Τα σημάδια που αποκαλύπτουν εάν ένα εστιατόριο αξίζει.
Ψάχνετε ένα εστιατόριο να επισκεφθείτε. Διαβάζετε τις διαδικτυακές κριτικές ή προσπαθείτε να αναγνωρίσετε τις λεπτομέρειες ώστε κάτι να σας “μαρτυρήσει” πως πρόκειται για αξιοπρεπές εστιατόριο με καλό φαγητό. Κάποιες φορές αυτό δεν είναι εφικτό, ωστόσο ένας βραβευμένος κριτικός φαγητού αποκάλυψε τα καλύτερα κόλπα που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε πού θα απολαύσετε μια ευχάριστη γευστική εμπειρία, με μερικά που μπορείτε να εφαρμόσετε πριν καν μπείτε στο εστιατόριο.
Ο Tom Sietsema, ο οποίος κέρδισε το βραβείο για τη σειρά του «10 Best Food Cities in America» το 2015 από το James Beard Foundation, αποκάλυψε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αναγνώρισης ενός απολαυστικού σημείου για φαγητό. Στο τελευταίο του άρθρο στην Washington Post, ο έμπειρος γευσιγνώστης αποκάλυψε τους ασφαλείς τρόπους ελέγχου των εστιατορίων πριν ζητήσει τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων…
1. Πινακίδες και τύπος αυτοκινήτου στο πάρκινγκ..
Ο Sietsema λέει ότι ο πιο αλάνθαστος τρόπος για να αναγνωρίσεις αν ένα εστιατόριο θα σερβίρει καλό φαγητό είναι να ελέγχεις τα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα ακριβώς έξω από την πόρτα. Εάν τα περισσότερα από αυτά έχουν πινακίδες κυκλοφορίας εντός της πολιτείας, σημαίνει ότι το εστιατόριο είναι δημοφιλές στους ντόπιους, συνήθως ένα σημάδι ότι είναι καλό. Αντίθετα, αν δείτε πολλά λεωφορεία έξω, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι το εστιατόριο είναι μια τουριστική παγίδα της οποίας τα πρότυπα θα είναι χαμηλότερα επειδή απλά είναι τουριστικό και όσοι πάνε ίσως δεν ξαναπάνε. Είπε επίσης ότι ένας συνδυασμός ακριβών και φθηνότερων αυτοκινήτων, υποδηλώνει περαιτέρω ότι η εγκατάσταση είναι καλή, εάν τόσο οι πλούσιοι όσο και οι λιγότερο πλούσιοι κάνουν ουρά για να φάνε εκεί.
2. Μέγεθος των μενού
Εάν ένα εστιατόριο δεν έχει χώρο στάθμευσης, η Sietsema προτείνει να ελέγξετε εάν υπάρχουν τεράστια μενού που εκτίθενται έξω. Σύμφωνα με τον κριτικό, οποιοδήποτε μέρος με μενού που έχει πολλά τυπογραφικά λάθη, θαυμαστικά ή επισημαίνει ότι ένα πιάτο είναι «μαγειρεμένο στην τελειότητα» μπορεί να μην είναι ασφαλές για φαγητό. Συμβουλεύει επίσης να μην προτιμάτε τα εστιατόρια των οποίων οι επιλογές φαγητού καλύπτουν και τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη και προτείνει ότι ένα μικρότερο, πιο εστιασμένο μενού είναι συνήθως ενδεικτικό καλύτερου φαγητού.
3. Το άρωμα του φαγητού
Εάν ένα εστιατόριο περάσει τον έλεγχο του πάρκινγκ και του μενού, ο Sietsema συμβουλεύει τους πελάτες να δοκιμάσουν να μυρίσουν τον αέρα του χώρου. Είπε ότι ένα ψητοπωλείο πρέπει να μυρίζει σαν μοσχαρίσιο κρέας, ένα Ιταλικό πρέπει να έχει τη μυρωδιά του σκόρδου στον αέρα και ότι ένα κορεάτικο εστιατόριο πρέπει να έχει μυρωδιά τσίλι. Η απουσία μυρωδιάς, ή ακόμα χειρότερα, η μυρωδιά της χλωρίνης, μπορεί να είναι μια προειδοποίηση ότι το εστιατόριο δεν αξίζει.
4. Πρώτες εντυπώσεις
Εάν καλείτε για να κλείσετε τραπέζι και σας υποδέχτηκε ένας αγενής υπάλληλος, οι πιθανότητες ότι θα λάβετε μια άριστη προσωποποιημένη εξυπηρέτηση λιγοστεύουν. Πράγματι προειδοποίησε αυτή τη συμβουλή λέγοντας ότι η κλήση σε ένα εστιατόριο σε μια πολυάσχολη ώρα είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μια αλληλεπίδραση με ένα ταραγμένο μέλος του προσωπικού. Επίσης ότι εάν ο ιστότοπος του εστιατορίου δεν έχει καταχωρήσει τις τιμές υποδηλώνει κάποια… “κακοήθεια”. Προειδοποίησε επίσης για εστιατόρια με ελκυστικούς “κράχτες” στο δρόμο που κρατούν μενού και προσπαθούν να σας παρασύρουν, λέγοντας ότι ένα αξιοπρεπές εστιατόριο δεν χρειάζεται τέτοια «στολίδια».
5. Χαρούμενοι σερβιτόροι και πολυάσχολη κουζίνα
Αν δείτε ένα σωρό χαρούμενους σερβιτόρους και πολυσύχναστη κουζίνα γεμάτη με κόσμο όταν μπείτε σε ένα εστιατόριο, είναι πιθανότατα καλό σημάδι. Όπως εξηγεί ο Sietsema: «Μέσα σε ένα μέρος, αναζητήστε σερβιτόρους που φαίνονται χαρούμενοι (περήφανοι που εργάζονται εκεί) και φασαρία (πελάτες που περιμένουν για ένα τραπέζι).
6. Ηλικία των διαδικτυακών κριτικών
Κατά την αναζήτηση στο Διαδίκτυο για κριτικές για νέα μέρη, ελέγξτε το πότε δημοσιεύτηκαν. Σύμφωνα με τον Sietsema, οι κριτικές μόλις ενός έτους θεωρούνται ακριβείς περιγραφές, καθώς «τα εστιατόρια είναι σαν ζωντανό θέατρο, με δυνατότητα αλλαγής καστ και σεναρίων». Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος που ελέγχεται καλά πριν από ένα ή δύο χρόνια μπορεί να έχει υποχωρήσει από τότε, ενώ κάπου που είχε κακή βαθμολογία στο παρελθόν μπορεί να έχει βελτιωθεί.
7. Καθαριότητα
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε είναι πόσο καθαρό είναι ένα εστιατόριο, ιδιαίτερα οι πάγκοι, τα πατώματα και τα ρούχα του σεφ.