Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εργαζόμενοι στον επισιτισμό: Υποχρεωτική η Συλλογική σύμβαση – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕργαζόμενοι στον επισιτισμό: Υποχρεωτική η Συλλογική σύμβαση - Ποιοι θα δουν αυξήσεις
spot_img

Αυξήσεις για 400.000 εργαζομένους – Ιδιαίτερα ευνοημένοι το προσωπικό κουζίνας και οι διανομείς

Tης Χριστίνας Κοψίνη

Σαφή δέσμευση για επέκταση της υποχρεωτικότητας στη συλλογική σύμβασης επισιτισμού σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου διατύπωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης στη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες σύσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού, Β. Κικίλια και με τη συμμετοχή της ΠΟΕΕΤ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Με αυτό το θέμα, την κήρυξη της κλαδικής σύμβασης στον επισιτισμό ως υποχρεωτικής, συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στις 31 Μαΐου οπότε και αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση με την οποία εκτός από τη σύμβαση στον τουρισμό θα επεκταθεί και η σύμβαση που έχει υπογραφεί για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Στο βαθμό που γίνει πράξη, περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο θα δουν αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021. Ιδιαίτερα ευνοημένο θα είναι το προσωπικό κουζίνας καθώς οι μισθοί τους -βάσει της κλαδικής- θα αναπροσαρμορμοστούν ώστε να μην υπολείπονται από τον κατώτατο μισθό που πρόσφατα αυξήθηκε στα 713 ευρώ.

Αντίστοιχες αυξήσεις θα έχουν και οι εργαζόμενοι ως βοηθητικό προσωπικό για τους οποίους η κλαδική προβλέπει μικτό μισθό 673 ,38 ευρώ, οι ταμίες (697,46 ευρώ), ενώ βελτιωμένος θα είναι και ο μισθός των πλήρως απασχολούμενων διανομέων. Γι αυτήν την κατηγορία προβλέπεται μισθός 674,24 ευρώ βάσει της κλαδικής αλλά λογικά θα τύχει αναπροσαρμογής ώστε να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού.
Η διάρκεια της κλαδικής σύμβασης που θα κηρυχτεί σύντομα υποχρεωτική είναι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2023 και φέρει τις υπογραφές των προέδρων της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό- τουρισμό, την πανελλήνια ομοσπονδία εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων, την ΓΣΕΒΒΕ και την Ομοσπονδία επαγγελματιοβιοτεχνών ζαχαροπλαστών Ελλάδας.

Υπεγράφη στις 24 Μαίου 2021 κι έκτοτε εκκρεμούσε η υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη και την κήρυξη της ως υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα