Τι έδειξε έκθεση εταιρείας συμβούλων εναλλακτικών πρωτεϊνών.
Βασικό προϊόν διατροφής καθώς και φθηνότερο κατά 10% σε σχέση με το αγελαδινό, αναμένεται να γίνει έως το 2030 το φυτικό γάλα, κυρίως αυτό που προέρχεται από ζύμωση ακρίβειας, πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνη, έδειξε η τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων εναλλακτικών πρωτεϊνών Bright Green Partners. Το γεγονός πως βελτιώνονται οι τεχνικές καινοτομίες και κλιμακώνονται οι διαδικασίες παραγωγής, θα κάνει το φυτικό γάλα πιο ανταγωνιστικό, με την προϋπόθεση πως πληροί τις απαιτήσεις γεύσης και διατροφής, όπως υψηλότερες πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% έως το 2040, καθώς ο περιβαλλοντικός έλεγχος και η ανάγκη μείωσης των εκπομπών άνθρακα οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής. Το «πραγματικό» κόστος του γάλακτος, που αντιπροσωπεύει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιάσει την τρέχουσα τιμή του. Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος πωληθέντων αγαθών (COGS) για το αγελαδινό γάλα θα είναι υψηλότερο το 2040 από ό,τι για το γάλα φυτικής προέλευσης.
Το τρέχον αποτύπωμα άνθρακα για την παραγωγή ενός λίτρου γάλακτος βρώμης και σόγιας είναι περίπου 30% χαμηλότερο από τους πιο φιλόδοξους προβλεπόμενους στόχους αποτυπώματος άνθρακα για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας αγελαδινού γάλακτος το 2040. Επιπλέον, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής απαιτούν περισσότερο νερό και γη, προκαλώντας υψηλότερες ευτροφισμού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ζύμωσης ακριβείας μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα σε 0,1 kg CO2 eq/λίτρο εναλλακτικού γάλακτος σε σύγκριση με το φυτικό γάλα.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης αυξήθηκε κατά 25% μεταξύ 2020 και 2022, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι συγγραφείς έχουν εντοπίσει δύο βασικές στρατηγικές για την επίτευξη βιωσιμότητας στη γαλακτοβιομηχανία, κοιτάζοντας το 2040: ενίσχυση της οικολογικής απόδοσης των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων και μετάβαση σε εναλλακτικές φυτικές λύσεις. Τονίζουν την αυξανόμενη σημασία του τελευταίου ως βιώσιμης λύσης για την επίτευξη βιωσιμότητας, με γνώμονα τις αναμενόμενες ρυθμιστικές αλλαγές και τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η προτεραιότητα στη βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Ήδη, έρχεται μια στροφή καθώς εμφανίζονται νέοι ηγέτες της αγοράς στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς ζώα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, οι αλλαγές στις τιμές λιανικής μεταξύ των χωρίς ζώα και των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων έως το 2040 θα οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στη ζήτηση των καταναλωτών και στα πρότυπα αγορών.