Οι τιμές στο ηλιέλαιο αλλά και το πλαφόν που εφαρμόζεται στην παροχή του προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε καταστήματα «γρήγορης» εστίασης, φαστ φουντ, ταβέρνες και ψησταριές, κι έτσι έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες ακόμη και σκέψεις να «καταργηθεί» η τηγανιτή πατάτα από τα μενού για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο η ακρίβεια, όσο και το ζήτημα των ελλείψεων.
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε στον Alpha 9.89 ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, λέγοντας πως «Δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα. Έχουμε πρόβλημα στις πρώτες ύλες, ηλιέλαιο και άλευρα έχουν μια τεράστια αύξηση τιμών, μόνο το ηλιέλαιο πωλείται στα 32 και τα 35 ευρώ. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει διαθέσιμο το επόμενο διάστημα».
Σημείωσε πως καλώς το υπουργείο Ανάπτυξης παρενέβη ώστε να γίνει καταγραφή των αποθεμάτων. «Το κυριότερο πρόβλημα είναι να μην υπάρχουν στοκ που κρύβονται και να βγαίνουν όταν επιθυμούν. Αυτό οδηγεί σε τεχνητή αύξηση της τιμής».
Μάλιστα, τόνισε πως «δεν μπορεί να ανοίξει μια κουζίνα με 10 και 20 λίτρα, τα τηγάνια είναι κύριο μέρος στην κουζίνα». «Οι άνθρωποι είναι παγωμένοι», κατέληξε, ενώ σήμερα όλο και περισσότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ βάζουν πλαφόν και στα φυσικά τους καταστήματα για την πώληση ηλιελαίου και άλλων προϊόντων. Υπενθυμίζεται πως στην χονδρική το πλαφόν έχει εφαρμοστεί εδώ και κάποιες εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη στην τιμή του ηλιελαίου μπορεί να οδηγήσει σε αντικατάσταση τηγανιτών φαγητών και κυρίως της τηγανιτής πατάτας ή σε αλλαγή χρέωσής τους, κάτι που όμως θεωρείται πως δεν είναι βιώσιμο για τον καταναλωτή και τα περισσότερα καταστήματα θέλουν να το αποφύγουν. Σημειώνεται πως εκτός από τις τηγανιτές πατάτες όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, συνολικά τα τηγανιτά φαγητά ανησυχούν τους καταστηματάρχες.
Πηγή: TyposThes