Ο πρώην εργοδότης της φέρεται να της ασκούσε πιέσεις μέσω μηνυμάτων.
Πως είχε τιμωρηθεί παράνομα λόγω του ρόλου της ως εκπροσώπου συνδικαλιστικών οργανώσεων, έκρινε η Επιτροπή Σχέσεων στο Χώρο Εργασίας για μια πρώην υπεύθυνη καταστήματος σε σούπερ μάρκετ Iceland, επιδικάζοντας της αποζημίωση ύψους 8.300 ευρώ. Σύμφωνα με τα μέσα, η επιτροπή είχε καταλήξει πως Jeanette Joyce, απειλήθηκε με μήνυση από τον διευθύνοντα σύμβουλο των καταστημάτων Iceland εάν αυτή και άλλοι εργαζόμενοι κατέβαιναν σε απεργία, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα της όπως προβλέπει ο νόμος περί εργαζομένων.
Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η Joyce είχε δεχτεί προφορικές πιέσεις καθώς και ότι κατονομαζόταν προσωπικά σε μια κλήση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ζητούσε αποζημίωση για τη συμμετοχή της σε απεργιακή δράση. Η επιτροπή αποφάνθηκε επίσης ότι η αμοιβή της παρακρατήθηκε και η εταιρεία αρνήθηκε να ασχοληθεί με ένα παράπονο που είχε διατυπώσει.
Η Jeanette Joyce, η οποία εργαζόταν ως βοηθός λιανικής στο Iceland στην Ιρλανδία από τον Ιούνιο του 2016, έγινε διαχειριστής καταστήματος για το Independent Workers’ Union στο υποκατάστημά του Coolock τον Μάρτιο του 2023. Η ίδια αποφάσισε να οργανώσει εργατικές ενέργειες για το προσωπικό της Ισλανδίας «για να τακτοποιήσει την κατάσταση των μισθών» όταν οι περίπου 100 εργαζόμενοι στη χώρα εκείνη την περίοδο, δεν πληρώνονταν. Η κ. Joyce ισχυρίζεται ότι αυτή και άλλοι εκπρόσωποι της IWU προσπάθησαν να συναντήσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Naeem Maniar, αλλά εξέδωσαν υποχρεωτική ειδοποίηση απεργίας όταν οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό.
Σε μια συνάντηση με τον κ. Maniar στις 18 Μαΐου 2023, η κ. Joyce ισχυρίστηκε ότι ο επιχειρηματίας της είπε ότι είχε βάλει 1,5 εκατομμύρια ευρώ «από τη δική του τσέπη» στην επιχείρηση. Είπε στο WRC ότι ο κ. Maniar της ζήτησε να ματαιώσει την απεργία και παραπονέθηκε ότι τον συκοφαντούν. Η κ. Joyce ισχυρίστηκε ότι απείλησε να μηνύσει την IWU και εάν το συνδικάτο δεν πλήρωνε, θα της έκανε μήνυση και θα «κυνηγούσε την περιουσία [της]» εάν δεν μπορούσε να πληρώσει. Στο μεταξύ η γυναίκα έλαβε διαφωνώ ειδών πιέσεις από τον Maniar, μεσω μηνυματων στο What’s Up.
Τελικα η απεργία ξεκίνησε στο κατάστημα Coolock στις 19 Μαΐου 2023 και η Joyce επιδόθηκε με κλήτευση του Ανώτατου Δικαστηρίου τέσσερις ημέρες αργότερα, ζητώντας επιβαρυντικές ή/και υποδειγματικές αποζημιώσεις για παράνομη απεργία. Η κ. Joyce ισχυρίστηκε ότι διέκοψε την επαφή της με την εταιρεία αφού έλαβε ένα e-mail από έναν εκπρόσωπο μισθοδοσίας που ανέφερε ότι «προσπαθούσε συνεχώς να χειραγωγήσει την κατάσταση» και επιδίωκε «να δημιουργήσει μια ψευδή αφήγηση». Υποστήριξε ότι ο αποστολέας της πρότεινε επίσης να πάει να βρει άλλη δουλειά αν ήταν δυσαρεστημένη όταν συνεργαζόταν με το Iceland. Η απασχόλησή της τελικά σταμάτησε στις 20 Ιουνίου 2023 όταν της είπαν ότι το κατάστημα έκλεινε.
Στην απόφασή της, η υπεύθυνη δικαστικής απόφασης του WRC, Elizabeth Spelman, είπε ότι η κ. Joyce ήταν «αξιόπιστη» στα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της και είχε παράσχει σημαντικό αριθμό επιβεβαιωτικών εγγράφων. Τόνισε μάλιστα πως ήταν ξεκάθαρο ότι τα μηνύματα WhatsApp του κ. Maniar και η κλήση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχαν σκοπό να ασκήσουν πίεση στην καταγγέλλουσα και να την τιμωρήσουν για τη δουλειά της ως διαχειριστής καταστήματος τη στιγμή που κέρδιζε τον κατώτατο μισθό σε ρόλο μερικής απασχόλησης. Έτσι έδωσε στην Joyce 8.300 ευρώ ως αποζημίωση, το ισοδύναμο της αμοιβής έξι μηνών που ισχυρίστηκε ότι ήταν δίκαιη.