Η ινουλίνη, μια φυσική φυτική ίνα, έχει αναγνωριστεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ως μια πιθανή νέα θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες.
Η φυτική ίνα που απαντάται στη φύση χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα, μεταξύ άλλων ως πρεβιοτικό στη σόδα και ως υποκατάστατο γλυκαντικών ουσιών και για άλλα προϊόντα και σκοπούς.
Η εργασία δημοσιεύθηκε στο Nature Materials, με τους ακαδημαϊκούς να αναφέρουν ότι οι ερευνητικές ενημερώσεις “φαίνεται να αποτελούν μια σημαντική πρόοδο που υπόσχεται ανακούφιση στους πάσχοντες από τροφικές αλλεργίες σε όλο τον κόσμο”.
Στην εργασία δημοσιεύτηκαν εξηγήσεις για την επιτυχία της ανοσοθεραπείας από το στόμα με βάση το τζελ ινουλίνης στη διακοπή των αλλεργικών αντιδράσεων σε ποντίκια, εν μέρει στοχεύοντας τα βακτήρια στο έντερο. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η γέλη απέτρεπε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις “κατά τη διάρκεια και ακόμη και μετά τη χορήγησή της”, συμπεριλαμβανομένων αντιδράσεων σε συνήθεις εκλυτικούς παράγοντες όπως τα φιστίκια, το ασπράδι αυγού και το γάλα.
Η έρευνα που διεξήχθη από διεθνή ομάδα επιστημόνων στις φαρμακευτικές επιστήμες, τη βιοϊατρική και τη χημική μηχανική, την εσωτερική ιατρική και άλλες ειδικότητες, προτείνει ότι το τζελ ινουλίνης αντιμετωπίζει τη βασική αιτία των τροφικών αλλεργιών και όχι μόνο τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
«Η ινουλίνη, μια ευρέως καταναλισκόμενη διαιτητική ίνα που αναγνωρίζεται ως ασφαλής από τον FDA, αποτελεί τη βάση της γέλης, καθιστώντας την εφικτή και μεταφράσιμη επιλογή για κλινική χρήση», δήλωσε ο James Moon, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Κολέγιο Φαρμακευτικής του U-M.
Προηγουμένως, ο Moon έχει μελετήσει τις δυνατότητες της ινουλίνης για τη θεραπεία ασθενειών και δήλωσε ότι η θεραπεία με βάση τη γέλη ινουλίνης είναι “πολλά υποσχόμενη” λόγω του προφίλ ασφαλείας της και της δυνατότητας παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα.
Οι ακαδημαϊκοί αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές για να ελεγχθούν τα ευρήματα. Ωστόσο, πιστεύουν ότι η μελέτη, η οποία έδωσε έμφαση στο ρόλο του μικροβιόκοσμου και των μεταβολιτών του λεπτού εντέρου στη ρύθμιση της τροφικής αλλεργίας, ανοίγει «δυνητικά νέους δρόμους για θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή».
Η έρευνα ανακάλυψε ότι μια γέλη ινουλίνης, ειδικά σχεδιασμένη με ένα αλλεργιογόνο, ομαλοποίησε τον ανισόρροπο εντερικό μικροβιόκοσμο και τους μεταβολίτες σε αλλεργικά ποντίκια. Αυτή η ομαλοποίηση είχε ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση ειδικής για το αλλεργιογόνο ανοχής από το στόμα, καταστέλλοντας αποτελεσματικά τις αλλεργικές αντιδράσεις σε διάφορα τροφικά αλλεργιογόνα.
Οι ινουλίνες είναι μια ομάδα πολυσακχαριτών και φυσικών αποθηκευτικών υδατανθράκων που βρίσκονται σε πάνω από 36.000 φυτικά είδη, όπως το σιτάρι, το κρεμμύδι, το σπαράγγι και το ραδίκι, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή συμπληρωμάτων.
Οι ίνες αυτές ερευνώνται και δοκιμάζονται κλινικά για τον πιθανό ρόλο τους στη θεραπεία ή την ενίσχυση της κατανόησης των καρκινικών όγκων, των γαστρεντερικών ασθενειών, του διαβήτη και άλλων ασθενειών.
«Η θεραπεία έδειξε μακροχρόνια προστασία ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας, υποδεικνύοντας τη δυνατότητά της για διαρκή ανακούφιση από τις τροφικές αλλεργίες», πρόσθεσε ο Fang Xie, μεταπτυχιακός φοιτητής που ήταν επίσης επικεφαλής των μελετών.