινά καθημερινά αντικείμενα) που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τη θερμότητα και τυχόν λίπη. Εξαιτίας του ότι είναι τόσο ανθεκτικά, όμως, διασπώνται υπερβολικά αργά στο περιβάλλον, μολύνοντας τόσο τη φύση όσο και τους οργανισμούς στους οποίους περνά μέσα από αυτό

Ο Δρ Fisher Wang από το QAEHS είπε ότι τα ευρήματα της έρευνας θα γνωστοποιηθούν στις ρυθμιστικές αρχές για τη διασφάλιση της ασφαλούς και βιώσιμης χρήσης και απόρριψης συσκευασιών κομποστοποιήσιμων τροφίμων στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο