Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα της ΕΕ για τα φάρμακα απώλειας βάρους – Αναφορές για σκέψεις αυτοκτονίας

ΑρχικήΝέαΈρευνα της ΕΕ για τα φάρμακα απώλειας βάρους - Αναφορές για σκέψεις αυτοκτονίας
spot_img

Η Ιρλανδία ενημέρωσε τον ΕΜΑ για τρεις περιπτώσεις αυτοκτονικών σκέψεων.

Στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπαίνουν τα φάρμακα της Novo Nordisk A/S για την απώλεια βάρους, καθώς θα διερευνηθεί εάν συνδέονται με κίνδυνο αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού από τους χρήστες.

Η έρευνα ξεκίνησε αφότου η Ιρλανδία ενημέρωσε τον ΕΜΑ για τρεις περιπτώσεις. Οι δύο αναφορές κάνουν λόγο για αυτοκτονικές σκέψεις, μία μετά τη χρήση Saxenda και μία μετά τη χρήση του Ozempic και μία τρίτη αναφορά αφορά σε σκέψεις αυτοτραυματισμού με το Saxenda.

Ο EMA δεν ανέφερε καμία περίπτωση αυτοκτονίας και η αυτοκτονική συμπεριφορά δεν αναφέρεται επί του παρόντος ως παρενέργεια στις πληροφορίες προϊόντος της ΕΕ για τα εν λόγω φάρμακα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Η επανεξέταση θα γίνει από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του ΕΜΑ, που καλείται να αξιολογήσει το Wegovy, το Saxenda και παρόμοια φάρμακα, όπως το Ozempic, που βοηθούν στον περιορισμό της όρεξης.

Τι θα εξετάσει η επιτροπή

Τα φυλλάδια με τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων αναφέρουν ως πιθανή παρενέργεια τις αυτοκτονικές σκέψεις. Επί του παρόντος, η αυτοκτονική συμπεριφορά δεν αναφέρεται για τα συγκεκριμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η Επιτροπή θα εξετάσει και εάν χρειάζονται αξιολόγηση και άλλες θεραπείες της ίδιας ευρύτερης κατηγορίας φαρμάκων. Αρχικά όμως, καλείται να αξιολογήσει τις πιθανές παρενέργειες σε σχέση με ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες σεμαγλουτίδη ή λιραγλουτίδη για απώλεια βάρους. Το τελευταίο επιτυχημένο φάρμακο της Novo για την απώλεια βάρους Wegovy χρησιμοποιεί επίσης σεμαγλουτίδη.

Ο EMA δήλωσε ότι θα εξετάσει κατά πόσο η αναθεώρησή του θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, γνωστά ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1. Το Mounjaro της Eli Lilly & Co. ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Amgen Inc. και Pfizer Inc. αναπτύσσουν παρόμοια προϊόντα.

Ο οργανισμός ζήτησε επίσης πρόσφατα από τη Novo περισσότερα στοιχεία σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ της ορμόνης GLP-1 και του καρκίνου του θυρεοειδούς. Στις πληροφορίες ασφαλείας του Wegovy, το φάρμακο αναφέρει πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς και συνιστάται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ορισμένων σοβαρών παθήσεων να μην το λαμβάνουν. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν φλεγμονή του παγκρέατος ή νεφρική βλάβη.

Παγκόσμια έλλειψη

Πολλές διασημότητες που χάνουν μεγάλες ποσότητες βάρους έχουν κάνει αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με αποτέλεσμα τέτοιου είδες θεραπείες να είναι σε ζήτηση.

Η Novo έχει εισβάλλει στο προσκήνιο τα τελευταία δύο χρόνια, όταν διαπιστώθηκε ότι το Wegovy και το Ozempic προκαλούν σημαντική απώλεια βάρους.

Το Saxenda και το Wegovy έχουν εγκριθεί και αδειοδοτηθεί για την απώλεια βάρους. Το Ozempic προορίζεται για άτομα με διαβήτη, προκειμένου να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και του βάρους, αλλά περιέχει χαμηλότερη δόση της σεμαγλουτίδης, όπως και το Wegovy.

Το γεγονός ότι άτομα χωρίς διαβήτη αγόραζαν τα σκευάσματα για να χάσουν βάρος οδήγησε σε παγκόσμιες ελλείψεις.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο