Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εργαζόμενοι στον επισιτισμό: Υποχρεωτική η Συλλογική σύμβαση – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕργαζόμενοι στον επισιτισμό: Υποχρεωτική η Συλλογική σύμβαση - Ποιοι θα δουν αυξήσεις
spot_img

Αυξήσεις για 400.000 εργαζομένους – Ιδιαίτερα ευνοημένοι το προσωπικό κουζίνας και οι διανομείς

Tης Χριστίνας Κοψίνη

Σαφή δέσμευση για επέκταση της υποχρεωτικότητας στη συλλογική σύμβασης επισιτισμού σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου διατύπωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης στη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες σύσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού, Β. Κικίλια και με τη συμμετοχή της ΠΟΕΕΤ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Με αυτό το θέμα, την κήρυξη της κλαδικής σύμβασης στον επισιτισμό ως υποχρεωτικής, συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στις 31 Μαΐου οπότε και αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση με την οποία εκτός από τη σύμβαση στον τουρισμό θα επεκταθεί και η σύμβαση που έχει υπογραφεί για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Στο βαθμό που γίνει πράξη, περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο θα δουν αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021. Ιδιαίτερα ευνοημένο θα είναι το προσωπικό κουζίνας καθώς οι μισθοί τους -βάσει της κλαδικής- θα αναπροσαρμορμοστούν ώστε να μην υπολείπονται από τον κατώτατο μισθό που πρόσφατα αυξήθηκε στα 713 ευρώ.

Αντίστοιχες αυξήσεις θα έχουν και οι εργαζόμενοι ως βοηθητικό προσωπικό για τους οποίους η κλαδική προβλέπει μικτό μισθό 673 ,38 ευρώ, οι ταμίες (697,46 ευρώ), ενώ βελτιωμένος θα είναι και ο μισθός των πλήρως απασχολούμενων διανομέων. Γι αυτήν την κατηγορία προβλέπεται μισθός 674,24 ευρώ βάσει της κλαδικής αλλά λογικά θα τύχει αναπροσαρμογής ώστε να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού.
Η διάρκεια της κλαδικής σύμβασης που θα κηρυχτεί σύντομα υποχρεωτική είναι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2023 και φέρει τις υπογραφές των προέδρων της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό- τουρισμό, την πανελλήνια ομοσπονδία εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων, την ΓΣΕΒΒΕ και την Ομοσπονδία επαγγελματιοβιοτεχνών ζαχαροπλαστών Ελλάδας.

Υπεγράφη στις 24 Μαίου 2021 κι έκτοτε εκκρεμούσε η υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη και την κήρυξη της ως υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα