Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Δηλητηριάσεις από το “ύπουλο” αλεύρι – Ανασκόπηση στις σημαντικότερες μολύνσεις από αλεύρι στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Δηλητηριάσεις από το "ύπουλο" αλεύρι - Ανασκόπηση στις σημαντικότερες μολύνσεις από αλεύρι στις ΗΠΑ
spot_img

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες περιπτώσεις  μολύνσεων από αλεύρι που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ.

Μπορεί να το έχουμε στο μυαλό μας ως μια ασφαλή τροφή, όμως το αλεύρι ως ωμό τρόφιμο κρύβει σχεδόν του ίδιους κινδύνους που έχουν τα φρέσκα λαχανικά ή φρούτα.

Το σιτάρι στο χωράφι, μπορεί να μολυνθεί από διάφορους μικροοργανισμούς και η μόλυνση να εξαπλωθεί σε μεγάλες ποσότητες αλεύρου μέσω της διαδικασίας άλεσης, με παθογόνα και βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και τα παθογόνα Escherichia coli (E. coli).

Για αυτό και οι καταναλωτές δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι και κανείς δεν πρέπει να τρώει έστω και μικρές μερίδες ωμής ζύμης ή έτοιμα μείγματα για κέικ.

Πολλές είναι οι επιδημίες που έχουν λάβει χώρα και οφείλονται στο αλεύρι. Χαρακτηριστικά, τον Ιούλιο σημειώθηκε επιδημία δηλητηριάσεων από ωμό μείγμα για κέικ με 16 ασθενείς, ενώ στις ΗΠΑ το διάστημα 2017-2022, συνολικά 44 άτομα αρρώστησαν από κάποιο προϊόν αλευριού, μη συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εστίας λοιμώξεων από σαλμονέλα που μόλις αναφέρθηκε από τον FDA με 12 άτομα μολυσμένα.

Και λίγα χρόνια αργότερα πάλι στην Αμερική, από τον Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 σημειώθηκε μαζική δηλητηρίαση περίπου 60 ατόμων. Αν και κανένα από τα άτομα που νόσησαν δεν έχασε τη ζωή του, πολλοί εκδήλωσαν διάρροια με ίχνη αίματος, εμετό και σοβαρή αφυδάτωση, ενώ ένας εκ των ασθενών εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια. Οι αναλύσεις των ειδικών του CDC επιβεβαίωσαν ότι αιτία των δηλητηριάσεων ήταν η ύπαρξη του βακτηρίου STEC στο ωμό αλεύρι, το οποίο προκαλεί όπως η διάρροια, ο εμετός και η αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο για αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS).

Όπως φαίνεται, στις ΗΠΑ έχουν λάβει χώρα πολλές μολύνσεις από την κατανάλωση αλευριού. Το Food Safety News παραθέτει τις πιο άξιες αναφοράς, τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω.

2021: Εστία E. Coli O121 συνδεδεμένη με κατανάλωση αλευριού

Στη συγκεκριμένη επιδημία, είχαν αναφερθεί 16 άτομα μολυσμένα από το στέλεχος επιδημίας του E. coli O121 από 12 πολιτείες, από τις 27 Ιουλίου του 2021. Οι ασθένειες φέρονται να ξεκίνησαν από το Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ενώ οι ηλικίες των κρουσμάτων κυμαίνονται σε ηλικία από 2 έως 73 ετών, με διάμεση ηλικία τα 13. Όλα τα κρούσματα είναι γυναίκες και οι 7 χρειάστηκαν νοσηλεία. Ως τώρα κανένας θάνατος που να συνδέεται με το περιστατικό δεν έχει σημειωθεί, ωστόσο ένα κρούσμα ανέπτυξε HUS. Ο FDA διεξάγει έρευνα για ένα μείγμα κέικ.

2018-2019:  Εστία E coli O26 σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ

Τον Μάιο του 2019, τα κέντρα ελέγχου νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν έρευνα για μολύνσεις από E. coli O26, οι οποίες φέρονται να προκλήθηκαν από αλεύρι της ADM Milling Company και πωλούταν σε παντοπωλεία ALDI.

Μέχρι τις 11 Ιουλίου 2019, αναφέρθηκαν 21 κρούσματα που σχετίζονται με επιδημίες από 9 πολιτείες, ενώ αφετηρία των ασθενειών φέρεται να είναι η  11η Δεκεμβρίου 2018. Τρία άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία, αλλά κανείς δεν έχασε τη ζωή του.  Κανείς δεν πέθανε. Σε συνεντεύξεις στα πλαίσια της έρευνας,  τέσσερις άρρωστοι ανέφεραν ότι έτρωγαν, έγλειψαν ή δοκίμασαν ωμή, σπιτική ζύμη ή κουρκούτι.

Το στέλεχος εστίας απομονώθηκε από μια κλειστή σακούλα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις Baker’s Corner που συλλέχθηκε στο αρτοποιείο. Στις 23 Μαΐου 2019, η ADM Milling Co. ALDI ανακάλεσε το αλεύρι. Τους μήνες που ακολούθησαν, τουλάχιστον άλλες 6 εταιρείες που ήταν πελάτες της ADM Milling ανακάλεσαν το αλεύρι τους ή προϊόντα που είχαν φτιαχτεί με αυτό.

2015-2016: Επιδημία E. coli O121  από αλεύρι της General Mills

Τον Ιούνιο του 2016 ερευνήθηκε ένα  ξέσπασμα E. coli O121 που συνδέεται με αλεύρι που παράγεται στις εγκαταστάσεις του General Mills στο Kansas City. Το ξέσπασμα πήρε διάσταση πολλών πολιτειών.

Παραπάνω από τους μισούς ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει αλεύρι Gold Medal της General Mills. Υπήρχαν 63 άρρωστοι που αναφέρθηκαν από 24 πολιτείες, ενώ 17 άτομα νοσηλεύτηκαν. Ένα άτομο εμφάνισε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο και δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.  Ο FDA εντόπισε το STEC O121 σε ανοιχτά δείγματα αλευριού General Mills που συλλέγεται από τα σπίτια ασθενών στο Κολοράντο, την Αριζόνα και την Οκλαχόμα. Στις 31 Μαΐου, Το 2016 η General Mills ανακάλεσε διάφορα μεγέθη και ποικιλίες Gold Medal Flour, Gold Medal Wondra Flour και Signature Kitchens Flour. Την 1η Ιουλίου ο General Mills επέκτεινε την ανάκληση.

2015-2016:  Επιδημία E. coli O157  από μείγμα ζύμης στο Pizza Ranch

Το 2016, διερευνήθηκε ένα ξέσπασμα του E. coli O157 που σχετίζεται με την κατανάλωση προϊόντων από μολυσμένο μείγμα ζύμης.

Συνολικά 13 περιπτώσεις αναφέρθηκαν από εννέα πολιτείες, καταγράφηκαν 8 νοσηλείες και κανένας θάνατος. Εννέα από τα 12 άτομα που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι είχαν γευματίσει σε μία από τις εννέα τοποθεσίες ενός εστιατορίου, ενώ 8 ανέφεραν την κατανάλωση μείγματος πίτσας από ανώνυμο κατασκευαστή.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Μινεσότα εντόπισε μη 0157 STEC σε 17 δείγματα που συλλέχθηκαν, ενός στελέχους Shiga που δεν παράγει τοξίνη-1 STEC και έξι απομονώσεων STEC που δεν παράγουν την τοξίνη. Ο FDA συνέλεξε 6 δείγματα ξηρής ζύμης από τον ανώνυμο κατασκευαστή, που θεωρήθηκε ότι παρουσίαζαν χαμηλό κίνδυνο για την υγεία.

2009: Ξέσπασμα E. coli O157:H7 που συνδέεται με ωμή ψυγμένη προσυσκευασμένη ζύμη μπισκότων της Nestle

Στο συγκεκριμένο ξέσπασμα αρρώστησαν 80 άτομα που μολύνθηκαν με ένα μόνο στέλεχος E. coli O157:H7 σε τουλάχιστον 31 πολιτείες. Τουλάχιστον 70 από αυτές τις ασθένειες επιβεβαιώθηκαν με προηγμένο τεστ DNA ως το ίδιο στέλεχος του E.coli O157: H7. Μια επιδημιολογική μελέτη έδειξε ισχυρή συσχέτιση με την κατανάλωση ωμής, προσυσκευασμένης, ζύμης μπισκότων της Nestle, η οποία παραγόταν σε συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Αν και η έρευνα δεν βρήκε οριστικά στοιχεία ότι το μολυσμένο αλεύρι ήταν η πηγή εστίας, παρέμεινε ο κύριος ύποπτος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο